Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland3624.09.20205

2731-2020 (02 02 02)

Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnds samt tillstånd och tillsynserviceområdets andra delårsöversikt över 2020 års verksamhet och ekonomi

Sammandrag: -

Sfan § 36

Controller Mirja Grönroos 16.9.2020:

Stadsfullmäktige har i samband med bestämmelserna som rör efterlevnaden av 2020 års budget beslutat om rapporteringen av verksamheten och den ekonomiska utvecklingen. Den andra delårsöversikten gäller rapporteringsperioden 1.1–30.6.2020. Delårsöversikten innehåller en översikt över verksamheten och ekonomin och en prognos om hur målen i anslutning till verksamhet, ekonomi och personal kommer att uppfyllas. I samband med den andra delårsöversikten rapporteras för stadsstyrelsen hur de i strategiska avtal fastställda strategiska målen och de ekonomiska målen på kontogruppsnivå har nåtts.

Anpassningsåtgärder

I samband med godkännandet av budgeten godkände stadsfullmäktige anpassningsprogrammets åtgärder, med hjälp av vilka man strävar efter att balansera den ekonomiska ställningen under ekonomiplaneringsperioden. Med stadsmiljösektorns 13 åtgärder eftersträvar man en anpassning på 6,2 miljoner euro åren 2020–2023. Stadsmiljösektorn har aktivt främjat anpassningsåtgärderna och genomförandet framskrider huvudsakligen enligt planerna. Coronasituationen har beaktats vid genomförandet av ändringarna i parkering.

Åtgärdssituationen rapporteras om i samband med både den andra delårsöversikten som för närvarande är under behandling (tilläggsmaterial 3) och bokslutet.

Ekonomisk prognos

Tillstånd och tillsyn: Verksamhetsintäkternas minskning 1,45 miljoner euro: Corona inverkar speciellt på intäkter från parkeringsövervakningen. Intäkterna från parkeringsavgifter förutses minska med 0,7 miljoner euro (BU 3,9 miljoner euro, prognos 3,2 miljoner euro) och felparkeringsavgifterna med 0,4 miljoner euro (BU 2,2 miljoner euro, prognos 1,8 miljoner euro). Avgifterna för byggnadstillsyn förutses minska med 0,2 miljoner euro (BU 3 miljoner euro, prognos 2,8 miljoner euro). Ytterligare förutses avgifterna för hälso- och sjukvården minska i synnerhet på grund av coronasituationen med 0,1 miljoner euro (BU 0,4 miljoner euro, prognos 0,3 miljoner euro).

De för parkeringsmätare reserverade anslag på 1,1 miljoner euro som reserverats i investeringsdelen torde användas under 2020.

Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnds ekonomi förverkligas enligt planerna.

Tilläggsmaterial 1Uppföljning av stadsmiljösektorns operativa mål, andra delårsöversikten

Tilläggsmaterial 2Uppföljning av Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnds operativa avtal 06 2020

Tilläggsmaterial 3Situationen gällande anpassningsprogrammets åtgärder 06 2020

Tilläggsmaterial 4Ekonomisk prognos, serviceområdet för tillstånd och tillsyn

Tilläggsmaterial 5Ekonomisk prognos, Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd     

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

FörslagSydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd antecknar den andra delårsöversikten över 2020 års verksamhet och ekonomi för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.

Avfallsserviceombud Satu Ojala presenterade ärendet som tillsynsdirektörens suppleant.