Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland3007.05.20201

5106-2020 (00 04 01, 11 03 02)

Möten om avfallshanteringens tjänster och samarbete i delägarkommunerna 2019-2020

Sammandrag:

Representanter för Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab och avfallshanteringsnämndens tjänsteinnehavare har under hösten 2019 och våren 2020 besökt alla 17 kommuner i avfallshanteringens samarbetsområde. Syftet med mötena var att få respons på hur avfallshanteringen ordnas och fungerar samt diskutera kommunernas samarbete och möjligheter att påverka avfallshanteringen.

Sfan § 30

Avfallsserviceombud Satu Ojala 29.4.2020:

Våren 2019 beslöt Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab och Sydvästra Finlands Avfallshanteringsnämnds fullmäktigepresidium samt representanter för ledningsgruppen för Sydvästra Finlands Avfallsservice och avfallshanteringsnämndens tjänsteinnehavare att ordna kommunsammanträden om avfallshanteringens tjänster och regionala samarbete. 

För varje samarbetskommun reserverades ungefär 1,5–2 timmar för fri diskussion om avfallshantering. Mötena inleddes i slutet av oktober i Nådendal stad och avslutades i början av april med det enda mötet som ordnades på distans i Åbo. Från kommunerna deltog principiellt fullmäktiges och styrelsens ordföranden, kommun- eller stadsdirektörerna, representanter för tekniska sektorn, representanter för byggnadstillsynen, representanter för miljöskyddet, en representant för avfallshanteringskommittén och även en representant för den ifrågavarande kommunens avfallshanteringsnämnd i den utsträckning som det var möjligt.

I stort sett var man nöjda med hur avfallshanteringen ordnades i regionen. Avfallscentralerna och sorteringsstationerna betjänar invånarna väl. Man var i huvudsak nöjda med avfallstransporterna. Man var även nöjd med avfallshanteringens övriga tjänster, såsom ambulerande insamlingar och avfallsrådgivning, och tyckte att dessa var viktiga.

Man diskuterade vanligtvis önskemål gällande områdesinsamling av förpacknings- och nyttoavfall. I flera kommuner önskade man speciellt fler insamlingsplatser för plastförpackningar. Även insamlingsplatsernas nedskräpning och tömningsintervaller orsakade diskussion. Pilotförsöket med kvartersinsamling i Nådendal väckte intresse i övriga verksamhetsområdet. I flera kommuner diskuterade man även mottagningsavgiften för avfall av stort format, såsom möbler, på avfallscentraler och sorteringsstationer. Utgående från responsen som kommit till kommunerna har man upplevt mottagningsavgiften för brännbart avfall som tillämpas på avfall av stort format som dyr, speciellt om det inte finns alternativ återvinning för till exempel möbler som inte kan användas eller repareras. Även behovet av en återvinningscentral eller en liknande tjänst togs upp i ett par kommuner.

I flera kommuner var man oroliga för lokala slamtransportörers framtid när Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab framöver konkurrensutsätter transporten av slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar i enlighet med avfallshanteringsnämndens beslut. Angående slamtransporten är man i kommunerna även oroliga för hur slamtömningen hädanefter kommer att utföras och om tömningsfordonets lämplighet för alla platser. Man fick svar på dessa bekymmer på mötena och respons togs emot. På ett möte diskuterades även avfallshanteringsnämndens verksamhet och grunderna till nämndens beslut, eftersom nämnden inte har iakttagit kommunens utlåtande vid beslutsfattandet gällande slamtransporten och taxan.

Ekokraftverket som byggs i Korvenmäki i Salo och dess effekter på avfallshanteringen och invånarnas avfallsavgifter väckte diskussion på mötena. Under vårens fick man även mer information om behandlingsanläggningen för avlagda textiler som byggs i Pemar. Anläggningen är ett pilotprojekt för en behandlingsanläggning för textilavfall med större kapacitet som planeras på området. Man önskade att man skulle ordna ett seminarliknande tillfälle för pågående projekt och ändringar i avfallslagen som skulle vara öppen för alla förtroendepersoner som är intresserade av avfallshantering.

En promemoria utarbetades för alla möten. Respons och utvecklingsförslag från mötena används vid planeringen av områdets avfallshantering och bland annat för uppdateringen av områdets avfallshanteringspolitiska program.

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

FörslagSydvästra Finlands Avfallshanteringsnämnd beslutar att anteckna ärendena.

BeslutFörslaget godkändes.