Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland2012.03.20205

2392-2020 (00.03, 00 01 04)

Redogörelse för den interna tillsynen och riskhanteringen inom stadsmiljösektorn 2019

Sammandrag:

En redogörelse över den interna tillsynen och riskhanteringen inom stadsmiljösektorn 2019 ges nämnden för kännedom och en redogörelse över serviceområdet för tillstånd och tillsyn för godkännande.

Sfan § 20

Förvaltningsdirektör Harri Lehtinen 24.2.2020:

Ett ändamålsenligt ordnande av den interna kontrollen och riskhanteringen gäller alla organ och den redovisningsskyldiga ledningen i Åbo stad och stadskoncernen. Den interna kontrollen är en del av stadskoncernens ledningssystem och stadsledningens och stadsförvaltningens verktyg med vilket man bedömer hur uppställda mål har uppnåtts, verksamhetsprocesser och resultaten av riskhanteringen. Syftet med kontrollen är att främja en effektiv ledning av organisationen, riskhanteringen och verksamhetens resultat.

Stadsfullmäktige har 16.6.2014 § 99 godkänt grunderna för Åbo stads och stadskoncernens interna kontroll och riskhantering. Stadsstyrelsen ansvarar för ordnandet av stadens interna kontroll och riskhantering. Den interna kontrollen koordineras av koncernförvaltningens interna revision. Riskhanteringen och ordnandet av denna koordineras av riskhanteringschefen. Koncernförvaltningens interna revision har som uppgift att övervaka en god lednings- och förvaltningssed, ändamålsenligt ordnande av den interna kontrollen och riskhanteringen och resultaten av dessa.

Förfarandena inom den interna kontrollen och riskhanteringen är en fast del av stadskoncernens och dess verksamhetsenheters sedvanliga processer för planering, beslutsfattande, ledning och verksamheter. Med den interna kontrollen och riskhanteringen identifieras, bedöms och kontrolleras iakttagande av bestämmelser och anvisningar samt hur de operativa och ekonomiska målen har uppnåtts och faktorer som hotar tryggandet av egendom. Syftet med kontrollen är att främja en effektiv ledning av organisationen, riskhanteringen och verksamhetens resultat.

Tjänsteinnehavare som leder sektorer ska verkställa den interna kontrollen och riskhanteringen inom sina ansvarsområden. Nämnden ska övervaka verkställandet av den interna kontrollen och riskhanteringen inom sina egna ansvarsområden. Varje nämnd ansvarar för sitt eget ansvarsområdes del för godkännande av tillräckliga och fungerande rutiner och för övervakningen och säkerställandet av att de verkställs.

Sektionerna och sammanslutningar som ingår i koncernen utarbetar riskhanteringsplaner i vilka de viktigaste riskerna och riskhanteringsmetoderna fastställs. Nämnderna och sammanslutningarnas styrelser godkänner redogörelsen och riskbedömningen som gäller deras ansvarsområden. Verksamhetsenheternas redogörelse och riskbedömning baserar sig på dokumenterad självutvärdering och ska behandlas inom organet.

Den interna kontrollens status och riskhanteringens status och resultat följs upp under budgetåret och resultaten rapporteras i samband med bokslutet.

I bedömningen har utvärderingstabellen COSO-ERM tillämpats.

Tilläggsmaterial 1COSO-ERM Åbo 2019, Stadsmiljösektorn (sekretessbelagd, Offentl.L 24 § punkt 8)

Tilläggsmaterial 2Redovisning, stadsmiljösektorn (sekretessbelagd, Offentl.L 24 § punkt 8)

Tilläggsmaterial 3Redovisning, tillstånd och tillsyn (sekretessbelagd, Offentl.L 24 § punkt 8)

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

FörslagSydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutar att anteckna för kännedom redogörelsen för den interna kontrollen och riskhanteringen inom stadsmiljösektorn 2019 och för sin egen del godkänna redogörelsen över serviceområdet för tillstånd och tillsyn.

BeslutFörslaget godkändes.