Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland1513.02.20202

12602-2018 (02 05 00)

Åbo förvaltningsdomstols avgörande om grunderna för avfallstaxan 2019

Sammandrag: -

Sfan § 15

Avfallsserviceombud Satu Ojala 11.2.2020:

Ett privat företag med ärendeparter och Salo stad har inlämnat ett besvär gällande Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnds beslut om avfallstaxan år 2019.

I besväret krävdes att beslutet skulle upphävas och remitteras för ny behandling på grund av den regionala utjämningen av mottagningsavgifter för slam. Motiveringarna till besväret var bland annat att mottagningsavgifterna för slam blir oskäligt mycket högre för Saloborna, avgifterna skulle ge en oskäligt hög vinst, avgifterna leder inte till att avfallsmängden och dess skadlighet minskar och dessutom att beslutet är bristfälligt berett och strider mot lagen. Besvär inlämnades även gällande Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab:s rätt att fakturera behandlingsavgifter för slam.

Förvaltningsdomstolen konstaterade att man i beslutet har fastställt avfallsavgifterna på det sätt som förutsätts i avfallslagen. Avfallshanteringsnämnden har inte överskridit sina befogenheter när beslutet om mottagningsavgifter för slam har fattats. Ärendets beredning har varit tillräckligt och nämnden har utifrån detta kunnat fatta ett beslut. Avfallshanteringsnämnden har enligt eget övervägande kunnat besluta att en fastställd, lika stor avgift för slam inom nämndens hela verksamhetsområde säkerställer att avgiften inom hela området motsvarar den servicenivå kommunen erbjuder.

Förvaltningsdomstolen ansåg att även om den behandlingsavgift för slam som har fastställts i avfallstaxan är klart högre än den behandlingsavgift som affärsverket Salon Veden jätevedenpuhdistamo debiterar för slam kan beslutet om taxa inte anses vara i strid med avfallslagen på grund av att avgifterna för invånarna i Salo stiger. Enligt förvaltningsdomstolen har det inte heller framkommit några andra motiveringar i ärendet gällande att avgifterna skulle inkludera den påstådda övertäckningen när man beaktar skötseln av de lagstadgade skyldigheterna i hela området.

Det faktum att faktureringen till följd av beslutet överförs till Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab innebär inte enligt förvaltningsdomstolen att beslutet är lagstridigt. Samarbetskommunerna har avtalat om att faktureringen av de avgifter som fastställs i avfallstaxan hör till Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab:s uppgifter.

En ändring av Åbo förvaltningsdomstols avgörande kan sökas endast om högsta förvaltningsdomstolen beviljar besvärsrätt.

Tilläggsmaterial 1Åbo förvaltningsdomstols avgörande 11.2.2020 (20/0009/1)

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

FörslagSydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutar att anteckna Åbo förvaltningsdomstols avgöranden för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.

Avfallsserviceombud Satu Ojala presenterade ärendet som tillsynsdirektörens suppleant.