Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland1413.02.20201

4669-2018 (14.06)

Förvaltningsdomstols avgörande i frågan gällande transportsystemet för slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar

Sammandrag: -

Sfan § 14

Avfallsserviceombud Veli-Matti Suhonen 11.2.2020:

Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd har 25.10.2018 beslutat att man på dess verksamhetsområde i fråga om fastighetsvisa avfallstransporter av slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar etappvis under 2021 -2026 övergår från den nuvarande avfallstransporten till avfallstransport som anordnas av kommunen. Flera besvär inlämnades till Åbo förvaltningsdomstol gällande beslutet. Förvaltningsdomstolen har i sitt avgörande avslagit alla överklaganden.

Motiveringarna för Förvaltningsdomstolens beslut

Förvaltningsdomstolen har i sitt avgörande separat bedömt besvärsgrunderna i anslutning till avfallshanteringsmyndighetens befogenhet, jäv vid beslutsfattandet och för personer som har deltagit  beredningen av ärendet samt i anslutning till röstningsförfarandet. Dessutom har man i avgörandet bland annat bedömt tillräckligheten för de utredningar som har utgjort stöd för beslutsfattandet, ärendets beredning samt beslutets motiveringar.

Enligt avgörandet är det frågan om ett ärende som gäller avfallstransportsystem enligt avfallslagen, för vilket man utgående från avfallslagen söker ändring genom ett kommunalbesvär. I enlighet med kommunallagen kan ett besvär inlämnas om beslutet har tillkommit i oriktig ordning, den myndighet som fattat beslutet har överskridit sina befogenheter eller beslutet annars strider mot lag. Förvaltningsdomstolen kan inte i ett ärende som gäller kommunalbesvär bedöma det överklagade beslutets ändamålsenlighet.

Avfallshanteringsnämndens beslut har inte tillkommit i oriktig ordning, nämnden har inte överskridit sina befogenheter och beslutet strider inte heller enligt de övriga motiveringarna i besväret mot lagen, vilket innebär att det inte finns någon orsak att upphäva beslutet. Med beaktande av avgörandet i huvudärendet har det inte framkommit någon orsak till att förbjuda verkställandet av beslutet. Förvaltningsdomstolens avgörande finns i sin helhet som tilläggsmaterial.

En ändring av förvaltningsdomstolens avgörande kan sökas om högsta förvaltningsdomstolen beviljar besvärsrätt.

Tilläggsmaterial 1Åbo förvaltningsdomstols avgörande 11.2.2020 (20/0008/1)

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

FörslagSydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutar att anteckna Åbo förvaltningsdomstols avgöranden för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.

Avfallsserviceombud Satu Ojala presenterade ärendet som tillsynsdirektörens suppleant.