Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland1113.02.20204

1622-2020 (11 03 02)

Avlämningsplatser för metallavfall som samlats in i bostadsfastigheter i Salo

Sammandrag: -

Sfan § 11

Avfallsserviceombud Veli-Matti Suhonen 6.2.2020:

Avfallshanteringsnämnden behandlade på sitt möte 5.12.2020 avfallsmängderna som transporterats på basis av den avtalsmässiga avfallstransporten 2018. En omständighet som väckte uppmärksamhet i uppgifterna om avfallsmängderna var den låga mängd metallavfall som samlades in i Salo stads bostadsfastigheter och som lämnades på den av kommunen föreskrivna mottagningsplatsen.

Den låga mängd metallavfall som levererats till den av kommunen föreskrivna mottagningsplatsen har sedermera utretts och frågan har diskuterats bl.a. med Egentliga Finlands NTM-central och företrädare för producentsamfundet för metallförpackningar Mepak Oy. Metallavfallet som kommunen ansvarar för samlas in på fastigheterna i samma avfallsbehållare som förpackningsmetallen som Mepak Oy ansvarar för.

I samband med utredningarna har transportföretagaren i området kring Salo uppgivit för NTM-centralen att företaget åtminstone sedan 2016 har fört metallavfallet som har samlats in i bostadsfastigheterna i Salo till en annan plats än den som kommunen anvisar i enlighet med 35 § i avfallslagen. Begäran finns som tilläggsmaterial. Eftersom företaget genomför huvudparten av de fastighetsvisa transporterna av metallavfall i centrum av Salo stad är den låga mängd metallavfall som förts till kommunens mottagningsplats sannolikt en följd av företagets verksamhet. Uppgifterna som företaget lämnat till NTM-centralen om platserna för avlämning av metallavfall avviker från de transportuppgifter som uppgetts till avfallshanteringsmyndigheten.

Överlämning av avfall som kommunen är skyldig att ordna bidrar till att kommunens avfallshantering allmänt fungerar sämre: När avfallet förs till andra mottagningsplatser har kommunen inga möjligheter att se till uppgifterna gällande avfallet som den i enlighet med avfallslagen är skyldig att sköta och de insamlade avfallsmängderna statistikförs inte heller rätt. Till följd av att metallavfallet förs till andra mottagningsplatser får kommunen inte heller de ekonomiska ersättningar av metallerna som används för att ordna kommuninvånarnas avfallshantering.

Vid NTM-centralen utreds behovet av eventuella fortsatta åtgärder i ärendet. Sydvästra Finlands Avfallsservice får då bedöma behovet av fortsatta åtgärder som bror på de ekonomiska förlusterna.

Tilläggsmaterial 1Insamling av metallavfall

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

FörslagSydvästra Finlands Avfallshanteringsnämnd beslutar att anteckna ärendet för kännedom

BeslutFörslaget godkändes.

Avfallsserviceombud Satu Ojala presenterade ärendet som tillsynsdirektörens suppleant.