Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland516.01.20205

3283-2017 (231)

Högsta förvaltningsdomstolens avgörande i ärendet gällande transportsystemet för fast avfall

Sammandrag: -

Sfan § 5

Avfallsserviceombud Veli-Matti Suhonen 7.1.2020:

Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd har 23.5.2017 (§ 31) fattat beslut om att fast avfall som hör till kommunens ansvar transporteras i fastighetsinnehavarens transportsystem. Besvär gällande nämndens beslut lämnades till Åbo förvaltningsdomstol som genom sitt beslut har hävt nämndens beslut och återfört ärendet för ny behandling. Besvär gällande Åbo förvaltningsdomstols beslut lämnades till Högsta förvaltningsdomstolen som har förkastat besvären. Därmed förblir Åbo förvaltningsdomstols beslut i kraft och ärendet tas upp för ny behandling. Högsta förvaltningsdomstolens beslut finns som tilläggsmaterial.

Motiveringarna för Högsta förvaltningsdomstolens beslut

Enligt Högsta förvaltningsdomstolens motiveringar har de utredningar som nämnden har haft tillgång till vid beslutsfattandet innehållit information som har kunnat utgöra grund för beslutet om transportsystemet och de kan anses vara vederbörligt upprättade. Eftersom man i avfallshanteringsnämndens utredningar och den utredning som transportföretagarna har låtit utföras av Ramboll Oy dock har dragit motsatta slutsatser om hur kraven i avfallslagen uppfylls kräver beslutet om transportsystem en jämförelse mellan utredningarna och nya slutsatser.

Nämnden har i sitt beslut allmänt hänvisat till den konsultutredning som transportföretagarna har inlämnat som bilaga till sitt utlåtande, men har inte i detalj framför på vilka grunder man har ansett utredningen i fråga vara mer tillförlitlig än andra tillgängliga utredningar.

Området som beslutet gäller är till invånarantalet stort och geografiskt omfattande och täcker områden som med tanke på avfallstransporterna och transportförhållandena är mycket olika. Dessa förhållanden betonar behovet av att göra en noggrannare bedömning av orsakerna till skillnaderna i utredningarna och deras slutsatser och till vilken del motstridigheterna eventuellt beror på de som har genomfört utredningarna och vars betoning i helhetsbedömningen ingår i nämndens prövningsbefogenhet.

Dessutom har man i motiveringarna konstaterat att eftersom nämndens beslut i första hand har grundat sig på den konsultutredning som transportföretagarna har låtit genomföra borde man även gällande denna utredning eller slutsatser fattade utgående från denna ha möjliggjort tillgången till information och framförandet av ställningstaganden på det sätt som anges i § 38 i avfallslagen innan beslutet fattades.

När man dessutom beaktar motiveringarna till Åbo förvaltningsdomstols beslut och i dessa nämnda rättsnormer samt de krav som Högsta förvaltningsdomstolen har anfört och den utredning som har erhållits i ärendet finns det enligt Högsta förvaltningsdomstolen ingen orsak att ändra förvaltningsdomstolens beslut.

Tilläggsmaterial 1Högsta förvaltningsdomstolens beslut 31.12.2019

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

FörslagSydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutar att anteckna Högsta förvaltningsdomstolens beslut för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.