Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland416.01.20204

11836-2019 (02 05 00)

Utlåtande till Åbo förvaltningsdomstol om besvären gällande avfallstaxan

Sammandrag:

Salo stad och företagarna i Salo har till Åbo förvaltningsdomstol lämnat in ett besvär gällande Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnds beslut 5.12.2019 § 52, som gäller mottagnings- och behandlingsavgifter för slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar från och med 1.3.2020. Åbo förvaltningsdomstol begär ett utlåtande av avfallshanteringsnämnden om besväret på grund av besvär.

Sfan § 4

Avfallsserviceombud Satu Ojala, avfallsserviceombud Veli-Matti Suhonen 15.1.2019:

Salo stad anser att Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnds beslut (5.12.2019 § 52) om mottagnings- och behandlingsavgifter för slam är lagstridigt och hänvisar till 135 § i kommunallagen. I enlighet med 135 § i kommunallagen kan ett besvär inlämnas om beslutet har tillkommit i oriktig ordning, den myndighet som fattat beslutet har överskridit sina befogenheter eller beslutet annars strider mot lag.

Åbo förvaltningsdomstol begär ett utlåtande av Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd om besväret före 7.2.2020. Följande har beretts som utlåtande:

Det överklagade beslutet har beretts och fattats enligt lagen. Det har informerats om ärendets anhängiggörande och möjligheterna i enlighet med § 41 i förvaltningslagen att påverka beslutsfattandet genom kungörelse på kommunernas anslagstavlor, internetsidor och meddelande i ett flertal tidningar i området. Till följd av hörandet har de inlämnade åsikterna beaktats vid ärendets beredning och har getts beslutsfattarna för kännedom innan beslutet fattades. Möteskallelsen har skickats och mötet har genomförts enligt lagen. Beslutsprotokollen med besvärsanvisningar har varit framlagda för påseende och har getts medlemskommunerna och Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab för kännedom.

Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd har inte överskridit sina befogenheter när beslutet om mottagningsavgifter för slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar har fattats. Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd fungerar i enlighet med 23 § i avfallslagen som avfallshanteringsmyndighet i 17 kommuner, vilka har avtalat om att i enlighet med 43 § i avfallslagen överföra avfallshanteringstjänsterna till Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab. Beslut om avfallstaxa och -avgifter ingår i avfallshanteringsmyndighetens, det vill säga Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnds befogenheter.

Det överklagade beslutet strider inte heller i övrigt mot lagen. I enlighet med 78 § i avfallslagen ska kommunen för avfallshanteringen som den ordnar debitera avgifter med vilka man täcker kostnaderna som orsakas av hanteringen. Enligt avfallshanteringsföreskrifterna ska avfall som hör till kommunens ansvar transporteras till en av Sydvästra Finlands Avfallsservice AB angiven mottagningsplats. De mottagningsplatser som Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab har angett för slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar är reningsverket i Pöytis i Karinais, Gasums mottagningsplats i Toppå i Åbo samt reningsverket i Norrby i Pargas. de 5.12.2019 godkända mottagningsavgifterna för slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar grundar sig på de kostnader som orsakas av mottagningen och behandlingen av slam vid de ovan nämnda mottagningsplatserna.

I Salo finns för närvarande ingen mottagningsplats enligt avfallshanteringsföreskrifterna för slam, eftersom Affärsverket Salon Veden keskusjätevedenpuhdistamo inte har ingått ett avtal med Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab om mottagning av slam. I enlighet med avfallshanteringsföreskrifterna ska slam från slamavskiljare och uppsamlingsbrunnar i Salo transporteras till mottagningsplatsen i Toppå i Åbo.

I besväret läggs fram att mottagningsavgifterna för slam ska grunda sig på avgifterna vid varje mottagningsplats. I besväret utgår man uppenbarligen från det faktum att Affärsverket Salon Veden keskusjätevedenpuhdistamo i enlighet med avfallshanteringsföreskrifterna ska vara mottagningsplats för slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar som uppkommer i Saloregionen. Salo stad har som villkor för avtalet gällande mottagning av slam angett att avfallshanteringsnämnden ska besluta om avgifterna för slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar enligt mottagningsplats (Salo stadsstyrelse 2.12.2019 § 470). Avfallshanteringsnämnden har inte kunnat hålla det villkor som Salo stad har angett som grund för beslut som har fattats för även de 16 övriga kommunerna.

I besväret har man inte överhuvudtaget beaktat det regionala samarbetet inom avfallshanteringen, i vilket Salo stad deltar. På grund av en regional utjämning av avgifterna är dessa inom vissa områden högre och inom vissa lägre, jämfört med om avgifterna skulle ha fastställts enligt mottagningsplats. Avfallshanteringsnämnden har 4.12.2018 § 70 beslutat att avgifterna för slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar är lika höga inom hela verksamhetsområdet. Gällande detta beslut har besvär inlämnats till Åbo förvaltningsdomstol och ärendet gällande de fasta avgifternas lagenlighet avgörs därmed nu i Åbo förvaltningsdomstol.

Tekniken och kostnaderna för mottagning och behandling av slam samt övriga praktiska frågor utgör avtalsfrågor mellan Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab och varje mottagningsplats. Avfallshanteringsnämnden har inte i uppgift att utreda tekniken och avgifterna vid mottagningsplatserna för avfall när taxan fastställs, så som man i besväret har förutsatt att ska göras (besvärsgrunderna punkt 2).

Tilläggsmaterial 1Begäran om utlåtande Åbo förvaltningsdomstol 7.1.2020

Tilläggsmaterial 2Salo stads besvär 23.12.2019

Tilläggsmaterial 3Begäran om utlåtande Åbo förvaltningsdomstol 14.1.2020

Tilläggsmaterial 4Företagarna i Salo rf:s besvär 9.1.2020

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

FörslagSydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutar att lämna ett utlåtande i enlighet med ovan nämnda förslag till Åbo förvaltningsdomstol.

BeslutFörslaget godkändes.

Sändlista

utlTurun hallinto-oikeus