Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland4224.05.20185

3713-2018 (02 02 02)

Framställan av Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd om åtgärder i syfte att följa budgeten

Sammandrag:

Enligt den ekonomiska prognosen som ansvarsområdet för koncernförvaltningens ekonomi och finansiering gjort upp för 2018 kommer redovisningsperiodens underskott att bli 49,4 miljoner euro, det vill säga 18,7 miljoner euro mera än underskottet som antecknats i budgeten anger. Stadsstyrelsen har förutsatt att alla nämnder analyserar budgetavvikelserna och lägger fram förslag för stadsstyrelsen för hur budgetavvikelserna kan minskas så att stadsstyrelsen kan behandla ärendet på sitt möte den 4.6.2018. Det meddelas nämnden att betydande åtgärder inte kan vidtas.

Sfan § 42

Serviceområdet för tillstånd och tillsyn, tillsynsdirektör Leena Salmelainen 15.5.2018:

Åbo stadsstyrelse har behandlat årets första delårsöversikt på sitt möte 7.5.2018 § 178. Enligt den första resultatprognosen 2018 uppgår räkenskapsperiodens underskott till 49,4 miljoner euro. Underskottet som noterades i den ursprungliga budgeten för 2017 var 30,7 miljoner euro och avvikelsen är -18,7 miljoner euro. Jämfört med bokslutet i fjol skulle den förutsedda ändringen för räkenskapsårets över/underskott vara -73,6 miljoner euro. Största delen av avvikelserna beror på sjukhusdistriktets ökade betalningsandel. Ändringen av stadsmiljösektorns nettodriftkostnader ligger vid -3,6 miljoner euro. Summan består i huvudsak av de sänkta försäljningsintäkterna.

Åbo stadsstyrelse förutsatte i samband med att delårsöversikten behandlades att nämnderna ska analysera budgetavvikelserna som den ekonomiska prognosen visa och lämna förslag till stadsstyrelsen på åtgärder för att undvika avvikelserna i budgeten 2018 och för att målen för budgeten och den ekonomiska planen ska nås så att dessa kan behandlas på stadsstyrelsens möte 4.6.2018. Detta gäller också sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd.

Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnds möjligheter att rätta till budgetavvikelserna i Åbos budget 201 är ytterst små, eftersom verksamheten som nämnden leder är en del av den avfallsservice som kommunen ordnar. Kostnaderna som beror på uppgiften täcks med hjälp av kommunens avfallsavgift vars grunder föreskrivs i avfallstaxan som gäller för området (17 kommuner). Faktureringen av avfallsavgifterna sköts av Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab av vilken nämndens kostnader faktureras till fullt belopp. Nämndens utgifter består i huvudsak av lönekostnaderna för 3 ordinarie arbetstagare och nämndens mötesarvoden. Nämnden sammanträder en gång per månad och det är inte möjligt att dra in på sammanträdena ytterligare.

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

FörslagSydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutar att anteckna Åbp stadsstyrelsen beslut 7.5.2018 § 178 för kännedom och beslutar att informera Åbo stadsstyrelse att det inte är möjligt att genomföra åtgärder i nämndens verksamhet under 2018 genom vilka man kunde undvika avvikelser i Åbo stads budget 2018.

BeslutFörslaget godkändes.

Sändlista

förStadsstyrelsen