Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland4024.05.20183

4736-2018 (11 03 02)

Fastigheter som inte är anslutna till avfallsservicen på områden där fastighetsinnehavaren ordnar avfallstransport

Sammandrag:

För att utöva sin uppgift att ordna avfallsservicen ska Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd följa upp att fastigheterna ansluts till den av kommunen ordnade avfallsservicen. På området där fastighetsinnehavaren ska ordna avfallstransport finns 16915 bostadshus belägna på fastigheter, som enligt nämndens uppgifter inte har avfallstransport för brännbart avfall. Kommunens miljöskyddsmyndighet utövar tillsynen över anslutningen till den fastighetsvisa avfallstransporten.

Sfan § 40

Tf. avfallshanteringsombud Pirjo Rinne 17.5.2018:

Enligt 41 § i avfallslagen ska fastighetsinnehavaren eller någon annan avfallsinnehavare i enlighet med 32 § överlämna avfall vars hantering kommunen är skyldig att ordna till den fastighetsvisa avfallstransport. På områden där fastighetsinnehavaren ordnar avfallstransporten sker anslutningen till avfallsservicetransporten genom att fastighetsinnehavaren kontaktar avfallstransportören. Fastighetsinnehavaren ingår ett avtal med avfallstransportören om transport av avfallet från fastigheten i enlighet med de regionala avfallshanteringsbestämmelserna. Alla fastigheter som omfattas av den fastighetsvisa avfallstransporten ska till sitt förfogande ha avfallskärl avsedd för brännbart avfall som töms i enlighet med bestämmelserna om avfallsservice.

På områden där fastighetsinnehavaren ordnar avfallstransporten baserar sig uppgifterna om fastigheternas anslutning till avfallsservice på avfallstransportuppgifter som avfallstransportörerna har lämnat till avfallshanteringsnämnden. Enligt 39 § 2 mom. i avfallslagen ska avfallstransportören årligen ge kommunens avfallshanteringsmyndighet om fastigheterna av vilka avfall har hämtats och antalet gånger som avfallskärlen tömts per fastighet och per avfallsslag. Innehållet som ska anmälas har preciserats i 26 § i statsrådets förordning om avfall (179/2012). I Sydvästra Finlands avfallshanteringsbestämmelser (32 §) som trädde i kraft 1.6.2017 har avfallshanteringsmyndigheten utnyttjat möjligheten som avfallslagen ger att begära in uppgifterna per kvartal.

Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd har skriftligen begärt att transportföretagare som har levererat avfall till de godkända mottagningsplatserna för avfall under 2017 skicka uppgifterna som lagen kräver för anteckning i transportregistret. Transportföretagarna har också ombetts uppge om de inte transporterar avfall som omfattas av kommunens ansvar i den fastighetsvisa avfallstransporten. Största delen av transportföretagarna har lämnat uppgifterna, men en del av fastigheternas adress- och/eller innehavaruppgifter eller uppgifterna om fastigheterna med gemensamma kärl har varit bristfälliga. En del av transportföretagarna har inte besvarat avfallshanteringsmyndighetens begäran.

Kommunens avfallshanteringsmyndighet har fört in avfallstransportörernas uppgifter i registret över avfallstransporter som de för i enlighet med 143 § i avfallslagen. Innan uppgifterna fördes in i systemet omvandlades de i den form som transportsystemsapplikationen kräver. De inmatade uppgifterna har inriktats på ett bottenregister som baserar sig på byggnads- och invånaruppgifter enligt läget 1.1.2017 i befolkningsdatasystemet. Registret har också kompletterats med uppgifter av Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab och regionens kommuner.

Ur transportregistret har kommunvisa rapporter tagits fram i vilka förekomsten av transportuppgifter om brännbart avfall för sådana fastigheters del kontrolleras som enligt avfallshanteringsbestämmelserna borde ha fastighetsvis avfallstransport som kommunen har ordnat. Alla transportuppgifter som hämtats in för årets första del 1.1–30.6.2017 ingår i granskningen och en del av uppgifterna om förarna även under sista delen av året (1.7–31.12.2017).

Av rapporterna har man fått fram bostadshus belägna på fastigheter, som det enligt data som avfallshanteringsmyndigheten har fått av transportörer, saknas uppgifter om fastighetsvis avfallstransport inom området där fastighetsinnehavaren ordnar avfallstransport. I granskningen ingår endast brännbart avfall. Fastigheternas kommunvisa mängder har samlats i tabell 1. De fastighetsvisa uppgifterna ingår som bilaga 1.

Tabell 1 Kommunvis sammanställning om bostadshus belägna på fastigheter, som enligt avfallshanteringsnämnden saknar transportuppgifter om brännbart avfall i den fastighetsvisa avfallstransporten som fastighetsinnehavaren ordnar.

KommunAntal bostadshus
Aura 203
S:t Karins 1535
Lundo 722
S:t Mårtens 305
Pargas (stam Pargas) 808
Pemar 2166
Pöytis 917
Rusko (stadsdelen Rusko, inte Vahto) 217
Salo5665
Sagu 705
Åbo 3672

Antalet fastigheter och bostadshus är bundet till vissa osäkerhetsfaktorer eftersom man inte har fått de begärda transportuppgifterna på tillräcklig nivå av alla avfallstransportörer.

För att genomföra sin uppgift med att ordna avfallsservicen ska den kommunala avfallshanteringsmyndigheten följa med hur fastigheterna ansluter sig till den av kommunen ordnade avfallsservicen och ordnande av den fastighetsvisa avfallstransporten. Om det i uppföljningen visar sig ett behov av att ingripa i fastställda försummelser ingår det i tillsynsmyndigheternas uppgifter att vidta de tillsynsåtgärder som behövs, till exempel förvaltningstvång.

I enlighet med 24 § i avfallslagen är de allmänna tillsynsmyndigheterna närings-, trafik- och miljöcentralerna och kommunens miljöskyddsmyndighet. De övervakar att bestämmelser och föreskrifter som har getts utifrån lagen och med stöd av den följs. Tillsynen hör till kommunens miljöskyddsmyndigheter medan verksamheten som är mål för tillsynen i huvudsak eller helt äger rum inom miljöskyddmyndighetens verksamhetsområde (t.ex. inom en kommuns område).

Tilläggsmaterial 1Bostadshus belägna på fastigheter, som enligt uppgifter som avfallshanteringsmyndigheten har fått inte har anslutit sig till den av kommunen ordnade fastighetsvisa avfallstransporten.

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

FörslagSydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutar att anhängiggöra tillsynsbehovet och begär att kommunens miljöskyddsmyndighet inleder tillsynsåtgärder gällande fastigheter som enligt avfallshanteringsmyndighetens uppgifter inte har anslutit sig till den fastighetsvisa avfallstransporten som innehavaren ordnar.

BeslutSydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslöt att anhängiggöra tillsynsärenden, i enlighet med avfallslagens 125§, i Auras, ST: Karins, Lundos, ST: Martens, Pemars, Pöytis, Ruskos, Salos, Sagus och Åbos miljöskyddsmyndighet. Samtidigt beslöt nämnden att begära att kommunens miljöskyddsmyndighet inleder tillsynsåtgärder gällande fastigheter som enligt avfallshanteringsmyndighetens uppgifter inte har anslutit sig till den fastighetsvisa avfallstransporten som innehavaren ordnar.

Beslut i ärenden gjordes enhälligt på basis av förslag som föredragande ändrade i mötet.

Sändlista

åtgOjala Satu