Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristöterveys 
Johtava terveystarkastaja (vakanssi 958)1012.09.2023 

13398-2022 (11 02 00)

Elintarvikelain (297/2021) 56 §:n mukainen kielto koskien elintarvikehuoneistoa Deli Market Deli Cash & Carry, osoitteessa Itäkaari 30 20750 Turku

Toimija

Bagdad Export & Import Oy

Itäkaari 30

20750 Turku

y-tunnus 1701951-7

Toimipaikan nimi ja osoite

Deli Market Deli Cash & Carry

Itäkaari 30

20750 Turku

Päätöksen kohde

Elintarvikehuoneistossa säilytettävät ja myytävät lampaan jalat

Asian selostus

Bagdad Export & Import Oy:n elintarvikehuoneistossa Deli Market Deli Cash & Carry, osoitteessa Itäkaari 30 20750 Turku, on tehty tarkastus 8.9.2023.

Tarkastuksella 8.9.2023 todettiin, että palvelumyynnissä lihatiskissä oli karvapeitteisiä ja likaisia lampaan jalkoja(sorkka+~15 cm). Lampaan jalkoja oli lisäksi säilytyksessä lihankäsittelyhuoneessa pakattuna pussiin lihalaatikossa. Toimipaikan työntekijä kertoi, että kyseisistä lampaanjaloista ei ole minkäänlaisia jäljitettävyysdokumentteja. Työntekijän kertoman mukaan jalat olisi toimitettu myymälään Lallin lampaasta. Lallin lammas kieltää toimittaneensa karvapeitteisiä ja likaisia lampaanjalkoja Bagdad Export & Import Oy:lle.

Lampaan karvapeitteiset jalkaosat olivat silmämääräisesti selvästi ulosteilla ja maaperällä likaantuneita. Uloste- ja maaperäkontaminaatio aiheuttaa kuluttajille merkittävän sairastumisriskin. Lampaan jalkojen käsittely elintarvikehuoneistossa, jossa käsitellään pakkaamattomia elintarvikkeita aiheuttaa merkittävän kontaminaatioriskin.

Tarkastuksella 8.9.2023 edellä mainittu toiminta kiellettiin suullisesti ja tätä kieltoa noudatettiin välittömästi.

Toimija ei ole noudattanut elintarvikelainsäädännön vaatimuksia. Tarkastuksissa havaitut puutteet Deli Market Deli Cash & Carry elintarvikehuoneistossa ovat sellaisia, että ne saattavat aiheuttaa merkittävän elintarviketurvallisuusriskin kuluttajille.​

Päätös​Määrään elintarvikelain 56 §:n nojalla, että toimijan Bagdad Export & Import Oy tulee lopettaa likaisten karvapeitteisten lampaan jalkojen myynti ja säilyttäminen elintarvikehuoneiston tiloissa välittömästi.

Päätöksen perustelut

Toimija ei ole noudattanut elintarvikelainsäädännön vaatimuksia.

Elintarviketoimintaa koskevat vaatimukset

Elintarvikealan toimijan on huolehdittava toiminnassaan siitä, että elintarvikkeet ovat kemiallisilta, fysikaalisilta, mikrobiologisilta ja terveydellisiltä ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne ovat ihmisravinnoksi soveltuvia eivätkä aiheuta vaaraa ihmisen terveydelle. Toimijan on huolehdittava myös siitä, että elintarvikkeet tai niistä annettavat tiedot eivät johda kuluttajaa harhaan. (Elintarvikelaki 6.1 §)

Elintarviketoiminnan on oltava sellaista, että tuotettavien, valmistettavien, säilytettävien tai käsiteltävien elintarvikkeiden turvallisuus ei vaarannu ja että elintarviketoiminta myös muutoin täyttää elintarvikelainsäädännön mukaiset vaatimukset. (Elintarvikelaki 6.3 §)

Elintarvikkeista, elintarviketuotantoon käytettävistä eläimistä ja elintarvikekontaktimateriaaleista on ilmoitettava vastaanottajalle elintarvikesäännöksissä edellytetyt jäljitettävyystiedot. (Elintarvikelaki 14§)

Elintarvikealan toimijoiden velvoitteet

Elintarvikealan toimijoiden on varmistettava, että kaikki niiden vastuulla olevat elintarvikkeiden tuotanto-, jalostus- ja jakeluvaiheet täyttävät tässä asetuksessa säädetyt asiaa koskevat hygieniavaatimukset. (EPNAs (EY) N:o 852/2004 luku II artikla 3)

Elintarvikealan toimijoiden on tarvittaessa toteutettava seuraavat erityiset hygieniatoimenpiteet:

a)​ ​ ​ elintarvikkeita koskevien mikrobiologisten vaatimusten noudattaminen;​

  1. Lukuun ottamatta eläviä eläimiä, elintarvikealan toimija ei saa hyväksyä valmistus- tai raaka-ainetta tai muuta tuotteiden jalostuksessa käytettävää ainetta, jonka tiedetään olevan tai jonka voidaan kohtuudella olettaa olevan loiseläimen, patogeenisten mikro-organismien tai myrkyllisen, pilaantuneen tai vieraan aineen siinä määrin saastuttamia, että elintarvikealan toimijan hygieenisesti suorittaman tavanomaisen lajittelun ja/tai valmistus- tai jalostusmenettelyn jälkeenkin lopullinen tuote olisi ihmisravinnoksi kelpaamaton.
  2. Elintarvikealan yrityksessä varastoidut raaka-aineet ja kaikki valmistusaineet on säilytettävä sellaisissa olosuhteissa, että niiden haitallinen huonontuminen estyy ja ne ovat suojassa saastumiselta.
  3. Elintarvikkeita on suojattava tuotannon, jalostuksen ja jakelun kaikissa vaiheissa saastumiselta, joka saattaisi tehdä ne ihmisravinnoksi kelpaamattomiksi, terveydelle vaarallisiksi tai saastuneiksi siten, että niitä ei enää kohtuudella voitaisi pitää siinä kunnossa käytettävinä.

(EPNAs (EY) N:o 852/2004, IX LUKU)

Elintarvikesäännösten vastaisuuden korjaaminen

Elintarvikelain 56 §:n mukaan valvontaviranomainen voi kieltää elintarvikkeen alkutuotannon, valmistuksen, sisämarkkinakaupan, viennin, tukkukaupan ja muun jakelun, tarjoilun ja muun luovutuksen sekä käytön elintarvikkeen valmistuksessa, jos elintarvike tai siitä annetut tiedot, alkutuotantopaikka tai elintarvikehuoneisto tai siellä harjoitettava elintarviketoiminta on sellaista, että se aiheuttaa tai sen voidaan perustellusta syystä epäillä aiheuttavan vakavaa vaaraa ihmisen terveydelle tai vaaraa sellaisen elintarvikesäännösten vastaisuuden takia, jota ei voida poistaa.

Kuuleminen

Toimijaa ei ole kuultu hallintolain (434/2003) 34§:n mukaisesti ennen lopullisen päätöksen tekemistä, sillä päätöksen viivästyminen kuulemisen vuoksi aiheuttaisi huomattavaa haittaa ihmisten terveydelle.

Sovellettavat säännökset

Elintarvikelaki (297/2021) 6§, 14§, 15§, 35§, 56 §, 68§, 78 §

Maa- ja metsätalousministeriön asetus (318/2021) 22 §

Hallintolaki (434/2003) 34 §

Komission asetus (EY) N:o 2073/2005 artikla 3, 4, 5

EPNAs (EY) N:o 178/2002 artikla 18

EPNAs (EY) N:o 852/2004 luku II artikla 3, artikla 4, artikla 5

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Päätökseen voi hakea muutosta tekemällä oikaisuvaatimuksen kunnan toimielimelle.

Muutoksenhakuohje on tämän päätöksen liitteenä.

Voimassaoloaika

Tämä päätös on voimassa toistaiseksi.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää (elintarvikelaki 78 §)

Lisätietoja

Lisätietoja antaa terveystarkastaja Jenni Aalto; 040​ 139 9729, jenni.aalto@turku.fi ja vs. johtava terveystarkastaja Jari Jokinen; 050​ 558 3446; jari.jokinen@turku.fi

Allekirjoitukset

Jari Jokinen

vs. johtava terveystarkastaja

Jakelu

aoBagdad Export & Import Oy
tiedKaupunkiympäristö, ympäristöterveys
tiedRakennus- ja lupalautakunta