Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristöterveys 
Johtava terveystarkastaja (vakanssi 958)403.07.2023 

4455-2023 (11 02 00)

Elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukainen määräys toimijalle Leziz Oy koskien elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä elintarvikehuoneistossa Sweet Town osoitteessa Kauppiaskatu 13, 20100 Turku

Toimija

Leziz Oy, y-tunnus 2337053-0

Kauppiaskatu 13

20100 Turku

Toimipaikan nimi ja osoite

Sweet Town

Kauppiaskatu 13

20100 Turku

Päätöksen kohde

Elintarvikkeiden pakkausmerkinnät

Asian selostus

Leziz Oy:n elintarvikehuoneistossa Sweet Town osoitteessa Kauppiaskatu 13, 20100 on tehty tarkastus 5.1.2023 ja 2.6.2023.

Tarkastuksella 5.1.2023 todettiin, että myymälässä myynnissä olleista pakatuista elintarvikkeista puuttui suuresta osasta suomen- ja ruotsinkieliset pakkausmerkinnät. Toimijaa kehotettiin järjestämään elintarvikkeiden pakkausmerkinnät suomeksi ja ruotsiksi. Korjaustoimenpiteiden määräajaksi asetettiin 31.5.2023

Seurantatarkastuksella 2.6.2023 todettiin, että myynnissä olleista pakatuista elintarvikkeista puuttui yhä suurimmasta osasta suomen- ja ruotsinkieliset pakkausmerkinnät. Elintarvikkeiden sisältämät allergeeni tiedot olivat myös kääntämättä suomeksi ja ruotsiksi. Pakkaamattomien irtomakeisten tuotetiedot oli esitetty suomeksi.

Tarkastuksissa havaitut puutteet Leziz Oy:n Sweet Town elintarvikehuoneistossa ovat sellaisia, että ne saattavat aiheuttaa merkittävän elintarviketurvallisuusriskin kuluttajille.

Toimija ei ole ryhtynyt riittävän nopeasti ja riittäviin toimenpiteisiin Sweet Town elintarvikehuoneistossa yllä mainittujen epäkohtien korjaamiseksi.

Päätös

Määrään elintarvikelain 55 §:n nojalla, että toimija Leziz Oy:n tulee tehdä seuraavat toimenpiteet välittömästi tai viimeistään 31.9.2023 mennessä:

1.​ ​ ​ ​ Kaikissa myynnissä olevissa elintarvikepakkauksissa on oltava pakolliset pakkausmerkinnät sekä suomen että ruotsin kielellä.

Päätöksen perustelut

Toimija ei ole noudattanut elintarvikelainsäädännön vaatimuksia, eikä ole huomautuksista ja kehotuksista huolimatta korjannut elintarvikehuoneiston toiminnassa ilmenneitä epäkohtia annetuissa määräajoissa.

Elintarviketietojen antamisella on pyrittävä kuluttajien terveyden ja etujen suojelun korkeaan tasoon antamalla loppukuluttajille perusta tietoon perustuvien valintojen tekemistä ja elintarvikkeiden turvallista käyttöä varten, kiinnittäen erityistä huomiota terveydellisiin, taloudellisiin, ympäristöön liittyviin, sosiaalisiin ja eettisiin näkökohtiin. (Elintarviketietoasetus (EU) N:o 1169/2011 artikla 3)

Elintarviketiedoista vastuussa oleva elintarvikealan toimija on toimija, jonka nimellä tai toiminimellä elintarviketta pidetään kaupan tai jos tämä toimija ei ole sijoittautunut unioniin, tuontia unionin markkinoille harjoittava toimija.

Elintarviketiedoista vastuussa olevan elintarvikealan toimijan on varmistettava elintarviketietojen mukanaolo ja oikeellisuus sovellettavan elintarviketietoja koskevan lainsäädännön ja asiaan liittyvien kansallisten säännösten vaatimusten mukaisesti. (Elintarviketietoasetus (EU) N:o 1169/2011 artikla 8)

Kun on kyse valmiiksi pakatuista elintarvikkeista, pakolliset elintarviketiedot on esitettävä suoraan pakkauksessa tai siihen kiinnitetyssä etiketissä. (Elintarvike-tietoasetus (EU) N:o 1169/2011 artikla 12)

Rajoittamatta 9 artiklan 3 kohdan soveltamista, pakolliset elintarviketiedot on annettava kielellä, jota kuluttajat niissä jäsenvaltioissa, joissa elintarviketta pidetään kaupan, ymmärtävät helposti.

Jäsenvaltiot, joissa elintarviketta pidetään kaupan, voivat omalla alueellaan määrätä, että tiedot on annettava yhdellä tai useammalla unionin virallisista kielistä. (EU) N:o 1169/2011 artikla 15)

Elintarvikkeen pakkauksessa tulee ilmoittaa seuraavat tiedot (Elintarviketietoasetus (EU) N:o1169/2011 artikla 9):

*elintarvikkeen nimi

*ainesosaluettelo

*allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet ja tuotteet korostettuna ainesosaluettelossa (elintarviketietoasetus, liite II)

*tiettyjen ainesosien tai ainesosien ryhmien määrät (tarvittaessa)

*sisällön määrä (paino- tai tilavuusyksikkö)

*vähimmäissäilyvyysaika (parasta ennen -päivämäärä) tai viimeinen käyttöajankohta sekä pakastuspäivämäärä (joka koskee yksinomaan pakastettua li-haa, pakastettuja raakalihavalmisteita ja pakastettuja jalostamattomia kalastustuotteita)

*vastuussa olevan elintarvikealan toimijan nimi, toiminimi tai aputoiminimi ja osoite

*alkuperämaa tai lähtöpaikka (siten kuin elintarviketietoasetuksessa tai sen nojalla säädetään tai siten kuin muussa lainsäädännössä säädetään)

*säilytysohje (tarvittaessa)

*käyttöohje (tarvittaessa, muun muassa varoitusmerkintä tarvittaessa)

*juomien todellinen alkoholipitoisuus tilavuusprosentteina, jos alkoholipitoisuus on suurempi kuin 1,2 tilavuusprosenttia (Ruokaviraston suositus: kiinteässä elintarvikkeessa, jos alkoholipitoisuus enemmän kuin 1,8 painoprosenttia)

*ravintoarvo (eli ravintoarvoilmoitus) (poikkeukset huomioiden).

Lisäksi tulee ilmoittaa tarvittaessa muun muassa seuraavat tiedot:

*elintarvike-erän tunnus (MMMa 834/2014, 5 §)

*voimakassuolaisuusmerkintä (MMMa 1010/2014, 4 §)

Elintarvikkeen pakkauksessa tulee olla aina elintarviketietoasetuksen 1169/2011 esittämät merkinnät suomen ja ruotsin kielellä. Allergeenit on merkittävä korostetusti. Merkintöjen tulee olla selkeitä ja helposti luettavia (riittävän suuri kirjasinkoko) sekä pysyvällä tavalla merkittyjä.

Elintarvikealan toimijan on huolehdittava toiminnassaan siitä, että elintarvikkeet ovat kemiallisilta, fysikaalisilta, mikrobiologisilta ja terveydellisiltä ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne ovat ihmisravinnoksi soveltuvia eivätkä aiheuta vaaraa ihmisen terveydelle. Toimijan on huolehdittava myös siitä, että elintarvikkeet tai niistä annettavat tiedot eivät johda kuluttajaa harhaan. (Elintarvikelaki 297/2021 §6)

Elintarvikelain 55 §:n mukaan valvontaviranomainen voi määrätä toimijan korjaamaan epäkohdan, jos elintarvikkeesta tai elintarvikekontaktimateriaalista annetut tiedot voivat aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai johtaa kuluttajaa harhaan. Elintarvikelain 55 §:n mukaan elintarvikesäännösten vastaisuus on määrättävä korjattavaksi välittömästi tai valvontaviranomaisen asettamassa määräajassa.

Kuuleminen

Toimijaa on kuultu hallintolain (434/2003) 34§:n mukaisesti ennen lopullisen päätöksen tekemistä. Toimija ei ole antanut asiaan vastinetta.

Sovellettavat säännökset

Elintarvikelaki 297/2021 6§, 15§, 35§, 55 §, 68§, 78 §

Maa- ja metsätalousministeriön asetus 318/2021 § 22

Hallintolaki (434/2003) 34 §

Elintarviketietoasetus (EU) N:o 1169/2011

Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarviketietojen antamisesta kuluttajille (834/2014)

Maa- ja metsätalousministeriön asetus eräiden elintarvikkeiden ilmoittamisesta voimakassuolaiseksi (1010/2014, 4 §)

Päätöksen perusteena käytetyt asiakirjat

Tarkastuspöytäkirja 9.1.2023

Tarkastuspöytäkirja 7.6.2023

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Päätökseen voi hakea muutosta tekemällä oikaisuvaatimuksen kunnan toimielimelle.

Muutoksenhakuohje on tämän päätöksen liitteenä.

Voimassaoloaika

Tämä päätös on voimassa toistaiseksi.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää (elintarvikelaki 78 §)

Lisätietoja

Lisätietoja antaa vs. johtava terveystarkastaja Jari Jokinen puh. 040​ 558 3446, jari.jokinen@turku.fi tai vs. terveystarkastaja Josefiina Viljanen puh. 040​ 182 7560, josefiina.viljanen@turku.fi

Allekirjoitukset

Jari Jokinen

vs. johtava terveystarkastaja

Jakelu

aoLeziz Oy
tiedKaupunkiympäristö, ympäristöterveys
tiedRakennus- ja lupalautakunta