Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta24607.09.202112

7898-2021 (10 03 00)

Oikaisuvaatimus koskien toimenpidelupaa 2021-641

Tiivistelmä:

Toimenpideluvasta 2021-641 on tehty oikaisuvaatimus. Oikaisuvaatimuksessa on esitetty, että lupapäätöstä tulisi muuttaa siltä osin kuin lupa koskee terassin laajentamista puiston alueelle. Lisäksi oikaisuvaatimuksessa on todettu, että naapureita olisi tullut kuulla lupapäätöksen yhteydessä. Lautakunnalle esitetään oikaisuvaatimuksen tutkimatta jättämistä.

Rlupalk § 246

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden lakimiesharjoittelija Jenna Härkönen 31.8.2021:

Asian tausta

Osoitteeseen Linnankatu 42, kiinteistölle 853-8-9903-0 on jätetty rakennusvalvontaan 12.4.2021 toimenpidelupahakemus (2021-641), josta on tehty hyväksytty lupapäätös 28.5.2021. Lupahakemus koskee The Surf Shack AB:n omistamaa rakennusta sekä ympäröivää katu- ja puistoaluetta.

Hakija on pyytänyt lupaa rakennustyön tai toimenpiteen suorittamiseen ennen kuin lupaa koskeva päätös on saanut lainvoiman. Hakemuksessa on haettu lupaa terassialueen laajentamiselle, käymälärakennelman rakentamiselle sekä uudelle ilmanvaihtolaitteelle. Laajennuksen taustalla ovat vallitsevat pandemia olosuhteet ja turvamääräysten noudattaminen. Toimenpideluvan lupaehtojen mukaan rakennustyötä ei saa aloittaa ennen kuin hankkeelle on hyväksytty vastaava työnjohtaja.

Rakennusvalvontaviranomainen on havainnut, että terassin kaiteet eivät täytä määräyksiä turvallisuuden osalta, eivätkä terassilaajennukselle vievät portaat ole etenemän ja nousun suhteen määräysten mukaiset. Myöskään vastaavaa työnjohtajaa ei ole hankkeelle hyväksytty. Edellä mainituista syistä tarkastusinsinööri on kirjallisella määräyksellä keskeyttänyt terassin laajennustyöt 18.6.2021.

Oikaisuvaatimus

Kyseisestä toimenpideluvasta on tehty As Oy Linnankatu 45:n toimesta oikaisuvaatimus päiväyksellä 17.6.2021. Oikaisuvaatimuksessa vastustetaan nykyisen terassialueen massiivista laajentamista Sairashuoneenpuistoon ja pyydetään muuttamaan lupapäätöstä siltä osin. Oikaisuvaatimuksen mukaan rakentuva 50-paikkainen terassialue on raskasrakenteisuudessaan puistoympäristöönsä sopimaton, ja voi laskea Linnankatu 45 asukkaiden asuinviihtyvyyttä lisääntyvien meluhaittojen johdosta. Oikaisuvaatimuksessa on todettu, että alue on peitetty nurmen tukahduttavalla suodatinkankaalla ja terassia perustetaan betonipylväille. Oikaisuvaatimuksen tekijä katsoo, että rantakadun puoleinen parklet-terassi on kuitenkin toteutuskelpoinen ratkaisu.

Oikaisuvaatimuksessa on esitetty, että asunto-osakeyhtiötä olisi tullut kuulla lupapäätöksen yhteydessä, sillä lähimmistä asuinhuoneistoista on matkaa alle 50 metriä, ja luvan mukaiset laajennukset haittaavat asunto-osakeyhtiön etua merkittävästi. Lisäksi oikaisuvaatimuksessa on todettu, että aikaisemman poikkeamispäätöksen yhteydessä asunto-osakeyhtiö on ilmaissut huolensa mahdollisista meluhaitoista ja terassin sulautumisesta vehreään puistomaisemaan. Oikaisuvaatimuksen mukaan ongelmat ovat osittain realisoituneet ja terassin äänentoistolaitteiston tuottama matalataajuinen bassoääni kantautuu häiritsevästi asuinhuoneistoihin.

Perustelut

Oikaisuvaatimuksessa on esitetty, että lupapäätöstä tulisi muuttaa. Toimenpidelupaa koskevan päätöksen antopäivä on 2.6.2021. Päätöksen katsotaan tulleen asianomaisten tietoon antopäivänä. Kuntalain 138 §:n mukaan oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa yllä mainitusta antopäivästä, sitä päivää kuitenkaan mukaan lukematta. Oikaisuvaatimus on tehty päiväyksellä 17.6.2021. Koska oikaisuvaatimusta ei ole tehty määräajassa, oikaisuvaatimus jätetään tutkimatta hallintolain 49 c §:n 2 momentin nojalla.

Edellä esitetyn perusteella oikaisuvaatimus jätetään tutkimatta.

Oheismateriaali 1Oikaisuvaatimus 17.6.2021

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää, että oikaisuvaatimus jätetään kokonaisuudessaan tutkimatta edellä esitetyin perustein.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAsunto Oy Linnankatu 45
aoThe Surf Shack AB
tiedKaupunkiympäristö, tonttipalvelut