Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta17517.06.20213

6244-2021 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 § mukainen päätös Radalle.com R-Pro Oy:n meluntorjuntailmoituksesta koskien driftingautoilun SM-kilpailua ja autotapahtumaa (Artukaisten messukeskus piha-alueineen)

Tiivistelmä:

Radalle.com R-Pro Oy järjestää autotapahtuman ja driftingautoilun SM-kilpailun Artukaisten messukeskuksen ympäristössä 18. - 19.6.2021.

Rlupalk § 175

Ympäristöinsinööri Helena Pakkala 16.6.2021:

Ilmoittaja

Radalle.com

R-Pro Oy

Tursontie 3 L 81

00610 Helsinki

Ilmoitus

R-Pro Oy on 19.5.2021 toimittanut Turun kaupungin ympäristönsuojeluun ympäristönsuojelulain 118 § mukaisen ilmoituksen melua aiheuttavasta toiminnasta. Ilmoitus koskee autotapahtuman ja Drifting-ajon Suomen mestaruuskilpailujen järjestämistä Artukaisten messukeskuksen piha-alueella. Kaupunkiympäristölautakunta on 15.6.2021 myöntänyt luvan katujen sulkemiseen ja tapahtuman järjestämiseen.

Tapahtuma järjestetään 18. – 19.6.2021. Perjantain 18.6. ohjelma ajoittuu klo 15.00 – 21.00 välille, jolloin harjoitusajoja ajetaan klo 16 – 21 välillä. Lauantain 19.6. ohjelma ajoittuu klo 8.00 – 21.00 välille. Tavoitteena on saada kisa päätökseen lauantaina jo klo 19.00 mennessä.

Kilparatana toimii alueella oleva Artukaisten kiitotie. Muu tapahtuma-alue (varikkoalue ja yleisöparkki) sijaitsevat kiitotien lounais- ja länsipuolella. Renkaiden lämmitysalue on Artukaisten kiitotien ja Arenakadun risteyksen tuntumassa. Lava sijoitetaan messuhallin lähelle ja esiintymissuunta on kohti pohjoista. Tapahtuma-alueella on useita kaiuttimia selostusten äänentoistoa varten. Kaiuttimien suuntaus on pääsääntöisesti kohti lounasta ja lavan kaiutin kohti pohjoista.

Perjantain ohjelma muodostuu radalla ajettavista harjoitusajoista (klo 16 – 21) ja äänentoistolaitteiden testauksesta. Perjantaina ääntä aiheutuu ajosuorituksista lähes yhtäjaksoisesti, kun ajot ovat vajaan minuutin pituisia ja autoja lähetetään muutaman minuutin välein. Tunnin aikana melua ääntä muodostuu noin 45 minuutin ajan.

Lauantaiaamuna harjoitukset jatkuvat noin kahden tunnin ajan yhtäjaksoisesti kuten perjantaina. Varsinaiset kisasuoritukset (drifting-ajon SM) alkavat aamupäivän loppupuolella ja kukin auto ajaa noin minuutin. Kisasuorituksen välissä on usean minuutin tauko, jonka aikana suoritus arvioidaan. Tunnissa on noin 16 kisasuoritusta, joten tunnin aikana melua on noin vartin verran.

Autot ovat rakennettu AKK:n sääntökirjan mukaisesti ja niiden on alitettava AKK:n ohjeistamalla tavalla mitattuna lajisäännön mukainen maksimi 110 dB:n taso 50 cm päästä pakoputkesta 45 asteen kulmassa mitattuna. Myös renkaat tuottavat ääntä.

Tapahtuman juonnoissa käytetään taustamusiikkia. Alueelle sijoitetaan useita kaiuttimia, jolloin äänentoiston taso voidaan pitää alhaisemmalla tasolla.

Lähimmät asuinrakennukset ovat koillisessa ja idässä yli 400 metrin päässä, minne suuntaan ääni pääsee etenemään esteettä. Alueen eteläpuolella on hevostallit noin 200 metrin etäisyydellä.

Ilmoituksen käsittely:

Meluntorjuntailmoitus on ollut nähtävänä Turun kaupungin sähköisellä ilmoitustaululla 21.5. - 6.6.2021. Määräaikaan mennessä ei tullut muistutuksia.

Ympäristönsuojelun ehdotus toiminnan lupamääräyksiksi ja niiden perusteluiksi

Ympäristönsuojeluviranomainen hyväksyy ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen. Tätä päätöstä ja sen määräyksiä on ympäristönsuojelulain 200 §:n mukaisesti noudatettava muutoksenhausta huolimatta.

Artukaisten messukeskuksen ympäristössä 18. – 19.6.2021 järjestettävälle tapahtumalle annetaan seuraavat määräykset:

Perustelut

Määräykset on annettu ympäristölle aiheutuvien haittojen torjumiseksi ja valvonnan tehostamiseksi.

Tapahtumasta aiheutuu tilapäisesti meluhaittaa asuinalueelle. Toiminnasta aiheutuvaan meluun voi vaikuttaa ainoastaan huolehtimalla, että tapahtuman äänentoisto pidetään kohtuullisella tasolla. Ajamisesta aiheutuvaa melua ei voi rajoittaa muuten kuin vaatimalla, että käytettävä ajokalusto on asianmukaista.

Lähimpien asuntojen kohdalla tehtävien melumittausten tarkoituksena on selvittää ympäristöön aiheutuvat melutasot. Mittaustuloksilla arvioidaan tapahtumasta aiheutuvaa haitantasoa. Mittaukset on ensisijaisesti määrätty tehtäväksi harjoitusajojen aikana, jolloin autoja lähtee radalle lähes yhtäjaksoisesti ja ympäristöön aiheutuva melutaso on korkein.

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121-122, 200 §

Asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 26 §

Laki eräistä naapurussuhteista (26/1920) 17 §

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen maksutaksa

Maksu

Päätöksestä peritään Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan 17.3.2020 85 § (3110-2020) hyväksymän maksutaksan mukainen 380 euron maksu. Lasku ilmoituksen käsittelystä lähetetään erikseen.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus on liitteenä.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksen hausta huolimatta (YSL 200 §).

Oheismateriaali 1Meluilmoitus liitteineen

Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää hyväksyä ympäristönsuojelun ehdotuksen ilmoituksesta annettaviksi määräyksiksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitos
aoR-Pro Oy Ltd
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKaupunkiympäristötoimiala, rakennusvalvonta
tiedKaupunkiympäristötoimiala, ympäristönsuojelu