Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta32830.12.20202

13913-2020 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 § mukainen päätös Skanska Talonrakennus Oy:n meluntorjuntailmoituksesta koskien paalutusta ja kadunalaisen tilan rakentamista (Kauppiaskatu 7 - 9, Eerikinkadun ja Yliopistonkadun välinen osuus sekä Toriparkki Kauppatorin alueella

Tiivistelmä: -

Rlupalk § 328

Ympäristöinsinööri Helena Pakkala 28.12.2020:

Skanska Talonrakennus Oy on 8.12.2020 jättänyt Turun kaupungin ympäristönsuojeluun ympäristönsuojelulain 118 § mukaisen ilmoituksen melua aiheuttavasta toiminnasta. Ilmoitus koskee Kauppiaskadun 7 – 9 (Kauppatorin kohta, Eerikinkadun ja Yliopistonkadun välinen osuus) maanalaisten tilojen rakentamista ja paalutusta sekä Toriparkin alueella tehtävää ponttien nostoa. Kauppiaskadulle tehdään väestönsuojia, teknisiä tiloja sekä liiketilaa kuten Wiklundin S-Market. Rakennustyö kattaa korttelin Kauppiaskadun alueen Toriparkin ja vanhojen rakennusten välissä.

Rakennuttaja on Kiinteistö Oy Turun Metro ja Skanska Talonrakennus Oy toimii pääurakoitsijana.

Eerikin- ja Aurakadun kadunalaisten tilojen rakentamisesta tehdään erillinen meluilmoitus niitä koskevien töiden tullessa ajankohtaisiksi.

Työn kokonaiskesto on 1.1.2021 – 1.4.2022. Työtä tehdään arkisin maanantaista perjantaihin pääosin klo 7.00 – 18.00, hetkittäin klo 7.00 – 20.00 ja poikkeustapauksissa klo 7.00 – 22.00. Joissain tilanteissa työtä joudutaan tekemään lauantaisin klo 8.00 – 16.00.

Työvaiheet ja niiden kesto

Työvaiheita ovat paalutus, rakennuspohjien kaivutyöt ja rakentaminen, jotka limittyvät toisiinsa neljässä vaiheessa. Paalutusta tehdään seuraavissa kohteissa aikavälillä 1/2021 – 10/2021. Paalutus ei ole yhtäjaksoista. Kadunalaisia tiloja rakennetaan jaksolla 1/2021 – 3/2022.

Ilmoitetut aikajaksot ovat viitteellisiä ja ne tarkentuvat työn edetessä.

-  Vaihe 1: Kauppiaskatu 9b (Vaisteentalo) ja Kauppiaskatu 9a kohdalla Toriparkin ja sinne johtavan työsillan/pelastustien välissä

o   tammi-helmikuu 2021

-  Vaihe 2: Wiklundin kohdalla Toriparkin vieressä (puolet katualueesta)

o  tammi-helmikuu 2021

-  Vaihe 3: vaiheen 2 ja Wiklundin välissä (kadun Wiklundin puoleinen reuna)

o  toukokuu 2021

-  Vaihe 4: Kauppiaskatu 9b:n (Vaisteentalo) ja 9a:n kohdalla kadun rakennusten viereisellä sivulla (puolet katualueesta)

o  kesä- ja lokakuun 2021 välisenä aikana, tarkempi suunnittelu on kesken.

Toriparkin työnaikaisten tukiseinien eli ponttien nostoa vibralla ja täyttöä rakennusten vieressä tehdään kaikilla katuvarsilla torin ympäristössä aikavälillä 1/2021 – 12/2021. Katujen alle rakennettavat tilat vaikuttavat aikatauluihin ja työjärjestykseen.

Melu ja sen seuranta

Kulloinkin käytössä olevien työkoneiden määrä vaihtelee työvaiheen mukaan. Kaivinkoneista ja kuorma-autoista aiheutuu noin 80 dB(A):n melutaso ja paalutuskoneen käytöstä noin 100 dB(A):n melutaso 10 metrin päähän työkohteesta. Koska paalutusta tehdään ajoittain hyvin lähellä liikerakennuksia ja jalankulkuväyliä, melun etäisyysvaimeneminen on vähäistä. Toriparkin työmaan aikana tehtyjen melumittausten mukaan paalutuksesta aiheutui noin 100 dB(A):n keskiäänitaso hetkellisen maksimitason ollessa 105 dB(A).

Paalutuskoneena käytetään ensisijaisesti ”Junttan”-tyylistä paalukonetta, jossa on iskujärkäle. Kokemuksen mukaan hydraulisella vasaralla varustettu paalutuskone aiheuttaa enemmän melua ja sitä käytetään vain välttämättömissä työvaiheissa. Hydraulisen paalutuskoneen käyttäminen välittömästi rakennusten viereisissä paalutuksissa on tärinäriskin takia osoittautunut välttämättömäksi.

Ponttien nosto tehdään ensisijaisesti ns. varioivalla vibralla varustetulla voimakkaalla koneella, jolla voidaan vaikuttaa työnopeuteen ja melutason pitämiseen arvion mukaan enimmillään 90 dB(A):n tasoisena. Koneen käyttöä rajoittaa sen suuri paino, eikä se sovellu kaikkiin kohteisiin.

Melua torjutaan työkonevalinnoilla ja rakenteellisilla suojauksilla, kuten rakentamalla suojaseinä Wiklundin arkadin osuudelle jalankulkijoiden suojaamiseksi melulta. Kevyt liikenne voidaan ohjata työpäivän aikana korvaaville reiteille. Lisäksi huolehditaan riittävästä tiedottamisesta.

Tarvittaessa tehdään melumittauksia. Tärinämittauksia on tehty koko Toriparkin rakentamisen ajan ja mittaukset jatkuvat edelleen vähintään paalutustöiden ajan.

Toriparkin muut ulkopuoliset kohteet

Toriparkin ulkopuoliset työt, joita tehdään aikavälillä 1/2021 - 12/2021, liittyvät katujen maanalaisten tilojen rakentamiseen. Työvaiheita ovat seinien vierustäyttö ja ponttien nosto kaikilla katuvarsilla torin ympäristössä.

Rakennettavia tiloja tai kulkuväyliä on suunniteltu Eerikinkadulle ja Aurakadulle, joissa tehdään samankaltaisia töistä. Työt alkavat vuoden 2021 aikana ja niistä tehdään erilliset meluilmoitukset töiden ja ajankohtien varmistuttua.

Häiriintyvät kohteet

Lähimmät häiriintyvät kohteet ovat aivan työmaan vieressä (0 – 150 m) olevat Kauppiaskadun asuinkiinteistöt (Kauppiaskatu 9a ja Yliopistonkatu 15). Maa- ja kiviaines kuljetetaan kuorma-autoilla työmaalta reittiä Kauppiaskatu – Maariankatu.

Tiedotus

Töiden edistymisestä ja meluavista työvaiheista tiedotetaan julkisesti yhteistyössä Turun kaupungin ja Turun Toriparkki Oy:n kanssa. Tiedote jaetaan erikseen asuintaloihin ja hotelliin töiden lähestyessä niitä.

Ilmoituksen vireillä olosta on kuulutettu 16. – 23.12.2020 Turun kaupungin internetsivuilla. Muistutuksia ei jätetty määräaikaan mennessä.

Oheismateriaali 1               Meluilmoitus liitteineen

Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää antaa Skanska Talonrakennus Oy:lle seuraavat 1.4.2022 asti voimassa olevat määräykset:

Meluntorjunta

 

Toiminta-ajat

 

Meluseuranta

 

Yleiset määräykset

 

Tiedotus

 

Perustelut

Määräykset on annettu tilapäisestä työstä ympäristölle aiheutuvien haittojen vähentämiseksi, jotta toiminnasta ei aiheutuisi kohtuutonta haittaa lähialueelle. Työmaa sijaitsee kaupungin keskeisimmällä paikalla ja työhön kuuluu päiväkausia kestäviä voimakasta melua aiheuttavia työvaiheita.

Lyhytaikaista voimakasta meluhaittaa aiheutuu työmaan ohikulkijoille. Torikauppiaat sen sijaan oleskelevat alueella koko päivän, mutta meluavat työt ovat nyt kauempana Kauppatorista kuin Toriparkin maanalaisia tiloja rakennettaessa. Ajoittamalla erittäin meluavien töiden mahdolliset päiväaikaiset tauot ajankohtaan, jolloin alueella liikkuu eniten jalankulkijoita, vähennetään melulle altistuvien määrää. Kieltämällä meluavimpien työvaiheiden tekeminen klo 18.00 jälkeen ja lauantaisin pyritään vähentämään ympäristön asukkaiden kokemaa haittaa. Meluavien töiden jatkaminen klo 22.00 on mahdollista ainoastaan pakottavissa tilanteissa, joihin johtaneet syyt on pyydettäessä raportoitava ympäristönsuojeluun. Mahdollisten välittömien palautteiden takia valvontaviranomaisella tulee olla ajantasaiset tiedot pidennetyistä työajoista ja niihin johtavista syistä.

Määräykset pölyntorjunnasta on annettu viihtyvyys- ja terveyshaittojen estämiseksi.

Meluavimpien työvaiheiden aiheuttamaa haittaa vaikea torjua muilla keinoin kuin rajoittamalla työaikaa ja suojaamalla rakentein paikkoja, joissa liikkuu ihmisiä. Paalutusta ei tehdä yhtäjaksoisesti, mikä vähentää kokonaisaltistusta.

Toiminnanharjoittaja seuraa melun yleistilannetta omin mittauksin. Tarve mittausten teettämiseen ulkopuolisella asiantuntijalla ja tulosten vertaamiseen terveydellisin perustein annettuihin raja-arvoihin syntyy, kun voimakkaasti meluavia työvaiheita tehdään hyvin lähellä jalankulkuväyliä. Tällaisia toimintoja ovat paalutus ja mahdollisesti ponttien nosto. Mittausten nopea toimeenpano edellyttää etukäteisvarautumista ja -sopimista konsultin kanssa. Meluhaitan arvioinnissa on otettava huomioon, miten pitkään alueella voi oleskella ilman, että uhka tai riski kuulovaurion syntymiselle on olemassa. Tarvittaessa liikkumiskielto työmaan lähialueella on toteutettava ripeästi.

Tiedotus melualueella asuville ja työskenteleville tulee olla tehokasta ja ennakoivaa, jotta meluhaittaan ja sen mahdollisesti vaatimiin toimenpiteisiin voidaan etukäteen varautua. Median kautta tieto meluisimmista työvaiheista välittyy myös alueella satunnaisesti liikkuville.

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121-122, 200 §

Asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 26 §

Laki eräistä naapurussuhteista (26/1920) 17 §

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen maksutaksa

Maksu

Päätöksestä peritään Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan 17.3.2020 85 § (3110-2020) hyväksymän maksutaksan mukainen 610 euron maksu. Lasku ilmoituksen käsittelystä peritään erikseen.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus liitteenä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asian esitteli ympäristösuojelupäällikön varahenkilönä ympäristöinsinööri Renja Rasimus.

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitos
aoSkanska Talonrakennus Oy
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKaupunkiympäristötoimiala, rakennusvalvonta
tiedKaupunkiympäristötoimiala, ympäristönsuojelu