Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta10328.05.20206

4847-2020 (10 03 00)

Maankäyttö- ja rakennuslain mukainen hallintopakkoasia / Linnankatu 71 (2019-2)

Tiivistelmä:

Rakennusvalvonta on kehottanut osoitteessa Linnankatu 71 sijaitsevan tontin omistajaa ryhtymään toimenpiteisiin tontin rakennusten kunnostamiseksi. Rakennukset on suojeltu asemakaavalla. Kiinteistön omistaja ei ole ryhtynyt toimenpiteisiin. Lautakunnalle ehdotetaan, että kiinteistön omistaja velvoitetaan toimenpiteisiin uhkasakon uhalla.

Rlupalk § 103

Ympäristölakimies Nina Mattila 20.5.2020:

Kiinteistö:

853-9-56-3

Osoite:

Linnankatu 71

Omistaja:

Asunto Oy Turun Linnankatu 71 (2362173-1), Semaforinkuja 2a, 65100 VAASA

Kuvaus asiasta

Rakennusvalvonta on huomannut, että kiinteistöllä 853-9-56-3 sijaitsevien rakennusten kunnossapito on laiminlyöty. Tontilla sijaitsee kaksi asemakaavassa (15.2.2014) merkinnällä Sr-1 suojeltua rakennustaiteellisesta ja kulttuurihistoriallisesti erittäin arvokasta rakennusta. Asemakaavamääräyksen mukaan rakennusta tai sen osaa ei saa purkaa eikä siinä saa suorittaa sellaisia korjaus- tai muutostöitä, jotka tärvelevät julkisivujen tai vesikaton rakennustaiteellista tai kulttuurihistoriallista arvoa tai tyyliä. Mikäli rakennuksessa on aikaisemmin suoritettu tällaisia tärveleviä toimenpiteitä, on rakennus korjaus- tai muutostöiden yhteydessä pyrittävä saamaan ennalleen. Kantavat rakenteet ja alkuperäinen kiinteä sisustus pyritään korjaus- ja muutostöissä säilyttämään. Rakennus saadaan käyttää kokonaisuudessaan myös ympäristövaikutuksiltaan toimistotiloihin verrattavien liike- ja työtilojen rakentamiseen. Ullakolle saa rakentaa ilman julkisivumuutoksia alapuolisiin asuntoihin, liike- tai työtiloihin kuuluvia aputiloja. Rakennuslupaa käsitellessään on rakennusvalvontaviranomaisen kuultava asiassa museoviranomaista.

Kiinteistönomistajille on lähetetty selvityspyyntö 4.1.2019, jossa on todettu, että maankäyttö- ja rakennuslain 166 §:n mukaan rakennus ympäristöineen tulee pitää sellaisessa kunnossa, että se jatkuvasti täyttää terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset eikä aiheuta ympäristöhaittaa tai rumenna ympäristöä. Kaavassa suojelluksi määrätyn rakennuksen käytössä ja kunnossapitämisessä on lisäksi otettava huomioon rakennussuojelun tarkoitus. Selvityspyyntöön on pyydetty vastausta 24.1. 2019 mennessä. Vastauksia taikka yhteydenottoa ei ole tullut. Omistajalle on lähetetty 21.1.2020 ilmoitus paikan päällä 4.2.2020 tehtävästä tarkastuksesta ja lisäksi ilmoitus on kiinnitetty rakennusten seiniin ja oviin 29.1.2020. Tarkastuksella on havaittu, että toista rakennuksista (PRT 1033379165) on kunnostettu luvalla 2012-283. Lupa on vanhentunut 12.7.2017 eikä kaikkia Iupaehtoja ole noudatettu. Kunnostustyöt ovat jääneet kesken. Rakennukset on päästetty rapistumaan ja kunnossapito laiminlyöty.

Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) 166 §:n mukaan rakennus ympäristöineen on pidettävä sellaisessa kunnossa, että se jatkuvasti täyttää terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset eikä aiheuta ympäristöhaittaa tai rumenna ympäristöä. Rakennus ja sen energiahuoltoon kuuluvat järjestelmät on pidettävä sellaisessa kunnossa, että ne rakennuksen rakennustapa huomioon ottaen täyttävät energiatehokkuudelle asetetut vaatimukset. Kaavassa suojelluksi määrätyn tai rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain nojalla suojellun rakennuksen käytössä ja kunnossapitämisessä on lisäksi otettava huomioon rakennussuojelun tarkoitus. Jos rakennuksen kunnossapitovelvollisuus laiminlyödään, kunnan rakennusvalvontaviranomainen voi määrätä rakennuksen korjattavaksi tai sen ympäristön siistittäväksi.

MRL:n 182 §:n mukaan, jos joku ryhtyy toimiin tämän lain tai sen nojalla annettujen säännösten tai määräysten vastaisesti taikka lyö laimin niihin perustuvan velvollisuutensa, kunnan rakennusvalvontaviranomainen voi päätöksellään velvoittaa niskoittelijan määräajassa oikaisemaan sen, mitä on tehty tai lyöty laimin. Viranomaisen antamaa kieltoa tai määräystä voidaan tehostaa uhkasakolla tai uhalla, että tekemättä jätetty toimenpide teetetään laiminlyöjän kustannuksella.

Uhkasakkolain 4 §:n mukaan viranomainen voi asettaa uhkasakon, teettämisuhan tai keskeyttämisuhan, jos niin on laissa säädetty. Lain 6 §:n mukaan uhkasakko asetetaan määräämällä päävelvoite asianosaisen noudatettavaksi sakon uhalla. Uhkasakkolain 7 §:n mukaan uhkasakko voidaan kohdistaa vain sellaiseen asianosaiseen, jolla on oikeudellinen ja tosiasiallinen mahdollisuus noudattaa päävelvoitetta. Uhkasakkolain 9 §:n mukaan juokseva uhkasakko asetetaan määräämällä uhkasakolle kiinteä peruserä sekä lisäerä jokaista sellaista päätöksessä ilmoitettavaa ajanjaksoa (uhkasakkojakso) varten, jonka kuluessa päävelvoitetta ei ole noudatettu.

Kyseessä on asemakaavalla suojellut rakennukset, joiden kunnossapidon kiinteistönomistaja on laiminlyönyt. Rakennusten suojeluarvojen säilyminen vaarantuu, koska kiinteistön omistaja on jättänyt toisen rakennuksen korjaustyön kesken ja toisen rakennuksista täysin korjaamatta. Ennen kunnostustöihin ryhtymistä kiinteistön omistajan tulee hakea tarvittavat rakennusluvat.

Kiinteistön omistajalle on annettu mahdollisuus antaa vastineensa uhkasakon asettamista koskevan päätösehdotuksen takia. Vastinetta ei toimitettu.

Maankäyttö- ja rakennuslaki 166 §, 182 §.

Uhkasakkolaki 4 §, 6 §, 7 §, 9 §, 18 §, 19 §, 22 §.

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää velvoittaa kiinteistön 853-9-56-3 omistajan Asunto Oy Turun Linnankatu 71:n juoksevan uhkasakon uhalla kunnostamaan tontilla sijaitsevat rakennukset (PRT 1033379165) ja (PRT 1033379154) kuuden kuukauden kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista seuraavalla tavalla:

 

Juoksevan uhkasakon määrä:

Rakennuksen (PRT 1033379165) osalta kiinteänä peruseränä kymmenentuhatta (10.000) euroa, mikäli velvoitetta ei ole täytetty kuuden kuukauden kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista sekä lisäeränä tuhat (1.000) euroa jokaiselta alkavalta kuukaudelta, jonka velvoitteen laiminlyönti jatkuu asetetun määräajan jälkeen.

Rakennuksen (PRT 1033379154) osalta kiinteänä peruseränä kaksikymmentätuhatta (20.000) euroa, mikäli velvoitetta ei ole täytetty kuuden kuukauden kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista sekä lisäeränä kaksituhatta (2.000) euroa jokaiselta alkavalta kuukaudelta, jonka velvoitteen laiminlyönti jatkuu asetetun määräajan jälkeen.

Mikäli rakennuspaikan omistaja luovuttaa kiinteistön tai sen osan käyttöoikeuden, tulee velvoitetun ilmoittaa luovutuksensaajalle tällä päätöksellä asetetusta velvoitteesta ja uhkasakosta luovutuskirjaan otetuin maininnoin tai muutoin todisteellisesti.

Päätöksestä ei ilmoiteta poliisille esitutkintaa varten, koska tekoa on olosuhteet huomioon ottaen pidettävä vähäisenä eikä yleisen edun ole katsottava vaativan syytteen nostamista.

Tästä päätöksestä ilmoitetaan uhkasakkolain 19 §:n mukaisesti Maanmittauslaitokselle merkinnän tekemiseksi kiinnityksistä pidettävään rekisteriin.

Tästä päätöksestä peritään rakennusvalvontataksan 22.5 §:n mukainen maksu 630 euroa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoAsunto Oy Turun Linnankatu 71
tiedMaanmittauslaitos