Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta35112.12.20195

10072-2019 (10 03 00)

Oikaisuvaatimus rakennuslupaan 2019-689, Asunto-osakeyhtiö Aninkaistenkatu 3

Tiivistelmä:

Oikaisuvaatimus jätetään tutkimatta, koska oikaisuvaatimuksen tekijällä ei ole valitusoikeutta asiassa.

Rlupalk § 351

Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristölakimies Ville Erkkola 15.11.2019:

LVI-tarkastusinsinööri on Kiinteistö-osakeyhtiö Aninkaistenkatu 3:n hakemuksesta myöntänyt 9.8.2019 § 817 rakennusluvan (lupatunnus 2019-689) vesijohtosaneeraukselle ja ilmanvaihdon varustamisella LTO-laitteistolla (lämmön talteenottojärjestelmä).

Oikaisuvaatimuksen on tehnyt Asunto-osakeyhtiö Aninkaistenkatu 3:n osakkeenomistaja, joka myös asuu kyseisellä kiinteistöllä.

Oikaisuvaatimuksen sisältö

Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan, että rakennus- ja lupalautakunta kumoaa tarkastusinsinöörin tekemän rakennuslupapäätöksen lainvastaisena.

Oikaisuvaatimuksessa esitettyjä perusteita:

Suunniteltu LTO-järjestelmä tulisi koneellisen ilmanpoiston myötä pahentamaan korvausilman aiheuttamaa terveysongelmaa koko talossa. D-portaassa, jossa oikaisuvaatimuksen tekijä asuu, on uusi vesijohtokotelo rakennusluvassa sijoitettu hissin ja viereisen asunnon ahtaaseen väliin, ovien avautumissuunnan eteen. Vesijohtosaneeraukselle on myönnetty rakennuslupa ilman linjasaneerauksen kokonaissuunnitelmaa, joka sisältäisi myös asianmukaiset putkistojen ja märkätilojen kuntoselvitykset. Lisäksi oikaisuvaatimuksen tekijä on tuonut esiin runsaasti seikkoja, jotka liittyvät taloyhtiön sisäisiin päätöksiin.

Rakennus- ja lupalautakunnan kanta

Tarkastusinsinöörin toimivalta: 7.5.2018 on rakennustarkastaja päättänyt hallintosäännön perusteella siirtää rakennustarkastajan toimivaltaa kaupunkiympäristötoimialan viranhaltijoille. Tarkastusinsinöörit (LVI) ratkaisevat rakennustarkastajan erikseen määrittelemällä toimialueella seuraavat asiat: rakennuslupahakemuksen ratkaiseminen, kun hakemus koskee pääasiassa LVI-laitteiden korjaus- tai muutostyötä (MRL 125 § 3 ja 4 mom.).

Asunto-osakeyhtiön puhevaltaa rakennuslupa-asiassa käyttää yhtiön hallitus. Yhtiön hallitus on 7.5.2019 pitämässään hallituksen kokouksessa valtuuttanut Stefan Engblomin Insinööritoimisto Aalto-Setälältä hakemaan rakennuslupaa vesijohtoremontille ja lämmöntalteenoton rakentamiselle. Lupaa on haettu 20.5.2019.

Oikaisuvaatimuksen tekemiseen oikeutetut määräytyvät maankäyttö- ja rakennuslain 187 §:n ja 192 §:n mukaisesti. Rakennuslupaa koskevassa asiassa valitusoikeutta ei ole kunnan jäsenellä. Valitusoikeus on maankäyttö- ja rakennuslain 192 §:n 3 kohdassa sillä, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa.  

Rakennusluvan on myöntänyt voimassa olevan hallintosäännöksen mukaisesti oikea henkilö ja rakennuslupaa hakenut henkilö on taloyhtiön hallituksen valtuuttama. Rakennusvalvonta katsoo myös, että tarkastusinsinöörin tekemä rakennuslupapäätös on tehty voimassa olevien säädösten mukaisesti.

Koska kunnan jäsenellä ei ole valitusoikeutta asiassa, eikä oikaisuvaatimuksen tekijällä ole asianosaisasemaa eikä maankäyttö- ja rakennuslain 192 §:n 3 kohdan mukaista valitusoikeutta, oikaisuvaatimusta ei tule tutkia.

Liite 1Oikaisuvaatimus

Liite 2Oikaisuvaatimuksen lisäys sekä vastine päätösehdotukseen

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää jättää tutkimatta rakennuslupaa 2019-689 koskevan 27.8.2019 tehdyn oikaisuvaatimuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoAsunto-osakeyhtiö Aninkaistenkatu 3
tiedPirilä Heikki


Liitteet:

Rlupalk § 351
Liite 1:Oikaisuvaatimus rakennuslupaan 2019-689: Asunto-osakeyhtiö Aninkaistenkatu 3, 6-8-6, Aninkaistenkatu 3
Liite 2:Oikaisuvaatimuksen lisäys sekä vastine päätösehdotukseen