Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta34128.11.201912

2643-2019 (10 03 00)

Oikaisuvaatimus osittaisesta loppukatselmuksesta, Malminkatu 1, Tallimäen päiväkoti (2019-68)

Tiivistelmä:

Oikaisuvaatimus jätetään tutkimatta, koska kyseessä ei ole valituskelpoinen päätös.

Rlupalk § 341

Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristölakimies Nina Mattila 25.11.2019:

Rakennus- ja lupalautakunta on myöntänyt 18.4.2018 § 190 rakennusluvan osoitteessa Malminkatu 1 päiväkodin ja talousrakennuksen rakentamiseksi, aitaamiselle ja puiden kaatamiselle. Rakennuslupa on myönnetty ehdolla, että naapuritontin puoleisen aidan muutostöille tulee hakea erillinen toimenpidelupa rakennusvalvonnasta. Rakennustarkastaja on myöntänyt 25.4.2019 § 401 toimenpideluvan aidan rakentamiseksi päiväkodin taakse. Kohteessa on pidetty osittainen loppukatselmus 29.7.2019. Päiväkoti on hyväksytty käyttöön ehdollisesti. Osittaisesta loppukatselmuksesta tehdyn katselmuspöytäkirjan mukaan katselmuksessa on huomioitu toimenpidelupa 2019-68, joka koskee aidan rakentamista naapurin rajalle. Luvassa on ehtona sijaintikatselmuksen pitäminen. Sijaintikatselmus on pitämättä. sijaintikatselmus tulee pitää määräaikaan mennessä. Määräaika puutteiden korjaamiseksi on ollut 9.8.2019. Aidan ulkonäköä tai toteutusta koskien ei ole annettu määräyksiä.

Naapuritontin 853-8-40-2 omistaja Asunto Oy Turun Michailowinportti on tehnyt osittaisesta loppukatselmuksesta oikaisuvaatimuksen, jonka mukaan toteutettu aita poikkeaa liikaa myönnetystä luvasta. Yhtiö vaatii, että tehty aita muutetaan vastaamaan lupaa sekä ulkonäöllisesti, että rakenteellisesti. Oikaisuvaatimukseen on liitetty kuvat koskien poikkeavuuksia. Hakijalle on annettu mahdollisuus antaa vastineensa oikaisuvaatimukseen. Vastineen mukaan toteutettu aita on tehdasvalmisteinen vanhojen kivipaasien varaan toteutettuja väritykseltään musta metallirakenteinen aita. Alkuperäistä aitamitoitusta on muutettu korottamalla aitaa ja tihentämällä pystykaiteiden välejä päiväkotimääräyksistä johtuen. Aidan käyttötarkoitus ja turvallisuus perustuvat päiväkotitoimintaan ja henkilöturvallisuuteen. Aidan koon kasvaessa, ei haluttu kasvattaa aidan painoa turvallisuusnäkökohdista johtuen.   

Maankäyttö- ja rakennuslain 150 e §:n mukaan rakennustarkastaja tai muu kunnan määräämä rakennustarkastajan tehtäviä hoitava viranhaltija voi rakennustyön aikana antaa suostumuksen poiketa lupapäätöksessä hyväksytyistä suunnitelmista, jos poikkeaminen ei sen laatu ja lupaharkintaa koskevat säännökset ja määräykset huomioon ottaen merkitse luvan merkittävää muuttamista eikä vaikuta naapurien asemaan. Muutoksen sisältö ja siihen suostumuksensa antaneen viranhaltijan nimi on merkittävä hyväksyttyihin suunnitelmiin. Muutettu suunnitelma on toimitettava pyydettäessä rakennusvalvontaviranomaiselle. Jos lupapäätöksessä hyväksytyistä suunnitelmista poikkeaminen sen laatu ja lupaharkintaa koskevat säännökset huomioon ottaen merkitsee luvan olennaista muuttamista tai vaikuttaa naapurien asemaan, suunnitelmasta poikkeamiselle on haettava rakennusvalvontaviranomaiselta lupa. Osittaisesta loppukatselmuksesta säädetään Maankäyttö- ja rakennuslain 153 a §:ssä.

Monet rakennushankkeet toteutetaan vähäisessä määrin hyväksytyistä piirustuksista poikkeavalla tavalla. Viranomaisvalvonta kohdistuu rakentamisen kannalta olennaisiin seikkoihin. Rakennushankkeeseen ryhtyvä ja vastaava työnjohtaja vastaavat omalta osaltaan siitä, että rakennushanke on toteutettu hyväksytyllä tavalla.

Oikaisuvaatimuksessa esitetyt aitaa koskevat poikkeamat suunnitelmista perustuvat MRL 150 e §:n mukaiseen suostumukseen poiketa suunnitelmista. Ne eivät koske luvan merkittävää muuttamista eivätkä vaikuta naapurin asemaan siinä määrin, että niiden toteuttaminen edellyttäisi uutta lupaa. Oikeuskäytännössä on katsottu, että suostumukseen suunnitelmasta poikkeamiseen, ei voi hakea muutosta (KHO 5.10.2006/2573). Poikkeamisten hyväksymisestä ei siten ole muutoksenhakumahdollisuutta ja oikaisuvaatimus jätetään tutkimatta.

Asunto Oy Turun Michailowinportti on tehnyt rakennusvalvonnalle myös huomautuksia koskien tontille 853-9-58-1 toteutettua valaistusta ja poistoilmakoneen aiheuttamaa melua. Kyseiset huomautukset käsitellään erikseen toimenpidepyyntönä. Hakija on vastineessaan todennut, että hakijan hallitsemalla tontilla sijaitsee asunto-osakeyhtiön rakenteita. Tarkastusinsinööri on tehnyt päiväkodin tontilla sijaitsevaa tukimuuria koskeneesta toimenpidepyynnöstä 5.12.2018 päätöksen, jossa on todettu tukimuurin sijoittamiselle olevan lupa.

Liite 1Oikaisuvaatimus

Liite 2Hakijan vastine

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää jättää oikaisuvaatimuksen tutkimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAsunto Oy Turun Michailowinportti
aoTurun Päiväkodit Oy


Liitteet:

Rlupalk § 341
Liite 1:Oikaisuvaatimus osittaiseen loppukatselmukseen toimenpideluvasta: Turun Päiväkodit Oy, 9-58-1, Malminkatu 1 (2019-68)
Liite 2:Hakijan vastine oikaisuvaatimukseen (2019-68)