Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta33428.11.20195

8991-2018 (11 01 05)

Turun hallinto-oikeuden päätös vesihuoltoasiaa koskevaan valitukseen

Tiivistelmä:

Ympäristönsuojelupäällikkö on myöntänyt Ostjakinkatu 14:ssä sijaitsevalle tontille tietyin ehdoin vapautuksen liittymisvelvollisuudesta vesihuoltolaitoksen vesijohtoverkkoon. Turun vesihuolto Oy on valittanut päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen, joka on kumonnut ympäristönsuojelupäällikön päätöksen.

Rlupalk § 334

Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristölakimies Nina Mattila 21.11.2019:

Ympäristönsuojelupäällikkö on myöntänyt Vaalan kaupunginosassa osoitteessa Ostjakinkatu sijaitsevalle tontille 853-25-15-2 vapautuksen tietyin ehdoin liittymisvelvollisuudesta vesihuoltolaitoksen vesijohtoverkkoon. Ympäristönsuojelupäällikön päätöksen perustelujen mukaan liittäminen vesijohtoon voidaan katsoa kohtuuttomaksi, kun otetaan huomioon kiinteistön rakentamisesta ja liittämisestä aiheutuvat kustannukset. Kaivoveden käytön ei oleteta vaarantavan vesihuollon taloudellista ja asianmukaista hoitamista vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella, koska talo on rakennettu ennen vesijohdon rakentamista alueelle. Lisäksi todetaan kaivoveden olevan oletettavasti hyvänlaatuista sen jälkeen, kun putkilinjaan on asennettu raudan ja mangaanin poistojärjestelmä ja talon sisäiset vesiputket on uusittu.

Turun Vesihuolto Oy on valittanut päätöksestä. Valituksen mukaan päätöksessä ei ole muun muassa perusteltu vesihuoltolain 11 §:n mukaisten erityisten syiden olemassa oloa eikä liittymisen kohtuuttomuutta kiinteistön omistajan kannalta.

Turun hallinto-oikeus on kumonnut ympäristönsuojelupäällikön päätöksen Turun Vesihuolto Oy:n valituksesta ja todennut, että tutkittaessa vapautuksen myöntämisen edellytyksiä on ensiksi arvioitava, muodostuisiko vesijohtoon liittyminen kohtuuttomaksi vesihuoltolain tarkoittamalla tavalla. Muut vapautuksen edellytykset tutkitaan ainoastaan, mikäli liittyminen katsotaan kohtuuttomaksi.

Hallinto-oikeus on arvioinut, ettei liittymistä voida pitää kohtuuttomana, koska verkostoon liittämisestä aiheutuvia kustannuksia kaikille yhteisen liittymismaksun ja liitoksen tekemisen lisäksi syntyy lähinnä liittymän vaatimista kaivutöistä. Kiinteistön omistaja tai haltija vastaa kiinteistön vesihuoltolaitteiston rakentamisesta liittymiskohtaan saakka. Kun otetaan huomioon, että kaivumatkan pituus on noin 15 metriä eikä katupäällystettä tarvitse avata tavanomaista laajemmin, kiinteistön liittämisen kustannukset eivät muodostu kohtuuttomaksi. Koska kiinteistö on ympärivuotisessa käytössä, vesihuoltolaitoksen palvelujen tarvetta ei voi myöskään pitää vähäisenä. Lisäksi kaikki muut alueen kiinteistöt ovat liittyneet vesijohtoon eivätkö hakijat ole esittäneet erityistä syytä, jonka mukaan juuri heidän kiinteistönsä liittäminen vesijohtoon olisi kohtuutonta. Hallinto-oikeus toteaa, ettei muista vapautuksen myöntämisen edellytyksistä ole tarpeen lausua, koska vesijohtoon liittyminen ei ole kiinteistön omistajien kannalta kohtuutonta.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 1.11.2019

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.