Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta32814.11.201911

11026-2019 (10 03 00)

Oikaisuvaatimus rakennuslupapäätöksestä / Kiinteistö Oy Puutarhakatu 1 (2019-940)

Tiivistelmä:

Rakennustarkastajan tekemästä rakennuslupapäätöksestä on tehty oikaisuvaatimus, jossa vaaditaan päätöksen kumoamista. Lautakunnalle esitetään, että oikaisuvaatimus hylätään.

Rlupalk § 328

Kaupunkiympäristötoimiala, hallintojohtaja Harri Lehtinen 13.11.2019:

Rakennustarkastaja on Kiinteistö Oy Puutarhakatu 1:n hakemuksesta myöntänyt 16.10.2019 § 1047 rakennusluvan (lupatunnus 2019-940) ilmanvaihtokoneiden uusimiseksi, kahden huippuimurin uusimiseksi sekä muutokseen liittyviksi julkisivumuutoksiksi kiinteistöllä 7-35-1 osoitteessa Puutarhakatu 1. Samalla on myönnetty lupa suorittaa rakennustyöt ennen kuin päätös on saanut lainvoiman.

Asunto Oy Puutarhakatu 3, joka omistaa naapurikiinteistön 7-33-4, on määräajassa tehnyt päätöksestä oikaisuvaatimuksen, jossa yhtiö vaatii päätöksen sisällön muuttamista oikaisuvaatimuksesta ilmenevällä tavalla.

Luvanhakijalle varattu tilaisuus antaa vastine oikaisuvaatimuksen johdosta.

Oikaisuvaatimuksen sisältö

Oikaisuvaatimuksessa esitetään perusteena, että muutos merkitsee käytännössä rakennuksen kokonaiskorkeuden lisäämistä yhdellä kerroksella. Yhtiö katsoo, että muutos vähentää asumisviihtyisyyttä Puutarhakadun ja Aurakadun puoleisissa asunnoissa ja, että suunniteltu suoja-aita ja säleikkörakenne muodostaa tylyn ja massiivisen näkemäesteen ja esteen aamupäivän valolle useimmissa ylempien kerrosten asuinnoissa.

Lisäksi muutoksenhakija katsoo, että rakennelma muuttaa oleellisesti rakennuksen julkisivua ja koko kaupunkikuvaa Aurakadun risteyksen ympärillä oleviin muihin toimistorakennusta matalampiin vanhempiin asuinrakennuksiin nähden.

Muutoksenhakija vaatii päätöksen oikaisemista siten, että aiotut ilmanvaihto- ja jäähdytyslaitteistot sijoitetaan nykyisen rakennusmassan sisäpuolelle nykyistä harjakorkeutta ylittämättä, tai ainakin niin, että ne sijoitetaan vesikatolle mitoiltaan mahdollisimman pienikokoisina rakennuksen Aurakadun puoleiseen päähän, mahdollisimman etäälle asuinkerrostalomme julkisivusta.

Rakennusvalvonnan kanta

Asemakaavan mukaan tontti on liikerakennusten korttelialuetta (K-2). Ko. rakennuksen suurin sallittu kerrosluku on viisi. Rakennusta ei ole asemakaavassa suojeltu eikä asemakaavassa ole erityisiä määräyksiä rakennuksen soveltuvuudesta kaupunkikuvaan.

Lupakäsittelyn aikana kaupunkikuvatyöryhmä on käsitellyt hakemusta ja antanut alkuperäisestä hakemuksesta lausunnon, jonka mukaan suunnitelmaa puollettiin ehdolla, että

Suunnitelmaa muutettiin kaupunkikuvatyöryhmän lausunnon johdosta.

Rakennusvalvonta katsoo, että rakennuksen katolle sijoitettavat ilmanvaihtojärjestelmän toimintaa tukevat laitteet eivät muodosta kerrosta, vaikka niiden korkeus nousee aikaisemmasta. Hakijan ilmoituksen mukaan laitteiden vaatiman tilan vuoksi laitteet eivät mahdu rakennuksen sisätiloihin. Laitteiden ympärille esitetään suunnitelmassa rakennettavaksi suoja-aita, jonka materiaali ja väritys soveltuvat hyvin rakennuksen arkkitehtuuriin.

Hakija on vastineessaan ilmoittanut, että tilankäyttö katolla on jo minimoitu ja kaikki asiat tehty sen eteen, jotta julkisivumuutokset olisivat mahdollisimman vähäiset. 

Hankkeen ei rakennusvalvonnan näkemyksen mukaan voida katsoa aiheuttavan tarpeetonta haittaa naapurikiinteistölle.

Koska hanke täyttää edellä esitetyin perustein luvan myöntämisedellytykset, oikaisuvaatimus tulee hylätä.

Oheismateriaali 1Rakennustarkastajan päätös 16.10.2019

Oheismateriaali 2Oikaisuvaatimus 5.11.2019

Rakennustarkastaja Jouko Lamminen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää hylätä oikaisuvaatimuksen edellä esitetyin perustein ja pysyttää rakennustarkastajan myöntämän luvan voimassa.

Päätös annetaan julkipanon jälkeen 20.11.2019.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAsunto Oy Puutarhakatu 3
aoKiinteistö Oy Puutarhakatu 1