Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta32114.11.20194

8133-2017 (244)

Lausunnon antaminen Turun hallinto-oikeudelle / Kesätuulenpolku (2017-34)

Tiivistelmä:

Lautakunta on käsitellyt toimenpidepyyntöasian koskien Kesätuulenkujan venevalkama- ja laiturialuetta. Päätöksestä on valitettu hallinto-oikeudelle. Lautakunnalle esitetään lausuntoa, jonka mukaan valitus tulee hylätä.

Rlupalk § 321

Kaupunkiympäristötoimiala, hallintojohtaja Harri Lehtinen 5.11.2019:

Rakennus- ja lupalautakunta on 5.9.2019 § 256 ratkaissut yksityishenkilöiden tekemän toimenpidepyynnön, jossa vaadittiin erilaisia toimenpiteitä Kesätuulenkujan päässä olevan venevalkama- ja laiturialueen käytön suhteen. Alue on vuokrasopimuksen perusteella osittain Pohjatalon laituriperinneyhdistys ry:n hallinnassa.

Lautakunta päätti kehottaa Pohjatalon laituriperinneyhdistys ry:tä huolehtimaan siitä, että yhdistyksen hallinnassa olevalla lähivirkistysalueella ei pysäköidä muutoin kuin lyhytaikaisesti huoltotöiden suorittamisen tai tavaroiden purkamisen ja lastaamisen yhteydessä. Lisäksi Pohjatalon laituriperinneyhdistystä kehotetaan huolehtimaan, että venevalkaman alueelle sijoitetaan vain veneitä, joiden pituus on korkeintaan kuusi metriä.

Yksityishenkilöt ovat valittaneet asiasta Turun hallinto-oikeudelle, joka on pyytänyt rakennuslautakunnalta lausuntoa asiassa 15.11.2019 mennessä.

Rakennusvalvonta esittää, että Turun hallinto-oikeudelle annettaisiin seuraavanlainen lausunto:

Lausuntoehdotus

Rakennus- ja lupalautakunta palauttaa viitelähetteen asiakirjoineen, liittää oheen pyydetyt asiakirjat ja ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Muutoksenhakijat vaativat, että päätöstä on muutettava koskien

1.    mainintaa sallia pysäköinti Kesätuulen- ja Suvelankujilla,

2.    laiturin päässä sijaitsevan uimakopin/saunan käyttöoikeutta ja

3.    mainintaa veneluiskan ketjun vaikutuksesta alueen käyttöön.

Ensimmäisen kohdan osalta lautakunta toteaa, että katualueiden pysäköinnin osalta rakennus- ja lupalautakunnalla ei ole toimivaltaa, koska Turun kaupungin hallintosäännön mukaan kaupunkiympäristötoimialan kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus -palvelualue vastaa kaupungin maankäytön ja liikenteen suunnittelusta. Mainittu palvelualue toimii kaupunkiympäristölautakunnan alaisuudessa. Tällä hetkellä Kesätuulenkujalla ja Suvelankujalla pysäköinti on sallittu. Puistossa pysäköinti on kielletty ja kaupungin pysäköinninvalvonta valvoo asiaa siltä osin kuin aluetta ei ole vuokrattu yksityiseen käyttöön. Lisäksi vaatimus kohdistuu päätöksen perusteluihin, joista ei yleensä voi valittaa.

Uimakopin/saunan käyttöoikeuden osalta lautakunta ei ole vaatimuksesta huolimatta määrännyt velvoitetta, jonka mukaan muilla kuin vuokraoikeuden haltijan määräämillä tahoilla olisi oikeus käyttää uimakoppia/saunaa. Laiturin päässä oleva sauna sijaitsee vuokra-alueella ja se on peruskorjattu vuokralaisen toimesta. Lautakunnan tulkinnan mukaan asemakaavan määräys ei voi syrjäyttää perustuslain turvaamaa omistus/hallintaoikeuden suojaa.

Veneluiska sijaitsee pääosin vuokra-alueella. Asemakaavan mukainen LV-1 alue ulottuu vuokra-alueen ulkopuolelle, jonne on mahdollista toteuttaa asemakaavamääräyksen tarkoittama alueen asukkaiden kulkuoikeus vesialueelle. Kaupunki ei ole kuitenkaan lähtenyt aluetta toteuttamaan. Ketjun ei voida katsoa myöskään estävän kulkua alueelle. Tästä syystä vuokra-alueella sijaitsevan luiskan ketjua ei ole määrätty poistettavaksi.

Rakennus- ja lupalautakunnalla ei myöskään ole toimivaltaa ottaa kantaa kaupungin ja vuokralaisen välisten sopimusten tulkintaan tai mahdollisiin sopimuksiin perustuviin velvollisuuksiin, koska Turun kaupungin hallintosäännön mukaan kaupunkiympäristötoimialan kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus -palvelualue vastaa kaupungin maa-alueiden hallinnasta. Mainittu palvelualue toimii kaupunkiympäristölautakunnan alaisuudessa.

Edellä esitetyin perustein rakennus- ja lupalautakunta katsoo, että valitus tulee hylätä.

Lisätietoja antaa tarvittaessa hallintojohtaja Harri Lehtinen, puh. 050-558 9289, s-posti harri.lehtinen(at)turku.fi, osoite PL 355, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1Rakennuslautakunnan päätös 5.9.2019 § 256

Oheismateriaali 2Valituskirjelmä 30.9.2019

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asian esitteli valvontajohtajan varahenkilönä rakennustarkastaja Jouko Lamminen.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus