Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta30317.10.20199

10376-2019 (11 02 06)

Turun kaupungin eläinhoitolan esitys koskien löytöeläinten tunnistusmerkintää

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että eläinhoitolassa aloitettaisiin löytöeläinten, erityisesti kissojen, kotiinpalautumisen edistämiseksi tunnistusmerkitseminen mikrosirulla.

Rlupalk § 303

Ympäristöterveys, eläinsuojeluvalvoja Heidi Leyser-Kopra 3.9.2019:

Turun kaupungin eläinhoitolassa otetaan vastaan Turun ja 16 ympäristökunnan alueelta talteenotettuja lemmikkieläimiä sekä viranomaisten haltuun ottamia eläimiä. Eläinhoitolaa työllistävät selkeästi eniten irrallaan tavatut kissat. Talteenotetuista lemmikkieläimistä julkaistaan kuvallinen ilmoitus Turun kaupungin eläinhoitolan facebook-sivulla, mikä on nopeuttanut huomattavasti lemmikkieläinten alkuperäisten kotien löytymistä. Omistaja saa lunastaa karanneen lemmikkinsä eläinhoitolasta hoitomaksua vastaan. Lunastamatta jääneet löytöeläimet siirtyvät 16 päivän säilytysajan jälkeen Turun Eläinsuojeluyhdistykselle. Lunastamatta jääneiden löytöeläinten hoidosta aiheutuneet kustannukset jäävät veronmaksajien vastuulle.

 

Vuosi20172018
Löytöeläimet yht.599586
joista kesykissoja446448
joista omistaja haki102125
tunnistemerkittyjä2814

Mikrosiru

Mikrosiru on yleisin lemmikkieläinten sekä hevosten tunnistusmerkintä. Siru on pakollinen mm. kilpaileville ja matkustaville lemmikkieläimille. Mikrosiru on riisinjyvän kokoinen kapseli, joka sisältää yksilöllisen numerosarjan. Mikrosiru asennetaan eläimeen yleensä niskanahan alle ja sen lukemiseen tarvitaan erityinen laite.

Mikrosiru tulee rekisteröidä. Osa rekistereistä on maksuttomia, osaan on pieni liittymismaksu. Pelkkä mikrosiru maksaa edullisimmillaan kahden euron luokkaa. Kaiken kaikkiaan siruttaminen ja eläimen rekisteröinti maksaa noin 10 euroa eläintä kohti. Eläinhoitolassa on jo tällä hetkellä siruttamiseen pätevöityneitä työntekijöitä.

Edut 

Tunnistusmerkityt eläimet saadaan tunnistettua helposti ja nopeasti, mikä lyhentää eläinten hoitolassa viettämää aikaa ja hoidon kustannuksia. Nopeasti kotiinsa palautuva lemmikki vähentää sekä omistajan kokemaa huolta että omistajan kustannukselle jääviä hoitopäiviä. Koska tunnistusmerkintä on yksilöllinen, erityisesti kissojen kohdalla epävarmat tunnistukset vähenevät. Eläimen tunnistemerkinnällä voidaan saada helpotusta myös tilanteisin joissa omistajuudesta on epäselvyyttä.

Kustannukset

Mikäli Turun kaupunki tarjoaa palvelun löytöeläinten omistajille, vuosittaiset kustannukset olisivat kissojen osalta n. 250-1000 euroa riippuen rekisteröintikustannuksista. Vaihtoehtoisesti tunnistusmerkintä voidaan laskuttaa eläimen omistajalta hoitomaksujen yhteydessä. Löytökoirat ovat nykyisin pääasiallisesti kaikki tunnistusmerkittyjä, joten niiden aiheuttama kustannus olisi hyvin marginaalinen.

Turun kaupungin eläinhoitola esittää, että löytöeläinten kotiinpalautumisen edistämiseksi eläinhoitolassa aloitetaan löytöeläinten, erityisesti kissojen, tunnistusmerkitseminen mikrosirulla. Eläimille, jotka ovat palautumassa kotiinsa, asennetaan mikrosiru omistajan suostumuksella. Asennetut mikrosirut rekisteröidään omistajan nimelle.

Ympäristöterveyspäällikön varahenkilönä valvontaeläinlääkäri Tiina Korte-Mattila:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää, että löytöeläinten kotiinpalautumisen edistämiseksi eläinhoitolassa aloitetaan löytöeläinten, erityisesti kissojen, tunnistusmerkitseminen mikrosirulla. Eläimille, jotka ovat palautumassa kotiinsa, asennetaan mikrosiru omistajan suostumuksella. Asennetut mikrosirut rekisteröidään omistajan nimelle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristötoimiala, ympäristönsuojelu