Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta26505.09.201913

8972-2019 (10 03 00)

Maankäyttö- ja rakennuslain mukainen hallintopakkoasia / Kiinteistö Oy Pitkämäki Perusyhtiö 1 (2019-23)

Tiivistelmä: -

Rlupalk § 265

Kaupunkiympäristötoimiala, hallintojohtaja Harri Lehtinen 5.9.2019:

Kiinteistöt      Pitkämäki (74) -74-26

                      Pitkämäki (74) -74-28

                      Pitkämäki (74) -74-30

Osoite           Klinkkerikatu 1, 5 ja 11

Omistaja       Kiinteistö Oy Pitkämäki Perusyhtiö 1

Osoite           PL 844, 20101 Turku

Rakennusvalvonta on saanut puhelimitse ilmoituksen Pukkilan vanhan tehdasalueen huonokuntoisista rakennuksista, joihin on ulkopuolisilla pääsy. Ilmoittaja piti rakennusten kuntoa vaarallisena rakennuksissa luvatta oleskelevien turvallisuudelle.

Rakennusvalvonta on suorittanut paikalla 17.4.2019 katselmuksen, jossa on havaittu, että kiinteistöllä sijaitsevat rakennukset ovat vaaraksi ympäristölle ja terveydelle. Rakennuksiin on kohdistunut huomattavissa määrin vahingontekoa ja esim. asbestia on levitelty lattioille. Rakennuksissa on huomattavissa määrin vakavia puutteita, joista voi aiheutua vaaraa alueella oleskelevien turvallisuudelle.

Katselmuksen johdosta kiinteistöjen omistajalle on annettu alla mainittu 8.5.2019 päivätty kehotus.

”Kiinteistön omistajan on ryhdyttävä välittömästi maankäyttö- ja rakennuslain edellyttämiin toimenpiteisiin turvallisuuden ja terveellisyyden varmistamiseksi mm.

- sivullisten pääsy rakennuksiin ja rakennelmiin estettävä

- terveydelle ja ympäristölle vaarallisten aineiden leviäminen rakennusten ja rakennelmien ulkopuolelle estettävä”

Kiinteistön omistaja on antanut kehotukseen 18.6.2019 päivätyn vastineen.

Tämän jälkeen paikalla on suoritettu katselmus 15.7.2017. Katselmuksessa havaittiin mm, että alueelle oli vapaa pääsy, koska portin vieressä oleva aita oli kaadettu. Myös kaikkiin rakennuksiin oli vapaa pääsy sisätiloihin eikä kulkua niihin ollut estetty. Katselmuksessa kiinteistön omistajan edustajat ilmoittivat, että rakennuksista on jätetty purkamislupahakemukset ja rakennukset tullaan purkamaan viipymättä, kunhan purkamislupa on myönnetty ja päätös on saanut lainvoiman.

Purkamislupahakemus on jätetty kolmelle kiinteistölle sisältäen yhteensä 13 rakennusta. Hakemuksista on suoritettu naapurien kuuleminen kuuluttamalla asiasta ilmoitustaululla, sanomalehdessä sekä kaupungin verkkosivuilla. Purkamislupahakemuksista on pyydetty lausunnot kaavoittajalta sekä museokeskukselta. Lausunnot ovat tarpeen, koska alueella on vireillä asemakaavan muutos.

Lisäksi omistaja on toimittanut oman ehdotuksensa toimenpiteiksi, joilla alueen turvallisuutta pyritään parantamaan. Rakennusvalvonta on arvioinut, että ehdotetut toimenpiteet ovat riittäviä ottaen huomioon, että omistaja on hakenut purkamislupia rakennusten purkamiseksi.

Rakennusvalvonnan näkemyksen mukaan kiinteistön omistaja on ryhtynyt osittain toimenpiteisiin kehotuksen johdosta, mutta alueella on edelleen sellaisia epäkohtia, joiden johdosta lautakunnan antama määräys on tarpeen. Uhkasakon asettamista ei kuitenkaan ole katsottu tarpeelliseksi, koska omistajan tarkoituksena on purkaa rakennukset.

Kiinteistön omistajan asiamies on ilmoittanut, että ennen päätöksen tekemistä ei ole tarpeen erikseen kuulla alueen omistaa, koska määrättävät toimenpiteet ovat yhteneväisiä alueen omistajan näkemyksen kanssa.

Oheismateriaali 1Kehotus 8.5.2019

Oheismateriaali 2Kiinteistön omistajan vastine 18.6.2019

Oheismateriaali 3Katselmuspöytäkirja 15.7.2019

Oheismateriaali 4Valokuvamateriaalia kohteesta

Liite 1Kiinteistön omistajan ehdotus toimenpiteiksi

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää velvoittaa alueen turvallisuuden varmistamiseksi kiinteistöjen omistajan

Perustelut:

Alueelle on vapaa pääsy eri suunnista. Kulkua alueelle ei ole riittävän tehokkaasti estetty. Rakennukset ovat avoimia eikä sisäänpääsyä niihin ole estetty. Tällaisena alue saattaa vaarantaa alueella liikkuvien tai muutoin oleskelevien henkilöiden turvallisuuden. Rakennusvalvonnan viranhaltijan antamaa kehotusta ei ole kokonaisuudessaan noudatettu. Tästä syystä asiasta on tarpeen päättää lautakunnassa.

Rakennusten omistaja on hakenut lupaa rakennusten purkamiseksi sekä esittänyt ryhtyvänsä purkamistoimiin heti kun purkamislupapäätökset ovat saaneet lainvoiman ja purku-urakoitsija on saatu valittua. Mikäli purkamistoimiin ei ryhdytä viipymättä, alueen turvallisuus tulee varmistaa.

Lainkohdat:

Maankäyttö- ja rakennuslaki 170 §

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoKiinteistö Oy Pitkämäki Perusyhtiö 1


Liitteet:

Rlupalk § 265
Liite 1:Kiinteistön omistajan ehdotus toimenpiteiksi (2019-23)