Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta25505.09.20193

2126-2019 (10 03 00)

Oikaisuvaatimus korotetusta rakennuslupamaksusta, Orikedonkatu 12 (2018-1549)

Tiivistelmä:

Luvattomasta muutostyöstä on peritty rakennusvalvontataksan mukaisesti kaksinkertainen lupamaksu. Lautakunnalle esitetään, että korotettua lupamaksua ei muuteta ja oikaisuvaatimus hylätään.

Rlupalk § 255

Kaupunkiympäristötoimiala, valvontalakimies Esa Mettälä 27.8.2019:

Maankäyttö- ja rakennuslain 125 § 3 momentin mukaan rakennuksen korjaus- ja muutostyötä varten tarvitaan rakennuslupa, jos työllä ilmeisesti voi olla vaikutusta rakennuksen käyttäjien turvallisuuteen tai terveydellisiin oloihin.

Kohteessa Orikedonkatu 12 tehdyissä toimenpiteissä kyse on selkeästi ollut luvanvaraisesta muutostyöstä. Luvatta toteutetut sisätilojen muutostyöt ovat aiheuttaneet merkittäviä muutoksia ja puutteita rakennuksen turvallisuuteen. Varsinais-Suomen pelastuslaitos on lupaan liittyvässä lausunnossaan nostanut esiin useita puutteita, jotka on korjattava, jotta tilat täyttävät turvallisuuden vaatimukset. Lausunnossa todetaan, että automaattiseen paloilmoittimeen on tehtävä muutoksia, savunpoiston arviointi on tehtävä, pelastustiet esitettävä, poistumisopastus ja -valaistus päivitettävä ja rakennus on varustettava alkusammutuskalustolla. Tilojen jakamisella useampiin yksiköihin on aiheutunut tilanne, jossa jokaisesta toimitilasta ei ole ollut kahta toisistaan erillistä poistumistiereittiä, kuten vaaditaan. Poistumisreittien matkat ja leveydet pitää myös olla käyttötarkoitukseen soveltuvia.

Yksi keskeinen viranomaisvalvonnan tarkoitus on nimenomaan varmistaa, että rakennuksen turvallisuutta koskevat määräykset ja vaatimukset täyttyvät.

Maankäyttö- ja rakennuslain 145 § 2 momentin perusteella, jos tarkastus- tai valvontatehtävät johtuvat luvattomasta tai luvan vastaisesta rakentamisesta taikka siitä, että luvanhakija tai toimintaan velvollinen on laiminlyönyt hänelle kuuluvan tehtävän, maksu voidaan periä korotettuna ottaen huomioon suoritetuista toimista kunnalle aiheutuneet kulut.

Kaupunginvaltuusto on 12.11.2001 hyväksynyt voimassa olevat rakennusvalvontataksan maksuperusteet sekä niihin muutoksia 9.10.2006 ja 11.12.2006. Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta on 22.11.2016 § 292 hyväksynyt rakennusvalvontataksan, jota on sovellettu 1.1.2017 alkaen 31.12.2018 asti.

Lupahakemuksen vireille tulo hetkellä 13.11.2018 voimassa olleen Turun kaupungin rakennusvalvontataksan 29 § 2 kohdan perusteella, mikäli lupahakemus koskee toimenpidettä, joka on jo luvatta aloitettu, peritään luvanhakijalta tämän taksan mukainen maksu korotettuna ottaen huomioon suoritetuista toimista kaupungille aiheutuneet kulut. Mikäli korottamattoman maksun määrä on yli 2.000 euroa, maksu peritään kaksinkertaisena.

Koska sisämuutostyöt on tehty luvatta, on niitä koskeva rakennusvalvontamaksu peritty kaksinkertaisena.

Sen sijaan mainoskylttiä koskevalta osin luvassa ei ole ollut kyse luvattomasta toimenpiteestä. Lupamaksua ei ole peritty kaksinkertaisena, mutta mainoksen osalta laskutuksessa on tapahtunut virhe luvan hakijan eduksi, sillä mainosta koskevalta osin ei ole peritty lainkaan lupamaksua. Tältä osin laskutusta ei tulla korjaamaan vaan maksu jää perimättä.

Oheismateriaali 1Oikaisuvaatimus

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää hylätä rakennusluvan 2018-1549 lupamaksusta tehdyn oikaisuvaatimuksen kokonaisuudessaan.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoLounaislinjat Oy