Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta25222.08.2019

460-2019 (07 02 01)

Rakennus- ja lupalautakunnalle tiedoksi annettavat asiat

Tiivistelmä:

Rakennus- ja lupalautakunnalle annetaan selvitys rakennusvalvonnan lupakäsittelytilanteesta ja Sepänkadun koulun tilojen käsittelyvaiheesta ympäristöterveyden näkökulmasta sekä lautakunnan toimivallasta terveydensuojeluviranomaisena.

Rlupalk § 252

Valvontajohtaja Leena Salmelainen ja lupapäällikkö Maria Paukio 22.8.2019:

Lautakunta sai selvityksen rakennusvalvonnan lupatilanteesta. Lupapäällikkö kertoi, että monta kerrostalohanketta on valmistelussa mutta pidempiaikaisen ruuhkan lisäksi tällä hetkellä puretaan kesälomien aiheuttamia työjonoja. Joitain suuria rakennuskohteita on käsitelty virkamiespäätöksinä, jotta asiakkaiden kiirettä on voitu helpottaa.

Lautakunta sai valvontajohtajan selvityksen Sepänkadun koulun tilojen käsittelyvaiheesta ympäristöterveyden näkökulmasta sekä lautakunnan toimivallasta terveydensuojeluviranomaisena.

Toimivalta

Terveydensuojelulain 27 §:n mukaan rakennuksessa mahdollisesti esiintyvän terveyshaitan aiheuttamista toimenpiteistä päättää terveydensuojeluviranomainen, joka on Turussa hallintosäännön 49 §:n ja 53 §:n mukaan ympäristöterveydenhuollosta vastaava viranhaltija eli ympäristöterveyspäällikkö.

Rakennus- ja lupalautakunnalla ei ole otto-oikeutta ympäristöterveyspäällikön tekemään päätökseen eli rakennus- ja lupalautakunta ei voi oma-aloitteisesti päättää, että rakennuksessa on terveyshaitta, joka aiheuttaa toimenpiteitä. Ympäristöterveyspäällikkö voi tuoda asian halutessaan myös lautakunnan päätettäväksi. Ympäristöterveyspäällikön päätöksestä voi tehdä oikaisuvaatimuksen rakennus- ja lupalautakunnalle ja sieltä edelleen tarvittaessa Turun hallinto-oikeuteen.

PäätösRakennus- ja lupalautakunta päätti merkitä selvityksen tiedoksi.