Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta25122.08.201913

9068-2016 (235, 021)

Vaasan hallinto-oikeuden päätös Neste Oyj:n Naantalin jalostamon ympäristöluvan lupamääräysten tarkistamisesta, Naantali

Tiivistelmä:

Vaasan hallinto-oikeus on antanut päätöksen koskien Etelä-Suomen aluehallintoviraston Neste Oyj:n Naantalin jalostamolle myöntämän ympäristöluvan lupamääräysten tarkistamista

Rlupalk § 251

Ympäristönsuojelu, ympäristöinsinööri Renja Rasimus 7.8.2019:

Aluehallintovirasto on päätöksellään 26.2.2018 (Nro 35/2018/1) tarkistanut Neste Oyj:n Naantalin jalostamon ympäristöluvan (Nro 45/2007/2 20.11.2007) lupamääräykset. Hakemukseen alun perin sisältynyt uutta kuumaöljyuunia koskeva hakemus on käsitelty erillisenä asiana ja siitä on annettu erillinen päätös. Aluehallintovirasto on lupapäätöstä tarkistaessaan sekä lisännyt ympäristölupaan määräyksiä että poistanut niitä.

Sekä Suomen luonnonsuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry että Neste Oyj valittivat lupapäätöksestä. Suomen luonnonsuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry on valituksessaan vaatinut päätöksen kumoamista ja asian palauttamista uudelleen käsiteltäväksi tai että päätöksen tehdään sellaiset muutokset, että sisältö vastaa lakien ja asetusten sekä EU-määräysten vaatimuksia. Olennaisimmaksi virheeksi katsotaan poikkeaminen BAT-päätelmistä. Neste Oyj on valituksessaan vaatinut aluehallintoviraston päätöksen lupamääräyksiä 3A, 11, 11A, 47, 51 sekä päätöksen liitettä 2 muutettaviksi.

Hallinto-oikeus, valitukset enemmälti hyläten, muutti Suomen luonnonsuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry:n valituksesta päätöksen lupamääräystä 5B siten että asetetusta määräpäivästä lähtien myös typen oksidien päästörajojen on perustuttava öljyn ja kaasun jalostuksen BAT-päätelmiin sekä Neste Oyj:n valituksesta hallintolupamääräystä 11 vesistöpäästön tarkkailupaikasta, lupamääräystä 11A selvityksenantovelvoitteella niistä poikkeustilanteista, jossa lupamääräyksen raja-arvot eivät tulisi sovellettaviksi sekä jäteveden tarkkailupisteestä, lupamääräystä 47 lopettaneiden kohteiden osalta ja lupamääräystä 51 jätevedenpuhdistamon osaprosessien vuotuisen erillistarkkailun sekä kokonaishiilen määrityksen sekä tarkkailupaikan osalta. Muilta osin päätöstä ei muutettu.

Oheismateriaali 1Vaasan hallinto-oikeuden päätös Suomen luonnonsuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry valituksesta Neste Oyj:n Naantalin voimalaitoksen ympäristöluvan lupamääräysten tarkistamisasiassa (26.7.2019 Nro 19/0172/2)

Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.