Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta25022.08.201912

9068-2016 (235, 021)

Vaasan hallinto-oikeuden päätös Neste Oyj:n Naantalin jalostamon kuumaöljyuunin ympäristöluvasta ja toiminnan aloittamisluvasta, Naantali

Tiivistelmä:

Vaasan hallinto-oikeus on antanut päätöksen koskien Etelä-Suomen aluehallintoviraston Neste Oyj:n Naantalin jalostamolle myöntämää kuumaöljyuunin ympäristölupaa ja toiminnan aloittamislupaa.

Rlupalk § 250

Ympäristönsuojelu, ympäristöinsinööri Renja Rasimus 7.8.2019:

Aluehallintovirasto on päätöksellään 6.10.2018 (Nro 190/2017/1) myöntänyt ympäristönsuojelulain 27 §:n mukaisen ympäristöluvan Neste Oy:n Naantalin jalostamon polttoaineteholtaan 8,6 MW:n uudelle kuumaöljyuunille. Toiminnalle on vakuutta vastaan myönnetty toiminnan aloittamislupa muutoksenhausta huolimatta lupamääräyksiä noudattaen.

Suomen luonnonsuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry on valituksessaan vaatinut aluehallintoviraston päätöksen kumoamista tai muuttamista siten, että siihen lisätään BREF-asiakirjojen mukaiset päästöraja-arvot. Valituksessa esitetään, että lupamääräyksessä 2 ei ole edellytetty BREF-asiakirjan määrittämään parhaan mahdollisen tekniikan päästötasoja typenoksidien osalta. Rikkidioksidille ei ole lainkaan asetettu päästöraja-arvoja. Valituksessa katsotaan, ettei velvoitteista voi ympäristönsuojelulain 78 §:n mukaisesti poiketa, sillä poikkeamista ei ole perusteltu riittävästi.

Hallinto-oikeus on enemmälti osin hylännyt valituksen mutta muuttanut päätöksen määräaikaiseksi ja 31.12.2023 saakka voimassa olevaksi.

Kuumaöljyuuni on tarkoitus sisällyttää öljynjalostamon BAT57-mukaiseen NOx päästökattoon sekä BAT58 mukaiseen SO2-päästökattoon. Uusi kuumaöljykattila on lupamääräysten tarkistamishakemuksen johdosta 26.2.2018 annetussa päätöksessä (ratkaistu samanaikaisesti) sisällytetty ympäristöluvan lupamääräyksessä 3 A asetettuun rikkidioksidin päästökattoon. Lupamääräysten tarkistamishakemuksessa jalostamo on hakenut määräajaksi typenoksidipäästöille BAT-päätelmien päästötasoja lievempiä raja-arvoja ympäristönsuojelulain 78 §:n mukaisesti 31.12.2023 asti. Tarkistamishakemuksesta annetun päätöksen mukaan luvan haltijan tulee tehdä ehdotus typenoksidien päästörajoista 1.1.2024 alkaen. Lupaviranomainen tarkentaa luvan määräyksiä typen osalta tämän jälkeen. Ympäristöluvan määräaikaiseksi muuttamisella ympäristönsuojelulain 87 §:n 1 momentin perusteella varmistetaan, ettei typenoksidien päästöraja-arvoista aiheudu ympäristönsuojelulain mukaista kiellettyä seurausta.

Oheismateriaali 1Vaasan hallinto-oikeuden päätös Suomen luonnonsuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry:n valitus Neste Oyj:n kuumaöljykattilan ympäristölupa ja toiminnan aloittamislupa asiasta (26.7.2019 Nro 19/0171/2)

Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.