Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta24722.08.20199

6044-2019 (10 03 00)

Lausunnon antaminen Turun hallinto-oikeudelle / Oikaisuvaatimus toimenpidepyyntöasiassa (2019-18)

Tiivistelmä:

Asunto Oy Humalkivi on valittanut Turun hallinto-oikeudelle rakennus- ja lupalautakunnan päätöksestä hylätä oikaisuvaatimus toimenpidepyyntöä koskeneessa asiassa. Hallinto-oikeudelle ehdotetaan annettavaksi lausunto, jonka mukaan valitus tulee hylätä.

Rlupalk § 247

Kaupunkiympäristötoimiala, lakimiesharjoittelija Mira Marttila 13.8.2019:

Turun kaupungin rakennus- ja lupalautakunta on 27.6.2019 § 182 tekemällään päätöksellä hylännyt Asunto Oy Humalkiven tekemän tarkastusinsinöörin päätöstä koskeneen oikaisuvaatimuksen.

Asunto Oy Humalkivi on valittanut päätöksestä Turun hallinto-oikeudelle, joka on pyytänyt lautakunnalta lausuntoa asiassa 23.8.2019 mennessä. Lausunnon antamiselle on saatu lisäaikaa 13.9.2019 saakka.

Lautakunnalle esitetään, että Turun hallinto-oikeudelle annettaisiin asiassa seuraavanlainen lausunto.

Lausuntoehdotus

Turun rakennus- ja lupalautakunta palauttaa viitelähetteen asiakirjoineen ja liittää oheen pyydetyt asiakirjat sekä ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Kyseessä on Osakeyhtiö Eerikinkatu 23:n omistaman rakennuksen ulkoseinään kiinnitetyt kaiuttimet kiinteistöllä 853-7-12-1001.

Rakennus- ja lupalautakunta on päätöksellään 27.6.2019 § 182 päättänyt hylätä Asunto Oy Humalkiven tekemän oikaisuvaatimuksen, jossa vaadittiin toimenpidepyyntöä koskeneen tarkastusinsinöörin päätöksen kumoamista.

Valituksessa vaaditaan rakennus- ja lupalautakunnan päätöksen kumoamista ja oikeudenkäyntikulujen korvaamista. Valituksen mukaan Hotelli Seurahuoneen Eerikinkadun puoleiseen ulkoseinään kiinnitetyt kaiuttimet heikentävät linjakkaan kokonaisuuden arvoa ja tyyliä. Lisäksi valituksen mukaan kaiuttimille ei ole olemassa rakennuslupaa ja ne kaikki tulee poistaa lainvastaisina.

Rakennus- ja lupalautakunta katsoi päätöksessään 27.6.2019 § 182, ettei toimenpide edellytä rakennusvalvontaviranomaisen lupaa. Turun Osuuskauppa on 23.5.2019 vastineessaan todennut ajatuksen ulkotarjoilupaikoista ja sen johdosta myös kaiuttimien asentamisesta syntyneen vasta saneeraushankkeen edetessä. Näin ollen kaiuttimet eivät ole sisältyneet myönnettyyn rakennuslupaan. Kaiuttimien asentamiseen ei myöskään tarvita toimenpidelupaa, sillä kaiuttimien asentamisella ei ole, ottaen huomioon kaiuttimien pieni koko ja kevyt rakenne, vaikutusta luonnonoloihin, ympäröivän alueen maankäyttöön eikä kaupunki- tai maisemakuvaan. Kaiuttimien asentaminen ei myöskään muuta rakennuksen julkisivua siinä määrin, että muutos vaatisi toimenpidelupaa. Ympäristöministeriön asetusta rakentamista koskevista suunnitelmista ja selvityksistä sovelletaan sen 1 §:n mukaan luvanvaraiseen rakennustyöhön. Tapauksessa ei ole kyse asetuksen tarkoittamasta luvanvaraisesta rakennustyöstä, joten asetusta ei voida soveltaa.

Rakennus- ja lupalautakunnan päätöksen 27.6.2019 § 182 mukaan toimenpiteen ei voitu myöskään katsoa olevan ristiriidassa rakennuksen suojelutavoitteiden tai rakennuksen alkuperäisen arkkitehtuurin kanssa. Myöskään museokeskuksen 21.5.2019 antamassa lausunnossa ei ole todettu kaiuttimien olevan ristiriidassa rakennuksen suojelutavoitteiden kanssa.

Edellä esitetyn perusteella rakennus- ja lupalautakunta katsoo, että valitus tulisi hylätä aiheettomana. Lisäksi oikeudenkäyntikuluvaatimus tulee hylätä perusteettomana.

Lisätietoja antaa tarvittaessa hallintojohtaja Harri Lehtinen p. 050-558 9289, s-posti:

harri.lehtinen(at)turku.fi, PL 355, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1Valituskirjelmä

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Raekallion ehdotus raukesi kannattamattomana.

Raekallion ehdotus:

"Turun rakennus- ja lupalautakunta päättää lisätä päätösehdotuksen mukaiseen lausuntoehdotukseen seuraavat, erikseen merkityt kohdat.

Turun rakennus- ja lupalautakunta päättää palauttaa viitelähetteen asiakirjoineen ja liittää oheen pyydetyt asiakirjat sekä ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Kyseessä on Osakeyhtiö Eerikinkatu 23:n omistaman rakennuksen ulkoseinään kiinnitetyt kaiuttimet kiinteistöllä 853-7-12-1001. Rakennus- ja lupalautakunta on päätöksellään 27.6.2019 § 182 äänin 7-6 päättänyt hylätä Asunto Oy Humalkiven tekemän oikaisuvaatimuksen, jossa vaadittiin toimenpidepyyntöä koskeneen tarkastusinsinöörin päätöksen kumoamista. Valituksessa vaaditaan rakennus- ja lupalautakunnan päätöksen kumoamista ja oikeudenkäyntikulujen korvaamista. Valituksen mukaan Hotelli Seurahuoneen Eerikinkadun puoleiseen ulkoseinään kiinnitetyt kaiuttimet heikentävät linjakkaan kokonaisuuden arvoa ja tyyliä. Lisäksi valituksen mukaan kaiuttimille ei ole olemassa rakennuslupaa ja ne kaikki tulee poistaa lainvastaisina.

Rakennus- ja lupalautakunta katsoi äänestystuloksen mukaisessa päätöksessään 27.6.2019 § 182, ettei toimenpide edellytä rakennusvalvontaviranomaisen lupaa. Turun Osuuskauppa on 23.5.2019 vastineessaan todennut ajatuksen ulkotarjoilupaikoista ja sen johdosta myös kaiuttimien asentamisesta syntyneen vasta saneeraushankkeen edetessä. Näin ollen kaiuttimet eivät ole sisältyneet myönnettyyn rakennuslupaan. Rakennus- ja lupalautakunnan äänestyspäätöksen 27.6.2019 § 182 mukaan toimenpiteen ei voitu myöskään katsoa olevan ristiriidassa rakennuksen suojelutavoitteiden tai rakennuksen alkuperäisen arkkitehtuurin kanssa. Hävinnyt ehdotus oikaisuvaatimuksen osittaiseksi hyväksymiseksi katsoi museokeskuksen 21.5. 2019 antaman lausunnon mukaisesti, että "Hyväksytään oikaisuvaatimus museokeskuksen lausunnon mukaisesti eli Eerikinkadun puolella olevat kaiuttimet poistetaan."

Edellä esitetyn perusteella rakennus- ja lupalautakunta puoltaa valitusta."

Raekallio jätti päätökseen eriävän mielipiteen.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus