Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta21825.07.20194

2429-2019 (10 03 00)

Lausunnon antaminen Turun hallinto-oikeudelle / Rakennuslupahakemus (2018-1606), As Oy Wasaramäki, Turku

Tiivistelmä:

Vastapäisen kiinteistön omistaja on valittanut Turun hallinto-oikeudelle uuden rivitalon ja maalämmön rakentamista sekä vanhan omakotitalon purkamista osoitteeseen Koivukatu 16/Rakuunatie 27 koskevasta rakennusluvasta. Hallinto-oikeudelle ehdotetaan annettavaksi lausunto, jonka mukaan valitus tulee hylätä, koska luvan myöntämisen edellytykset ovat täyttyneet.

Rlupalk § 218

Kaupunkiympäristötoimiala, lakimiesharjoittelija Mira Marttila 17.7.2019:

Rakennus- ja lupalautakunta on 2.5.2019 § 129 hyväksynyt As Oy Wasaramäen rakennuslupahakemuksen uuden rakennuksen ja maalämmön rakentamiseksi ja vanhan omakotitalon purkamiseksi sekä ennalta-aloitus kiinteistöllä 853-23-7-8.

Vastapäisen kiinteistön omistaja on valittanut päätöksestä Turun hallinto-oikeudelle, joka on pyytänyt lautakunnalta lausuntoa asiassa 16.8.2019 mennessä.

Rakennusvalvonta esittää, että Turun hallinto-oikeudelle annettaisiin asiassa seuraavanlainen lausunto.

Lausuntoehdotus

Turun rakennus- ja lupalautakunta palauttaa viitelähetteen asiakirjoineen ja liittää oheen pyydetyt asiakirjat sekä ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Kyseessä on uuden rivitalorakennuksen ja maalämmön rakentaminen sekä vanhan omakotitalon ja autokatoksen purkaminen kiinteistöllä 853- 23-7-8 osoitteessa Koivukatu 16. Asemakaavassa alue on määritetty 2-kerroksisen vähintään PL 4 § D-luokan I-ryhmän asuin- ja liikerakennuksen rakennusalaksi.

Valituksen mukaan valittaja pitää ehdottoman välttämättömänä, että kyseessä oleva tontti ja sen käyttötarkoitus ja mahdollinen rakennusten purku tutkitaan asemakaavaprosessin kautta. Hankkeelle on myönnetty poikkeamislupa 17.4.2018 § 185. Hanketta koskevassa rakennusluvassa on kirjoitusvirhe, kun poikkeamispäätöksen on todettu myönnetyn 10.4.2018 § 168. Poikkeamislupa koski rakennusalueen ylitystä, rakennusoikeuden ylitystä 129 m² ja asukasautopaikkojen sijoittamista istutettavalle alueelle. Poikkeamispäätöksen perusteluissa hakijan on todettu esittäneen, että poikkeamiselle on erityinen syy, koska kaava ja sen tonttia koskevat määräykset ovat ajalta, jolloin tällaisille alueille oli vielä tapana kaavoittaa liiketiloja asuntojen yhteyteen. Kaavan vahvistamisen jälkeen tarve asunnoille kyseisellä alueella on huomattavasti kasvanut ja rakennuspaikan ympäristö onkin pääsääntöisesti asuinkäytössä. Kaavan noudattamisen muuttuneessa tilanteessa ei katsottu olevan enää tarkoituksenmukaista. Poikkeamispäätöksen perusteluissa on katsottu, ettei asemakaavoitus tuo lisäarvoa poikkeamispäätökseen nähden eikä alueella ole siten edes yksittäisen tontin osalta tarpeellista tai järkevää ryhtyä laatimaan asemakaavaa.

Poikkeamispäätöksen perusteluissa on todettu, että hakijan esittämää autopaikkamäärää on pidettävä riittävänä, koska vastaavilla alueilla uudempien asemakaavojen autopaikkavaatimukset ovat 1-1,5 autopaikkaa asuntoa kohden. Lisäksi on todettu, ettei useampi ajoliittymä kiinteistölle ja kääntöpaikan puuttuminen aiheuta ongelmia. Ratkaisun on todettu lisäksi vastaavan alueen muilla tonteilla tehtyjä ratkaisuja.

Rakennus- ja lupalautakunnan päätöksellä 2.5.2019 § 129 myönnetty rakennuslupa vastaa poikkeamisluvassa myönnettyjä poikkeuksia, lukuun ottamatta rakennusoikeuden ylitystä 4,5 m² poikkeamisluvassa myönnetystä rakennusoikeudesta, mitä on tässä asiassa pidettävä vähäisenä. Rakennuslupapäätöksessä on poikkeamispäätöksen ehdot huomioitu suunnitelmissa ja lupaehdoin.

Rakennus- ja lupalautakunta on myöntänyt rakennusluvan esittelijän päätösehdotuksen sisältämiin lupaehtoihin tekemin muutoksin. Samalla hakijalle on myönnetty ennalta-aloittamislupa maankäyttö- ja rakennuslain 144 §:ssä säädetyin edellytyksin. Lisäksi maanvuokrasopimus on allekirjoitettu.

Naapureiden huomautukset ovat olleet kokonaisuudessaan nähtävinä lautakunnan kokouksessa, joten ne on otettu sellaisenaan huomioon päätösharkinnassa.

Edellä esitetyn perusteella rakennus- ja lupalautakunta katsoo, että valitus tulee hylätä, koska luvan myöntämisen edellytykset ovat täyttyneet.

Lisätietoja antaa tarvittaessa hallintojohtaja Harri Lehtinen p. 02-262 4289, s-posti: harri.lehtinen(at)turku.fi, PL 355, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1Valituskirjelmä 11.2.2019

Valvontajohtajan varahenkilönä va. rakennustarkastaja Jonna Vinberg:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös tehtiin äänin 10-2 Raekallion tehtyä muutosehdotuksen, jota kannatti Laakso.

Aalto, Birstolin, Karjalainen, Karlsson, Lahtinen, Rintala, Rosenlöf, Tarvainen, Valkonen ja Wessman äänestivät esittelijän päätösehdotuksen puolesta. Sund oli poissa.

Raekallion ehdotus:

"Turun rakennus- ja lupalautakunta palauttaa viitelähetteen asiakirjoineen ja liittää oheen pyydetyt asiakirjat sekä ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Rakennus- ja lupalautakunta on 2.5.2019 § 129 hyväksynyt As Oy Wasaramäen rakennuslupahakemuksen uuden rakennuksen ja maalämmön rakentamiseksi ja vanhan omakotitalon purkamiseksi sekä ennalta-aloitus kiinteistöllä 853-23-7-8. Rakennusoikeuteen hyväksyttiin yli 20% ylitys. Kiinteistö sijaitsee omakotivaltaisella alueella, jossa tonttien tehokkuudet ovat max. 0,35-0,40.

Rakennusluvasta tehdyssä 7.6.2019 saapuneessa valituksessa pidetään ehdottoman välttämättömänä, että asia tutkitaan asemakaavaprosessin kautta. Voimassaoleva asemakaava mitoittaa tonttitehokkuudeksi 0,375, kun nyt hyväksyttiin tehokkuus 0,452. Häiriö autopaikoituksesta ja lisääntyvästä liikenteestä huonontaa naapureiden etua ja tonttien turvallista käyttöä. Asian palauttamisesta uuteen valmisteluun äänestettiin lautakunnan kokouksessa 2.5.2019, rakennuslupa hyväksyttiin numeroin 9-3. Palautusehdotuksen perusteluna oli MRL pykälän 135 momentin 6 kirjaus siitä, ettei rakennusta sijoiteta tai rakenneta niin, että se tarpeettomasti haittaa naapuria tai vaikeuttaa naapurikiinteistön sopivaa rakentamista.

Edellä esitetyn perusteella rakennus- ja lupalautakunta katsoo, että valitusta tulee puoltaa."

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus