Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta21725.07.20193

8761-2019 (10 03 00)

Rakennustöiden keskeytys / Voimakatu 15 (valvonta-asia 2019-147, liittyy lupaan 2019-697)

Tiivistelmä:

Rakennusvalvonta on keskeyttänyt luvattomat rakennustyöt osoitteessa Voimakatu 15. Lautakunnalle esitetään, että keskeytysmääräys pidetään voimassa.

Rlupalk § 217

Kaupunkiympäristötoimiala, valvontalakimies Esa Mettälä 5.7.2019:

Kiinteistötunnus: 853-12-41-9

Osoite: Voimakatu 15

Omistaja:

RP-Yhtiöt Oy (vuokralainen, luvan hakija)

Osoite: Käsityöläiskatu 9, 20100 Turku

Suoritetut rakennustyöt ja niiden keskeyttäminen

Yllä mainitulle kiinteistölle on jätetty rakennusvalvontaan muutostöiden lupahakemus 24.05.2019 (2019-697), joka ei ole vielä saanut päätöstä.

Rakennusvalvonnan tarkastusinsinööri on tarkastuskäynnillä 28.6.2019 havainnut, että yllä mainitulla kiinteistöllä suoritetaan kauppavaraston muutostöitä ilman tarvittavaa rakennuslupaa. Rakennuksesta oli purettu osia ja muutostyö oli aloitettu. Rakennuksen tuulikaappi oli korjattu, kylmälaitteita asennettu ja väliseiniä rakennettu.

Edellä mainituista syistä tarkastusinsinööri keskeytti kirjallisella määräyksellä rakennustyöt.

Maankäyttö- ja rakennuslain 180 §:n mukaan jos rakennustyöhön tai muuhun toimenpiteeseen ryhdytään tai se toteutetaan vastoin tämän lain tai sen nojalla annettuja säännöksiä tai määräyksiä taikka myönnetyn luvan tai viranomaishyväksynnän vastaisesti, rakennustarkastajalla tai rakennusvalvontaa suorittavalla kunnan muulla viranhaltijalla on oikeus kirjallisesti annettavalla määräyksellä keskeyttää työ.

Rakennustyön keskeyttämisestä on viipymättä ilmoitettava kunnan rakennusvalvontaviranomaiselle. Rakennusvalvontaviranomainen päättää, pysytetäänkö työn keskeyttäminen voimassa. Päätöstä on muutoksenhausta huolimatta noudatettava, jollei valitusviranomainen toisin määrää.

Keskeytysmääräys on annettu tiedoksi luvan hakijalle ja samalla heille on varattu tilaisuus antaa kirjallinen vastine keskeytysmääräyksen johdosta 5.7.2019 klo 15.00mennessä.

Päätöksen perustelut

Kyseessä on muutostyö, joka käsittää rakenteellisia muutoksia ja toisen kerroksen osittaista purkamista. Rakennustyö vaikuttaa käyttäjien turvallisuuteen siinä määrin, että rakennustyöt on keskeytettävä.

Rakennustyön jatkaminen ei ole tarkoituksenmukaista ennen kuin vireillä oleva rakennuslupa on myönnetty ja mm. tarvittavat erityissuunnitelmat on laadittu ja toimitettu viranomaiselle.

Rakennusvalvontaviranomainen päättää, pysytetäänkö viranhaltijan antama keskeytysmääräys voimassa. Rakennusvalvontaviranomaisen on myös ratkaistava, ilmoitetaanko asia poliisille syytteen nostamista varten.

Oheismateriaali 1Keskeytysmääräys

Va. rakennustarkastaja Jonna Vinberg:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta merkitsee asian tiedokseen ja päättää, että keskeytysmääräys pidetään voimassa siihen saakka, kunnes vireillä olevassa lupa-asiassa 2019-697 on tehty päätös ja myönnettävä lupa on saanut lainvoiman tai asiassa haetaan ja myönnetään ennalta-aloitusoikeus sekä tarvittavat erityissuunnitelmat on toimitettu rakennusvalvontaviranomaiselle ja ne on hyväksytty.

Samalla rakennus- ja lupalautakunta päättää, että luvattomasta rakentamisesta ei ilmoiteta poliisille, koska tekoa on olosuhteet huomioon ottaen pidettävä vähäisenä.

Lisäksi lautakunta päättää, että tontin haltijalta RP-Yhtiöt Oy:ltä peritään rakennustöiden keskeyttämisen johdosta rakennusvalvontataksan 22.1 §:n mukainen 630 euron maksu.

LAINKOHDAT:

Maankäyttö- ja rakennuslaki 125 §, 134 §, 134a §, 144 §, 149 c §, 150 a §, 180 § ja 186 §

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös tehtiin äänin 7-5 Wessmanin esitettyä Raekallion kannattamana asian ilmoittamista poliisille. Wessmanin ehdotuksen puolesta äänestivät hänen lisäkseen Raekallio, Laakso, Birstolin ja Lahtinen.

Aalto, Karjalainen, Karlsson, Rintala, Rosenlöf, Tarvainen ja Valkonen äänestivät esittelijän päätösehdotuksen puolesta. Sund oli poissa.

Jakelu

aoRP-Yhtiöt Oy
tiedSimitHouse Tampere Oy
tiedVirtanen Samu