Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta18427.06.20196

5224-2019 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 §:n mukainen päätös koskien Aura Fest -tapahtuman meluntorjuntailmoitusta (Kupittaanpuisto)

Tiivistelmä: -

Rlupalk § 184

Ympäristönsuojelu, ympäristöinsinööri Helena Pakkala 14.6.2019:

Nordic Live Productions Oy, Kirkkopuistikko 20 B 12, 65100 Seinäjoki, on 18.4.2019 jättänyt Aura Fest -tapahtumaa koskevan ympäristönsuojelulain 118 § mukaisen ilmoituksen Turun kaupungin ympäristönsuojeluun.

Festivaali järjestetään Kupittaanpuiston Pyhän Henrikin aukiolla neljännen kerran. Tapahtuma on kaksipäiväinen ja se ajoittuu koulujen alkua edeltävän viikonlopun perjantaihin 9.8. ja lauantaihin 10.8.2019. Konsertit jatkuvat tänä vuonna 15 minuuttia pidempään yöllä kuin vuonna 2018.

Äänentoiston testaus- ja esiintymisajat ovat seuraavat:

Ke 7.8. ja to 8.8.    

klo 10.00 – 22.00 lyhytkestoista äänentoiston testausta (ei konserttia)

Pe 9.8.                              

klo 10.00 – 15.00 äänentoiston testausta

klo 15.00 – 01.30 konsertti

La 10.8.                      

klo 10.00 – 14.00 äänentoiston testausta

klo 14.00 – 01.30 konsertti

Esiintymislava sijoitetaan Kupittaanpuiston Pyhän Henrikin aukion itäreunaan Pyhän Henrikin lähteen eteen siten, että musiikin esittämissuunta on kohti Kupittaankadun ja Uudenmaankadun risteystä. Festivaalialueen Kupittaankadun puoleinen alue on anniskelualuetta. Festivaalialue rajataan mellakka-aidoin. Maauimala, Paviljonki, Lintupuisto, Seikkailupuisto sekä leikkipaikka ja lasten liikennepuisto jäävät aidatun alueen ulkopuolelle. Lavan takana oleva alue, joka rajoittuu urheiluhalliin, on aidattua tapahtuman huoltoaluetta. Sisäänkäynti festivaalialueelle tapahtuu puiston läpi kulkevaa kulkuväylää pitkin lännestä Kupittaankadulta.

Lähin asuinrakennus on noin 180 metrin päässä esiintymislavasta sen pohjoispuolella Kupittaankujalla. Musiikin soittosuunnassa lähimmät Kupittaankadun asuinrakennukset ovat luoteessa noin 250 metrin päässä. Lavan eteen asennetaan yleisöä kohden suunnatut kaiutintornit. Lisäksi lavan edessä on bassokaiutin ja lavalla muutama lavalle päin suunnattu lavakaiutin.

Tapahtuman järjestäjä on ennen ensimmäistä Kupittaalla järjestettyä festivaalia teettänyt asiantuntijalla melumallinnuksen, jossa on selvitetty musiikin lähtömelutason aiheuttama äänenpainetaso tarkastelupisteissä huomioiden erilaiset ääntä vahvistavat ja vaimentavat tekijät.

Selvityksessä käytettiin lähtöarvona LAeq,5min = 88 dB(A) etäisyydellä 20 metriä lavasta. Mallinnuksen mukaan tällä lähtöarvolla viiden minuutin keskiäänitaso LAeq,5min on suurimmillaan Kupittaankadun asuinkerrostalojen edustalla 65 dB(A). Uudenmaankadun ja Kupittaankujan varrella olevilla asuinrakennuksilla vastaava viiden minuutin taso on 61… 64 dB(A). Tulokset on laskettu pitkän ajanjakson keskiäänitasona myötätuuliolosuhteissa.

Vuoden 2018 tapahtuman yhteydessä teetettyjen melumittausten mukaan melutasorajoja on pääsääntöisesti pystytty noudattamaan.

Tapahtuman järjestäjä on esittänyt tapahtumaa koskevan tiedotussuunnitelman. Kupittaanpuiston kohdalla Uudenmaankadun, Kupittaankadun, Itäisen Pitkänkadun ja Kupittaankujan taloyhtiöihin jaetaan tiedote sekä porraskäytävä- että huoneistokohtaisesti kuten aiempinakin vuosina. Tänä vuonna porraskäytäväkohtaisen tiedotteen jakelua laajennetaan Sirkkalankadulle, Kellonsoittajankadulle, Jalavatielle ja Saarnitielle Kupittaanpuiston kohdalla. Tiedotteesta ilmenee tapahtuman rakentamisaika, äänentoistotestausajat, festivaalin aikataulu, festivaalin ja turvallisuusvastaavan yhteystiedot sekä alueella olevat toiminnot (aluekartta).

Ilmoituksen käsittely:

Aura Fest -tapahtuman meluntorjuntailmoituksen vireilläolosta on 1. – 17.5.2019 kuulutettu kaupungin internet-sivuilla ja ilmoitustaululla sekä 1.5.2019 julkaistu ilmoitus Turun Sanomissa.

Määräaikaan mennessä saapui yksi muistutus, jonka ovat yhteisesti jättäneet As Oy Kupittaankartio (os. Itäinen Pitkäkatu 16), As Oy Kupittaankenttä (Itäinen Pitkäkatu 18-20) ja Realia Isännöinti Oy (Uudenmaankatu 19 B). Muistutuksessa kritisoitiin taloyhtiöiden piha-alueiden kasvillisuuden tuhoutumista sekä siivottomuuden ja roskaantumisen lisääntymistä festivaalin aikana. Taloyhtiöt vaativat tapahtuman siirtämistä muualle. Mikäli vaihtoehtoista sijoituspaikkaa ei löydy tulee kaupungin edellyttää, että tapahtuman järjestäjä huolehtii riittävästi myös aidatun alueen ulkopuolisen alueen valvonnasta tuhojen estämiseksi. Ratkaisuksi ehdotetaan taloyhtiöiden Kupittaan puoleisten sivujen aitaamista ja järjestysmiesten suorittamaa valvontaa.

Tapahtumanjärjestäjä on antanut vastineensa muistutukseen. Tapahtuma-alueen ulkopuolista järjestyksen valvontaa on jo viime kesänä lisätty ja tänä vuonna resursseja tapahtuma-alueen ulkopuolisen alueen valvontaan lisätään edelleen. Järjestäjä toivoo asukkaiden yhteydenottoja ongelmista jo tapahtumaviikonlopun aikana, jolloin ongelmiin voidaan puuttua heti.

Oheismateriaali 1Meluilmoitus liitteineen Aura Fest

Oheismateriaali 2Muistutus

Oheismateriaali 3Tapahtumajärjestäjän vastine

Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää antaa seuraavat Kupittaan Pyhän Henrikin aukiolla 7. - 10.8.2019 järjestettävää Aura Fest -tapahtumaa koskevat määräykset:

1.  Musiikkia saa esittää perjantaina 9.8. klo 15.00 – 01.30 ja lauantaina 10.8.2019 klo 14.00 – 01.30.

Melua aiheuttavan äänentoiston testauksen saa kunakin päivänä (7. – 10.8.) aloittaa aikaisintaan klo 10.00. Keskiviikkona 7.8. ja torstaina 8.8. äänentoiston testaus on lopetettava viimeistään klo 21.00.

2.  Konserttipaikan äänentoistolaitteet on säädettävä ja suunnattava siten, ettei musiikista aiheutuva melutaso asuintalojen kohdalla ylitä seuraavia melutasoja:

Melutasomääräykset on annettu viiden minuutin ekvivalenttitasona (LAeq,5min).

Erityistä huomiota tulee kiinnittää melutasomääräysten lisäksi bassoääniin, joiden taso tulee pitää kohtuullisella tasolla etenkin klo 22.00 jälkeen esitettävän musiikin osalta.

3. Esiintymispaikalla on oltava nimetty meluasioista vastaava henkilö, jonka tulee olla tavoitettavissa äänentoiston testauksen ja konserttien aikana.

4. Ulkopuolisen asiantuntijan on seurattava melutasoja jatkuvatoimisin mittauksin vähintään yhdessä pisteessä, joka voi sijaita Kupittaankadulla sijaitsevan asuinkerrostalon kohdalla tai muussa sopivassa paikassa, johon ääni kuuluu esteettömästi. Jatkuvatoimisia mittauksia on tehtävä kumpanakin konserttipäivänä vähintään klo 22.00 – 01.30 välisenä aikana.

5. Jatkuvatoimisen mittauksen lisäksi ulkopuolisen asiantuntijan tulee tehdä melun kontrollimittauksia Kupittaankujan, Kupittaankadun ja Uudenmaankadun lähimpien asuntojen kohdalla vähintään kerran jokaisessa paikassa kunakin seuraavana aikavälinä klo 18.00 – 22.00, 22.00 – 24.00 ja 24.00 – 01.30.

Kontrollimittauksia on tehtävä myös tapahtuman aikana mahdollisesti ilmenneissä meluvalituskohteissa.

Mittaukset tulee suorittaa viiden minuutin ekvivalenttitasona (LAeq,5min).

6. Melumittaajan on viivytyksettä ilmoitettava meluasioista vastaavalle henkilöille havaituista äänitason ylityksistä. Äänitaso on välittömästi laskettava sallitulle tasolle, mikä tulee todeta tarkistusmittauksella.

7. Ulkopuolisen asiantuntijan tekemät melumittaustulokset tulokset on 16.9.2019 mennessä toimitettava ympäristönsuojeluun. Mittausraportista tulee tulosten lisäksi ilmetä mittauspaikat ja mittausten kestot sekä tulkinta melutasomääräysten mukaisten desibelirajojen noudattamisesta. Vallinneet sääolosuhteet ja mahdolliset muut tuloksiin vaikuttaneet seikat ja melulähteet sekä ympäristöstä tulleet meluvalitukset tulee kirjata raporttiin.

8. Festivaalin järjestämisestä tulee tiedottaa esitetyn suunnitelman mukaisesti laajentamalla tiedotteen jakelualuetta. Tiedotteesta on ilmettävä tapahtumapaikka, konserttien ja äänentestauksen ajankohdat ja kestot sekä festivaalin vastuuhenkilön yhteystiedot.

Vastuuhenkilön tulee olla tavoitettavissa ilmoitetuista puhelinnumeroista koko tapahtuman ajan, myös konserttien aikana.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta (YSL 199 §)

Perustelut

Aura Fest -tapahtuma järjestetään neljättä kertaa Kupittaan puistossa. Viime vuoden tapahtumasta tuli jälkikäteen yksi valitus tiedottamiseen ja meluhaittaan liittyen.

Kohtuuttoman meluhaitan estämiseksi on tarpeellista antaa melutasomääräyksiä ja velvoitteita melutason seuraamiseksi. Määräyksissä on huomioitu tapahtuman sijainti asuntojen tuntumassa ja tapahtuman kesto. Määräys melutasojen asteittaisesta alentamisesta yötä kohden perustuu taustamelun laskuun ja melusta aiheutuvan yöaikaisen haitan vähentämiseen.

Määräykset melutasoista on annettu viiden minuutin ekvivalenttitasoina, joka käytännössä tarkoittaa yhtä musiikkikappaletta. Melutason maksimit voivat lyhytaikaisesti nousta korkeammiksi. Viiden minuutin keskiäänitason ei tule ylittää määräyksillä annettuja melurajoja.

Määrittämällä melutaso äänitarkkailupisteeseen voidaan äänenpainetasoa tarkkailla koko esityksen ajan määräysten mukaisten melutasojen noudattamiseksi. Asuntojen kohdalla suoritettavalla jatkuvatoimisella melumittauksella ja kontrollimittauksilla seurataan määräysten noudattamista ja tehostetaan valvontaa. Jatkuvatoimisella mittauksella tarkoitetaan keskeytymätöntä, tiettyyn kohtaan sijoitetulla melumittarilla tehtävää seurantaa. Kontrollimittauksia toteutetaan festivaalialueen ympärillä olevien asuntojen kohdalla siten, että kussakin kohteessa tehdään lyhytaikaisia melumittauksia vähintään kerran mainittujen kolmen tuntirajan sisällä, jotka noudattavat määräyksessä 2 annettua melutasomääräysten porrastusta. Viimeiset kontrollimittaukset tulee tehdä klo 24.00 – 01.30 kussakin kolmessa paikassa.

Melumittauksissa tulee käyttää ulkopuolista asiantuntijaa puolueettomuuden ja laadun varmistamiseksi.

Tiedot melumittaustuloksista ja järjestäjälle tapahtuman aikana tulleet valitukset ja huomautukset sekä niiden perusteella tehdyt toimenpiteet kootaan yhteenvedoksi ja toimitetaan ympäristönsuojeluun jälkivalvontaa varten.

Ilmoituksesta jätettyyn muistutukseen viitaten YSL 122 § mukaisessa päätöksessä ei voi antaa määräyksiä alueen ulkopuolisiin järjestyshäiriöihin ja –haittoihin liittyen. Muistutus ja toiminnanharjoittajan vastine on toimitettu huomioitavaksi Turun kaupungin tapahtumien järjestämisestä vastaaville tahoille.

Päätöksestä peritään 610 euron maksu ja lisäksi lehti-ilmoituskulut.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAsunto Oy Kupittaankartio
tiedAsunto Oy Kupittaankenttä
tiedLounais-Suomen poliisilaitos
aoNordic Live Productions Oy
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKaupunkiympäristötoimiala, rakennusvalvonta
tiedKaupunkiympäristötoimiala, ympäristönsuojelu
tpvMiettinen Tiina