Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta18327.06.20195

2714-2019 (11 03 00)

Ilmanlaatu Turun kaupunkiseudulla toukokuussa 2019

Tiivistelmä:

Raportti ilmanlaadusta Turun kaupunkiseudulla toukokuussa 2019 on valmistunut. Hengitysilman tavallisin laatuluokitus tunti-indeksillä määriteltynä oli Kauppatorilla hyvä. Heikoimmillaan ilmanlaatu oli välttävä. Ilmanlaatu oli Turussa hyvää 91 % ajasta

Rlupalk § 183

Ympäristönsuojelu, vs. ympäristötarkastaja Matias Saunamäki 14.6.2019:

Ilmanlaadun kuukausiraportissa käsitellään Turussa, Raisiossa, Naantalissa, Kaarinassa ja Paraisilla sijaitsevien ilmanlaadun mittausasemien tuloksia. Turussa mittausasemat sijaitsevat keskustassa Kauppatorilla sekä Ruissalossa. Turun Kauppatorilla mitataan typen oksideita ja hengitettäviä hiukkasia. Turun ilmanlaatuindeksin laskennassa käytetään näitä mittaustuloksia. Ruissalon asema on tyypiltään kaupunkitausta-asema, jossa mitataan otsonia, rikkidioksidia sekä typen oksideita.

Toukokuussa hengitysilman laatu oli tunti-indeksillä luokiteltuna Turun keskustassa hyvää n. 91 % ajasta. N. 9 % ajasta ilma oli tyydyttävää ja n. 1 % välttävää. Vuorokausi-indeksin perusteella ilmanlaatu Turun keskustassa oli pääasiassa hyvää. Heikoimmillaan ilmanlaatu Turun Kauppatorilla oli vuorokausi-indeksin mukaan välttävää kolmena vuorokautena. Kevään katupölykausi loppui huhtikuussa ja ilmanlaatu oli toukokuussa selvästi parempi huhtikuuhun verrattuna.

Ilmanlaadun mittaustuloksia valvotaan ja verrataan kansallisiin Valtioneuvoston asettamiin ohjearvoihin ja raja-arvoihin, jotka perustuvat EU-direktiiveihin. Typpidioksidin pitoisuudet Kauppatorilla olivat korkeimmillaan 26 % ja Ruissalossa 16 % ohjearvosta. Hengitettävien hiukkasten pitoisuudet olivat korkeimmillaan Kauppatorilla 30 % ohjearvosta. Ruissalossa otsonipitoisuudet olivat korkeimmillaan 91 % terveyshaittojen ehkäisemiseksi annetusta tavoitearvosta (120 µg/m3). Rikkidioksidipitoisuudet olivat Ruissalon mittausasemalla korkeimmillaan 2 % ohjearvosta.

Turun Kauppatorin mittausasema toimii alueen raja-arvon ylityksiä valvovana mittausasemana. Hengitettävien hiukkasten vuorokausipitoisuus saa ylittää arvon 50 µg/m3 korkeintaan 35 kertaa kalenterivuoden aikana (VNa 38/2011). Toukokuussa 2019 raja-arvoa ei ylitetty. Yhteensä Kauppatorilla on tapahtunut viisi raja-arvon numeroarvon ylitystä tänä vuonna. Vuonna 2018 ylityksiä oli yhteensä kolme. Vuonna 2017 ylityksiä oli viisi ja vuonna 2016 ylityksiä oli kaksi. Typpidioksidin tuntipitoisuuden raja-arvon numeroarvoa (200 µg/m3) ei ylitetty Turun keskustassa toukokuussa. Korkein typpidioksidin tuntipitoisuus oli 42 % raja-arvon numeroarvosta. Myöskään rikkidioksidin tunti- tai vuorokausiraja-arvoja ei ylitetty Ruissalossa. Korkein rikkidioksidin vuorokausipitoisuus oli 1,4 % ja tuntipitoisuus 2,7 % raja-arvosta.

Oheismateriaali 1Ilmanlaaturaportti toukokuu 2019

Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä toukokuun ilmanlaaturaportin tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.