Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta17213.06.20194

5448-2019 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 § mukainen päätös Vantaan Festivaalit Oy:n Ruisrock-tapahtumaa koskevasta meluntorjuntailmoituksesta

Tiivistelmä: -

Rlupalk § 172

Ympäristönsuojelu, ympäristöinsinööri Helena Pakkala 5.6.2019:

Vantaan Festivaalit Oy on 25.4.2019 jättänyt ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen tilapäistä melua aiheuttavasta tapahtumasta koskien Ruisrock-festivaalin järjestämistä Ruissalon Kansanpuistossa.

Järjestäjä esitti vuonna 2018 festivaalia koskevan hankekuvauksen vuosien 2018 – 2020 tapahtumien osalta, joka hyväksyttiin 14.6.2018 rakennus- ja lupalautakunnan kokouksessa 14.6.2018 § 254. Festivaali vaatii vuosia etukäteen tehtäviä suunnitelmia ja järjestäjän kanssa on sovittu tapahtuman järjestelyperiaatteiden, mukaan lukien luontovaikutusten seuranta, hyväksymisestä kolmen vuoden jaksoissa. Hankesuunnitelman vähäisiä muutoksia ja niiden edellyttämää ympäristövaikutusten seurantaa tarkastellaan vuosittain festivaalijärjestäjän, Kaupunkiympäristötoimialan ja ELY-keskuksen välisessä neuvottelussa.

Ajankohta ja esiintymislavat

Vuonna 2019 tapahtuma järjestetään viikonloppuna 5. - 7.heinäkuuta. Äänentoiston testausta on torstaina 4.7. klo 08.00–22.00, perjantaina 5.7. klo 08.00–14.00, lauantaina 6.7. klo 09.00 – 13.00 ja sunnuntaina 7.7. klo 09.00 – 13.00.

Varsinaiset konsertit ovat perjantaina 5.7. klo 14.00–02.30, lauantaina 6.7. klo 13.00–02.30 ja sunnuntaina 7.7. klo 13.00–24.00. Perjantain ja lauantain konsertit klo 01.30 – 02.30 välillä ovat ainoastaan teltassa sisällä, Telttalavalla.

Kansanpuistoon sijoitetaan kolme ulkoilmalavaa (Rantalava, Niittylava ja Sateenkaari), yksi esiintymisteltta (Telttalava) ja kaksi pientä esiintymispistettä Miniranta ja Pink Box, joista Pink Box on teltassa. Rantalava on sijoitettu kansanpuiston rannalle soittosuunnan ollessa rantaviivan mukaisesti kaupunkiin päin eli pohjoiseen. Niittylava on sijoitettu kauemmaksi rannasta festivaalialueen keskelle, josta soittosuunta on sama kuin Rantalavalla. Telttalava on nimensä mukaisesti teltassa sisällä ja sijaitsee kauimpana rannasta lähellä Kansanpuistontietä. Soittosuunta on kohti etelää. Sateenkaarilava, samoin kuin Pink Box -lava, sijaitsevat välittömästi pääportin jälkeen Rantapromenadin varrella. Soittosuunta on kohti saaren sisäosia. Minirantalava on Kansanpuiston niemennokassa ja lava aukeaa kohti festivaalialuetta.

Melutasot ja -seuranta

Aikaisempien vuosien tapaan musiikin esittämistä jatketaan Telttalavalla klo 01.30 - 02.30 välillä teltassa sisällä. Muilla lavoilla esitykset päättyvät klo 01.30.

Hakija on kolmivuotishankesuunnitelmassa esittänyt seuraavat melurajat noudatettavaksi lavan äänentarkkailupisteissä:

Yllä olevilla dB-rajoilla äänentasojen oletetaan pysyvän annettujen arvojen sisällä tapahtuma-alueen lähimmän asuinrakennuksen luona:

Äänitasoja tarkkaillaan jatkuvatoimisesti koko tapahtuman ajan ja mikäli ylityksiä raja-arvoissa ilmenee, niihin puututaan välittömästi.

Vuoden 2018 festivaalin aikana melua mitattiin jatkuvatoimisesti osoitteessa Kansanpuisto 94 sijaitsevan lomarakennuksen pihalla sekä Hirvensalon vastarannalla osoitteessa Rusakontie 47. Jatkuvatoimiset mittaukset osoittivat, että musiikin aiheuttama melu pysyi annettujen raja-arvojen alapuolella. Ainoat lyhytaikaiset ylitykset aiheutuivat laivojen äänimerkeistä.

Lyhtyaikaisia kontrollimittauksia tehtiin Hirvensalossa Pupunkujalla, Merenkävijänkadulla, Valaanpyytäjänkadulla ja Fregattikadulla. Kontrollimittausten tulokset osoittivat melutasojen olevan kontrollimittauspaikoissa ennen klo 01.30 välillä 45 – 65 dB(A) ja klo 01.30 – 02.30 välillä 54 – 55 dB(A).

Asian käsittely

Ruisrock-festivaalin meluntorjuntailmoituksen vireilläolosta on 30.4. – 17.5.2019 kuulutettu kaupungin internet-sivuilla ja ilmoitustaululla sekä 1.5.2019 julkaistu ilmoitus Turun Sanomissa.

Muistutuksia ei jätetty määräaikaan mennessä.

Oheismateriaali 1Meluilmoitus liitteineen Ruisrock 2019

Oheismateriaali 2Ruisrockin hankesuunnitelmasta vuosille 2018 - 2020

Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättä antaa seuraavan vuoden 2019 Ruisrock-festivaalia koskevan päätöksen

Toiminta-ajat ja meluntorjunta

Konsertit saa järjestää 4. – 7.7.2019 välisenä aikana seuraavasti:

Määräysten perustelut

Tarkemmat melutasomääräyksiä, meluseurantaa, jätehuoltoa, alueen aitaamista ja rajaamista, kulkemisjärjestelyjä sekä luontoseurantaa koskevat määräykset perusteluineen on annettu vuonna 2018 annetun kolmea vuotta koskevan päätöksen yhteydessä.

Koska etenkin matalat äänet kantautuvat kauas ja kulkeutuvat tehokkaasti seinien ja muiden melulta suojaavien rakenteiden läpi, on niistä tarpeen määrätä erikseen.

Musiikin esittämistä voi jatkaa klo 02.30 asti perjantaina ja lauantaina, koska musiikin aiheuttaman melutason pidetään sellaisella tasolla, että se ei ylitä voimassa olevaa Valtioneuvoston yöajan ohjearvotasoa lähimmän asuinrakennuksen kohdalla. Vuonna 2018 tehdyt melumittaukset osoittivat, että annettua melurajaa ei ylitetty. Lisäksi festivaalin aukiolon pidentäminen vähensi odotusten mukaisesti merkittävästi ruuhkaa Rantapromenadilla ja Ruissalon puistoitien pyörätiellä. Poistumisen jakautuminen tasaisemmin pidemmälle ajalle lisäsi turvallisuutta ja vähensi jonkin verran myös kasvillisuudelle koituvaa rasitusta kulkureittien varrella.

Melumittauksilla valvotaan päätöksen noudattamista.

Ruisrock-tapahtuma sijaitsee Natura 2000 -suojelualueverkostoon kuuluvalla alueella, jota koskee luonnonsuojelulain 65 §:n mukainen arviointivelvoite. Toiminnan harjoittajan tulee olla selvillä Festivaalien aiheuttamista mahdollisista tapahtuman aikaisista ja pidempiaikaista haittavaikutuksista Natura-alueen suojelun piiriin kuuluville eliölajeille ja luontotyypeille. Vuosittainen seuranta on tarpeen suojelutoimenpiteiden varmistamiseksi ja niiden vaikutusten seuraamiseksi. Tapahtuman hankesuunnitelmaa ja siihen tehtyjä vuosittaisia tarkennuksia, luonnonsuojelualueiden rauhoitusmääräyksistä annettua poikkeamispäätöstä sekä meluilmoituspäätöksen määräyksiä noudattamalla tapahtuma ei seurantietojen perusteella todennäköisesti yksin tai yhdessä muiden suunnitelmien tai hankkeiden kanssa merkittävästi heikennä Natura-alueen suojeluperusteena olevia luontoarvoja.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta (YSL 199 §).

Päätöksestä peritään Turun kaupungin valtuuston vahvistaman taksan mukainen 580 euron maksu ja sen lisäksi lehti-ilmoituskulut.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitos
aoVantaan Festivaalit Oy
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKaupunkiympäristötoimiala, rakennusvalvonta
tiedKaupunkiympäristötoimiala, ympäristönsuojelu
tpvMiettinen Tiina