Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta17113.06.20193

4815-2019 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 §:n mukainen päätös koskien DBTL-festivaalin meluntorjuntailmoituksesta

Tiivistelmä: -

Rlupalk § 171

Ympäristönsuojelu, ympäristöinsinööri Helena Pakkala 5.6.2019:

Eldor Oy, Aurakatu 6, 20100 Turku, on 10.4.2018 jättänyt Down By The Laituri 2019 -festivaalia koskevan ympäristönsuojelulain 118 § mukaisen ilmoituksen kaupungin ympäristönsuojeluun.

DBTL-festivaali järjestetään ensimmäistä kertaa Tuomiokirkontorilla ja Brahenpuistossa. Kaupunginjohtaja on 21.11.2018 myöntänyt päätöspöytäkirjallaan § 202 luvan tapahtuman järjestämiselle.

Esiintymisajat ja äänentoistolaitteiden testausajat ovat seuraavat:

To 25.7.2019            

klo 13.00 – 15.00 äänentoiston testaus

klo 15.00 – 24.00 konsertti

Pe 26.7. ja la 27.7 .         

klo 13.00 – 16.30 äänentoiston testaus

klo 16.30 – 02.00 konsertti

Esiintymislava sijoitetaan Rothoviuksenkadun Tuomiokirkon puoleiseen päähän, Akatemiantalon ja Tuomiokirkon väliselle alueelle. Lava aukeaa kohti Brahenpuistoa. Festivaalialueeseen kuuluu Tuomiokirkontori (kirkon portailta Uudenmaankadulle johtava väylä rajautuu festivaalialueen ulkopuolelle), Brahenpuisto sekä puiston ja Åbo Akademin välinen alue ja Akatemian alue rajoittuen Hämeenkatuun.

Akatemiantalon päätyyn sijoitetaan myyntipisteitä, WC-alue on Åbo Akademin ja Akatemiantalon puiston kohdalla rajoittuen Hämeenkatuun. VIP-teltta sijoittuu Brahenpuiston ja Åbo Akademin väliselle pysäköintialueelle. Tuomiokirkontorin Aurajoen puoleisessa päässä on ruoka- ja juomateltta. Alue rajataan yli kaksi metriä korkealla aidalla.

Lähimmät asuinrakennukset ovat esiintymislavan takana noin 100 metrin etäisyydellä. Hämeenkadun asuinrakennukset ovat noin 120 metrin päässä. Linnankadun Tuomiokirkkosillan puoleisen pään asuintalot ovat runsaan 250 metrin ja Multavierunkadun yli 300 metrin päässä esiintymislavasta.

Tapahtuman järjestäjä on teettänyt selvityksen musiikista ympäristöön kantautuvista melutasoista. Leviämiskartoissa on tarkasteltu kahta, musiikin voimakkuuden lähtömelutasoon perustuvaa tilannetta. Ensimmäisessä tarkastelussa musiikin lähtömelutaso LAeq,5 min on 95 dB(A) 20 metrin etäisyydellä lavasta ennen klo 24.00 sekä toisessa tilanteessa klo 24.00 jälkeen lähtömelutason on 90 dB(A).

Ympäristömelun kannalta tarkastellaan tilanne tapahtuma-alueen ulkopuolella lähimpien häiriintyvien asuinrakennusten kohdalla. Lähtömelutaso 95 dB(A) aiheuttaa lavan takana olevan ja Hämeenkadun lähimmän asuinrakennuksen kohdalle 65 - 70 dB(A):n melutason sekä Linnankadun pään ja Aninkaistenkadun risteyksen kohdalla olevan rakennuksen kohdalle noin 70 dB(A):n melutason. Vähätorin kohdalle sekä Brahenkadun ja Linnankadun risteyksen kohdalla oleviin asuinrakennuksiin kohdistuu myös 70 dB(A):n melutaso. Lähtömelutasolla 90 dB(A) lukemat lavan takana ovat noin 55 dB(A), Hämeenkadulla 60 – 65 dB(A) ja Aurajoen vastakkaisella puolella olevien asuinrakennusten kohdalla noin 65 dB(A).

Ilmoituksen käsittely:

DBTL -festivaalin meluntorjuntailmoituksen vireilläolosta on 1. - 17.5.2019 kuulutettu kaupungin internet-sivuilla ja ilmoitustaululla sekä 1.5.2019 julkaistu ilmoitus Turun Sanomissa.

Muistutuksia ei jätetty määräaikaan mennessä.

Oheismateriaali 1Meluilmoitus liitteineen DBTL 2019

Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättä antaa seuraavat 25.- 27.7.2019 Tuomiokirkontorilla ja Porthaninpuistossa järjestettävää DBTL-festivaalia koskevat määräykset:

1. Musiikin esittäminen tulee torstaina 25.7. lopettaa viimeistään klo 24.00. Perjantaina ja lauantaina 26. – 27.7. konserttien tulee päättyä viimeistään klo 02.00.

Melua aiheuttavan äänentoiston testauksen saa kunakin festivaalipäivänä aloittaa klo 13.00.

2. Esiintymispaikalla tulee olla nimetty meluasioista vastaava henkilö, joka tulee olla tavoitettavissa konserttien aikana.

3. Konserttipaikan äänentoistolaitteet on säädettävä ja suunnattava siten, ettei musiikista aiheutuva melutaso asuintalojen kohdalla minään festivaalipäivänä ylitä seuraavia melutasoja:

Melutasomääräykset on annettu viiden minuutin ekvivalenttitasona (LAeq,5min).

Erityistä huomiota tulee kiinnittää bassoääniin, joiden taso tulee pitää kohtuullisella tasolla etenkin klo 22.00 jälkeen esitettävän musiikin osalta.

4. Ulkopuolisen asiantuntijan tulee seurata melutasoja jatkuvatoimisin mittauksin ainakin yhdessä pisteessä torstaina 25.7. klo 22.00 – 24.00 välisenä aikana sekä perjantaina ja lauantaina klo 22.00 – 02.00 välisenä aikana. Jatkuvatoiminen mittauspiste on sijoitettava paikkaan, jossa annettujen melutasomääräysten noudattamista pystytään luotettavasti mittaamaan. Mittauspisteen valinnassa tulee huomioida festivaalin aikana vallitsevat sääolosuhteet.

Tämän lisäksi ulkopuolisen mittaajan tulee tehdä yksittäisiä kontrollimittauksia häiriintyvissä kohteissa asuntojen edustalla vähintään kerran seuraavina aikaväleinä klo 18.00 – 22.00, klo 22.00 – 24.00 sekä perjantaina ja lauantaina edellä mainitun lisäksi klo 24.00 – 02.00.  Kontrollimittauksia on tehtävä jokaisena päivänä mahdollisissa meluvalituskohteissa sekä ainakin seuraavissa kohteissa (pois lukien jatkuvatoiminen mittauspaikka):

Mittaukset tulee suorittaa Ympäristöministeriön ohjeen YM 1/1995 mukaisesti

5. Melumittaajan on viivytyksettä ilmoitettava meluasioista vastaavalle henkilöille havaituista äänitason ylityksistä. Äänitaso on välittömästi laskettava sallitulle tasolle, mikä on todettava tarkistusmittauksella.

6. Ulkopuolisen konsultin tekemät melumittaustulokset tulokset tulee toimittaa 16.8.2019 mennessä ympäristönsuojeluun. Mittausraportista tulee mittaustulosten lisäksi ilmetä mittauspaikat ja mittausten kestot sekä tulkinta melutasomääräysten mukaisten desibelirajojen noudattamisesta. Vallinneet sääolosuhteet ja mahdolliset muut tuloksiin vaikuttaneet seikat ja melulähteet sekä ympäristöstä tulleet meluvalitukset tulee kirjata raporttiin.

7.  Tiedot festivaalin järjestämisestä, paikasta, konserttien ajankohdista, kestoista ja festivaalin vastuuhenkilöstä yhteystietoineen tulee vähintään viikko etukäteen toimittaa tilaisuuksien vaikutuspiirissä oleville taloyhtiöille. Jakelualueen tulee olla riittävän laaja ulottuen ainakin niihin asuinrakennuksiin, joihin melunleviämislaskelman mukaan aiheutuu klo 24.00 jälkeen noin 60 dB(A) melutaso.

Vastuuhenkilön tulee olla tavoitettavissa ilmoitetuista puhelinnumeroista koko tapahtuman ajan, myös konserttien aikana.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta (YSL 199 §)

Perustelut

DBTL-kaupunkifestivaali järjestetään ensimmäistä kertaa Tuomiokirkkotorilla. Tapahtuma on tänä vuonna kolmipäiväinen.

Jotta tapahtumasta ei aiheudu alueen asukkaille kohtuuttoman suurta meluhaittaa, on tarpeellista antaa melutasomääräyksiä ja velvoitteita melutason seuraamiseksi. Määräyksissä on huomioitu tapahtuman sijainti asuntojen tuntumassa ja tapahtuman kolmipäiväisyys. Määräys melutasojen asteittaisesta alentamisesta yötä kohden perustuu taustamelun laskuun ja melusta aiheutuvan yöaikaisen haitan vähentämiseen.

Toiminnanharjoittajan on teettänyt asiantuntijalla melun leviämiskartat.  Ne osoittavat, että ohjelmiston suunnittelulla annettuja melutasomääräyksiä pystytään noudattamaan. Melun kulkeutumiseen ympäristöön vaikuttavat lähtömelutason lisäksi sääolot, etenkin tuulen suunta ja voimakkuus.

Määräykset melutasoista on annettu viiden minuutin ekvivalenttitasoina, joka käytännössä tarkoittaa yhtä musiikkikappaletta ja sitä, että melutaso voi hetkellisesti nousta korkeammiksi. Viiden minuutin keskiäänitaso ei saa ylittää määräyksillä annettuja melurajoja.

Määrittämällä melutaso äänitarkkailupisteeseen voidaan äänenpainetasoa tarkkailla koko esityksen ajan määräysten mukaisten melutasojen noudattamiseksi. Suoritettavalla jatkuvatoimisella melumittauksella ja kontrollimittauksilla seurataan määräysten noudattamista ja tehostetaan valvontaa. Jatkuvatoimisen melumittauspaikan lopullinen valinta on jätetty asiantuntijan harkintaan siihen vaikuttavien monien ympäristöolosuhteiden takia. Mittauspisteen mahdollisia paikkoja voivat olla esimerkiksi Vähätori, Brahenkadun ja Linnankadun kulma tai Hämeenkatu.

Kontrollimittauspisteet on valittu siten, että ne sijaitsevat alueella, jossa on asuntoja ja johon leviämiskarttojen mukaan melu parhaiten kulkeutuu.

Melumittauksissa tulee käyttää ulkopuolista asiantuntijaa puolueettomuuden ja laadun varmistamiseksi.

Tiedot melumittaustuloksista ja järjestäjälle tapahtuman aikana tulleet valitukset ja huomautukset sekä niiden perusteella tehdyt toimenpiteet kootaan yhteenvedoksi ja toimitetaan ympäristönsuojeluun jälkivalvontaa varten.

Päätöksestä peritään 610 euron maksu ja lisäksi lehti-ilmoituskulut.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoEldor Oy
tiedLounais-Suomen poliisilaitos
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKaupunkiympäristötoimiala, rakennusvalvonta
tiedKaupunkiympäristötoimiala, ympäristönsuojelu
tpvMiettinen Tiina