Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta17413.06.20196

2047-2017 (244)

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös valituslupahakemukseen / Juhannuskatu 23 (244/2016-88)

Tiivistelmä:

Korkein hallinto-oikeus on hylännyt valituslupahakemuksen Turun hallinto-oikeuden päätöksestä, joka koski rakennuslautakunnan toimenpidepyynnön johdosta tekemästä päätöksestä tehtyä valitusta.

Rlupalk § 174

Kaupunkiympäristötoimiala, valvontalakimies Esa Mettälä 5.6.2019:

Rakennuslautakunta on päätöksellään 6.4.2017 § 171 katsonut, että betoniharkoista muurattu aita soveltuu hyvin paikalle eikä aiheuta haittaa naapurikiinteistön käyttäjille. Koska toimenpidettä on voitu pitää vähäisenä, lautakunta on päättänyt, että aitaa ei tarvitse poistaa eikä sen rakentamiseksi tarvitse hakea lupaa.

Turun hallinto-oikeus on päätöksellään 27.6.2018 hylännyt tontin osaomistajien lautakunnan päätöksestä tekemän valituksen. Hallinto-oikeus on perustellut päätöstään mm. sillä, että tonttien 6 ja 8 maanpinnan välisen korkeuseron vuoksi aidan korkeus, joka rakennusjärjestyksen mukaan edellyttäisi toimenpidelupaa, ei kaikilta osin mainittavasti ylity ja aita on pituudeltaan suhteellisen lyhyt ja sijoittuu etäälle kadusta tontin sisäosassa. Aita liittyy rakennukseen, jonka julkisivumateriaali on vastaava eikä viereisen tontin 8 omistaja ole vastustanut aidan rakentamista. Hallinto-oikeus on katsonut, että lautakunta on sille rakennusvalvontaviranomaisena kuuluvan harkintavallan puitteissa voinut päättää olla velvoittamatta luvattoman aidan purkamiseen.

Korkein hallinto-oikeus on päätöksellään 20.5.2019 hylännyt Turun hallinto-oikeuden päätöksestä tehdyn valituslupahakemuksen. Korkein hallinto-oikeus ei siten anna ratkaisua valitukseen ja Turun hallinto-oikeuden päätös jää voimaan.

Oheismateriaali 1Korkeimman hallinto-oikeuden päätös 20.5.2019

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.