Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta13716.05.20193

2714-2019 (11 03 00)

Ilmanlaatu Turun kaupunkiseudulla maaliskuussa 2019

Tiivistelmä:

Raportti ilmanlaadusta Turun kaupunkiseudulla maaliskuussa 2019 on valmistunut. Hengitysilman tavallisin laatuluokitus tunti-indeksillä määriteltynä oli Kauppatorilla hyvä. Heikoimmillaan ilmanlaatu oli erittäin huono. Ilmanlaatu oli Turussa hyvää 69 % ajasta.

Rlupalk § 137

Ympäristönsuojelu, vs. ympäristötarkastaja Matias Saunamäki 2.5.2019:

Ilmanlaadun kuukausiraportissa käsitellään Turussa, Raisiossa, Naantalissa, Kaarinassa ja Paraisilla sijaitsevien ilmanlaadun mittausasemien tuloksia. Turussa mittausasemat sijaitsevat keskustassa (Kauppatorilla) sekä Ruissalossa. Turun Kauppatorilla mitataan typen oksideita sekä hengitettäviä hiukkasia ja toistaiseksi myös pienhiukkasia. Turun ilmanlaatuindeksin laskennassa käytetään näitä mittaustuloksia. Ruissalon asema on tyypiltään ns. kaupunkitausta-asema, jossa mitataan otsonia, rikkidioksidia sekä typen oksideita.

Helmikuussa hengitysilman laatu oli tunti-indeksillä luokiteltuna Turun keskustassa hyvää 69 % ajasta. 22 % ajasta ilma oli tyydyttävää, 8 % välttävää ja 2 % huonoa ja 0,1 % erittäin huonoa. Vuorokausi-indeksin perusteella ilmanlaatu Turun keskustassa oli enimmäkseen hyvä. Heikoimmillaan ilmanlaatu Turun Kauppatorilla oli vuorokausi-indeksin mukaan erittäin huono yhtenä vuorokautena. Edellistä kuukautta huonompi ilmanlaatu johtui kevään katupölykaudesta.

Ilmanlaadun mittaustuloksia valvotaan ja verrataan kansallisiin Valtioneuvoston asettamiin ohjearvoihin sekä raja-arvoihin, jotka perustuvat EU-direktiiveihin. Typpidioksidin pitoisuudet Kauppatorilla olivat korkeimmillaan 47 % ja Ruissalossa 17 % ohjearvosta. Hengitettävien hiukkasten pitoisuudet olivat korkeimmillaan Kauppatorilla 73 % ohjearvosta. Ruissalossa otsonipitoisuudet olivat korkeimmillaan 75 % terveyshaittojen ehkäisemiseksi annetusta tavoitearvosta (120 µg/m3). Rikkidioksidipitoisuudet olivat Ruissalon mittausasemalla korkeimmillaan 2 % ohjearvosta.

Turun Kauppatorin mittausasema toimii alueen raja-arvon ylityksiä valvovana mittausasemana. Hengitettävien hiukkasten vuorokausipitoisuus saa ylittää arvon 50 µg/m3 korkeintaan 35 kertaa kalenterivuoden aikana (VNa 38/2011). Maaliskuussa 2019 raja-arvo ylitettiin kolmena vuorokautena Turun keskustassa. Yhteensä kauppatorilla on tapahtunut neljä raja-arvon ylitystä tänä vuonna. Vuonna 2018 ylityksiä oli yhteensä kolme. Vuonna 2017 ylityksiä oli viisi ja vuonna 2016 ylityksiä oli kaksi. Typpidioksidin tuntipitoisuuden raja-arvon numeroarvoa (200 µg/m3) ei ylitetty Turun keskustassa helmikuussa. Korkein typpidioksidin tuntipitoisuus oli 49 % raja-arvon numeroarvosta.  Myöskään rikkidioksidin tunti- tai vuorokausiraja-arvoja ei ylitetty Ruissalossa. Korkein rikkidioksidin vuorokausipitoisuus oli 1,5 % ja tuntipitoisuus 1,9 % raja-arvosta.

Oheismateriaali 1Ilmanlaaturaportti maaliskuu 2019

Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä helmikuun ilmanlaaturaportin tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.