Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta11617.04.20196

13041-2018 (10 03 00)

Lausunnon antaminen Turun hallinto-oikeudelle / Osakeyhtiö Eerikinkatu 23:n rakennuslupahakemus 7-12-1001 (2018-1484)

Tiivistelmä:

Lautakunta on myöntänyt rakennusluvan rakennustyönaikaisille muutoksille. Naapurikiinteistön omistaja on valittanut päätöksestä Turun hallinto-oikeudelle. Lautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi lausuntoa, jonka mukaan valitus tulee hylätä.

Rlupalk § 116

Kaupunkiympäristötoimiala, hallintojohtaja Harri Lehtinen 12.4.2019:

Rakennus- ja lupalautakunta on 21.2.2019 § 53 myöntänyt Osakeyhtiö Eerikinkatu 23:n hakemuksesta tontille 7-12-1001 osoitteessa Eerikinkatu 23 rakennusluvan rakennustyön aikaisille muutoksille, jotka sisältävät vesikaton muutoksia, ullakkotilan laajentamisen, yläikkunaratkaisun muutoksen, terassin ja katoksen rakentamisen sisäpihalle, varatien rakentamisen, aidan rakentamisen, uuden valomainoksen ja lipputankojen sijoittamisen julkisivuun. Lisäksi on myönnetty lupa suorittaa rakennustyöt ennen päätöksen lainvoimaisuutta.

Naapurikiinteistön omistaja on valittanut lautakunnan päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen, joka on pyytänyt rakennus- ja lupalautakunnalta lausuntoa asiassa 16.4.2019 mennessä. Lausunnon antamiselle on saatu lisäaikaa 26.4.2019 saakka.

Rakennusvalvonta esittää, että Turun hallinto-oikeudelle annettaisiin seuraavanlainen lausunto:

Lausuntoehdotus

Rakennus- ja lupalautakunta palauttaa viitelähetteen asiakirjoineen, liittää oheen pyydetyt asiakirjat ja ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Kiinteistölle on 27.7.2017 myönnetty rakennuslupa laajennukselle ja laajoille muutostöille. Lupapäätös on lainvoimainen. Tämän luvan mukaiset rakennustyöt ovat loppuvaiheessa siten, että osittainen loppukatselmus on suoritettu tämän vuoden helmikuussa. Nyt myönnetty lupa koskee vähäisiä rakennusaikaisia muutoksia aikaisempaan rakennuslupaan.

Valitus kohdistuu erityisesti sisäpihalle rakennettavaksi esitettyyn terassiin sekä julkisivuun asennettavaksi esitettyihin lipputankoihin. Muutoksenhakija vaatii päätöksen kumoamista, oikeudenkäyntikulujen korvaamista sekä päätöksen täytäntöönpanon kieltämistä.

Valituksessa toistetaan samoja asioita, joita on jo käsitelty lupavalmistelun aikana. Mitään erityistä uutta ei esitetä.

Asemakaavan mukaan piha-alue on tarkoitettu autopaikoitukseen. Jo lupakäsittelyn aikana on ilmennyt, että luvanhakija haluaa rauhoittaa sisäpihan tarpeettomalta autoliikenteeltä. Tämä ilmenee lupahakemuksen asiakirjoista, koska naapuri vetosi seikkaan jo käsittelyvaiheessa. Poikkeuksen kirjaus on jäänyt epähuomiossa pois päätöksestä. Kyseessä on kuitenkin sellainen vähäinen poikkeus, jonka lautakunta on voinut hyväksyä.

Muutosluvan yhteydessä rakennuksen kerrosala kasvaa vesikattomuutoksen johdosta ullakolla 15 neliötä, mitä määrää voidaan pitää vähäisenä ottaen huomioon rakennuksen olemassa olevan kokonaiskerrosalan. Ylityksen ei siten voida katsoa vaativan erillistä poikkeamispäätöstä, vaan ylitys on voitu myöntää rakennusluvalla vähäisenä poikkeuksena.

Rakennusjärjestyksen määräys rakennuspaikan turvallisuudesta ja terveellisyydestä tukee maankäyttö- ja rakennuslain tavoitteita. Säännös ei estä ravintolaterassin rakentamista sisäpihalle edellyttäen, että naapurille ei aiheuteta haittaa. Tässä tapauksessa lautakunta on arvioinut, että naapurille ei aiheudu sellaista haittaa, joka estäisi luvan myöntämisen. Myös rakennusjärjestyksen edellyttämät alueelliset ominaispiirteet ja myös sen kulttuurihistorialliset arvot on hankkeessa otettu erityisen hyvin huomioon. Tältä osin viitataan museokeskuksen edustajan kannanottoon (asiakirja 4e).

Pyöräpaikkojen osalta lautakunta on myöntänyt vähäisen poikkeuksen pyöräpaikkojen määrään. Tämän muutoksen aiheuttama lisäpaikkatarve on 14 pyöräpaikkaa. Suunnitelmassa on esitetty 8 pyöräpaikkaa.

Lumen varastointialueet on helposti otettavissa huomioon uudisrakentamisen yhteydessä. Vanhojen kiinteistöjen osalta tehtävä on hieman vaikeampi. Olemassa oleviin ahtaisiin pihoihin on vaikea muiden toimintojen lisäksi osoittaa lumenvarastointialueita. Asia on helposti ratkaistavissa poistamalla lumet alueelta tarvittaessa.

Terveellisyyden, käyttöturvallisuuden, meluntorjunnan ja paloturvallisuuden asettamat vaatimukset on huomioitu suunnitelmissa sekä lupaehtojen mukaisissa erityissuunnitelmissa. Luvanhakijan antaman selvityksen mukaan ravintolan äänistä aiheutuvaa haittaa voidaan minimoida rajoittamalla käyttöaikaa siten, että tila ei ole käytössä aamuyön tunneille asti. Tätä edellyttää myös hotellivieraiden yörauha. Alkoholin anniskeluluvista päättää aluehallintovirasto.

Lipputangot kadunpuoleisessa julkisivussa eivät aiheuta haittaa kadun kunnossapidolle tai katualueella kulkijoille, vaikka niiden sijainti poikkeaa hieman rakennusjärjestyksen määräyksestä.

Hakijalle on myönnetty vakuutta vastaan lupa aloittaa rakennustyöt ennen kuin päätös on saanut lainvoiman. Menettely on maankäyttö- ja rakennuslain 144 §:n mukaan mahdollista, koska päätöksen täytäntöönpano ei tee muutoksenhakua hyödyttömäksi. Lautakunta katsoo, että täytäntöönpanon kieltäminen ei ole tarpeellista.

Muutoksenhakijan valitukseensa toimittaman lisäyksen 11.4.2019 osalta lautakunta toteaa, että isompi mainoslaite on hyväksytty jo lainvoiman saaneessa alkuperäisessä rakennusluvassa. Mikäli mainos aiheuttaa haittaa siitä voi tehdä rakennusvalvonnalle erillisen toimenpidepyynnön, joka käsitellään valvonta-asiana.

Edellä esitetyin perustein rakennus- ja lupalautakunta katsoo, että valitus tulee hylätä.

Lisätietoja antaa tarvittaessa hallintojohtaja Harri Lehtinen, puh. 050-558 9289, s-posti harri.lehtinen(at)turku.fi, osoite PL 355, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1Rakennus- ja lupalautakunnan päätös 21.2.2019 § 53

Oheismateriaali 2Valituskirjelmä 8.3.2019

Oheismateriaali 3Lisäys valitukseen 11.4.2019 (saapunut rakennusvalvontaan 17.4.2019)

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin esittelijän kokouksessa täydentämästä esityksestä.

Raekallion ehdotus raukesi kannattamattomana.

Raekallion ehdotus:

"Rakennus- ja lupalautakunta palauttaa viitelähetteen asiakirjoineen, liittää oheen pyydetyt asiakirjat ja ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Turun Osuuskauppa on tammikuussa 2019 hakenut anniskelulupaa terassiravintolan pitämiseksi auki klo 9-02. Rakennus- ja lupalautakunta viittaa maankäyttö- ja rakennuslain 117 f § sekä rakennusluvan ehtoihin, joissa on mainittu, etteivät rakennuksen ja rakennuspaikan piha- ja oleskelualueiden melu- ja ääniolosuhteet saa vaarantaa terveyttä, lepoa ja työntekoa ja päättää puoltaa valitusta."

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus