Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta11417.04.20194

10107-2017 (241, 244)

Turun hallinto-oikeuden päätös rakennuslupaa koskevaan valitukseen, (Kaistarniemi) 59-14-5 (2017-1302)

Tiivistelmä: -

Rlupalk § 114

Kaupunkiympäristötoimiala, valvontalakimies Esa Mettälä 11.4.2019:

Rakennuslautakunta on 2.11.2017 § 498 myöntänyt rakennusluvan omakotitalon rakennustyön aikaisille muutoksille, jotka sisältävät kellarin laajennuksen, sisäisiä tilamuutoksia 1. kerroksessa sekä julkisivumuutoksia tontilla Kaistarniemi (59)-14-5, osoitteessa Rälssinkatu 8.

Kiinteistön osaomistajat ovat valittaneet lautakunnan päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen. Rakennus- ja lupalautakunta on päätöksellään 25.1.2018 § 51 antanut asiassa lausunnon Turun hallinto-oikeudelle.

Turun hallinto-oikeus on 14.3.2019 antamallaan päätöksellä jättänyt valituksen tutkimatta sekä hylännyt valittajan kaupunkiin kohdistaman oikeudenkäyntikulujen korvaamista koskevan vaatimuksen.

Hallinto-oikeuden päätöksen perusteluissa tarkemmin selostettujen perusteiden mukaan valittajat eivät ole rakennuspaikan viereisen tai vastapäätä sijaitsevan alueen omistaja tai haltijoita, joten valistusoikeus asiassa ei voi perustua tällaisen alueen hallintaan.

Valittajat ovat vedonneet perusteluissaan myös siihen, että rakennusoikeuden lisääntyminen luvan mukaisella hallinta-alueella vähentää muiden tontin osaomistajien rakennusoikeutta ja tämän vuoksi valittajien rakennusoikeus vaarantuu ja myönnetty lupa loukkaa valittajien oikeutta. Hallinto-oikeus toteaa päätöksessään, että valituksenalaisella päätöksellä ei ole myönnetty hakijoiden hallitsemalle tontin osalle lisää rakennusoikeutta, koska kyseessä on kellarin laajennus, johon ei sijoiteta rakennuksen pääasiallisen käyttötarkoituksen mukaisia tiloja, eikä tiloja siitä syystä ole laskettava rakennuksen kerrosalaan. Valituksenalainen päätös ei näin ollen hallinto-oikeuden mukaan valittajien esittämällä perusteella vaikuta olennaisesti heidän rakentamiseensa tai välittömästi vaikuta heidän oikeuteensa tai etuunsa sillä tavalla, että heillä katsottaisiin olevan asiassa valitusoikeus.

Koska valittajilla ei ole valitusoikeutta, heidän valituksensa on jätettävä tutkimatta.

Oikeudenkäyntikulujen osalta hallinto-oikeus toteaa, että koska valitus on jätetty tutkimatta eikä oikeudenkäynti ole aiheutunut viranomaisen virheestä, asiassa ei ole kohtuutonta, että valittajat joutuvat pitämään oikeudenkäyntikulunsa vahinkonaan.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 14.3.2019

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.