Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta10904.04.201913

8084-2017 (241)

Selvitys Turun Toriparkki Oy:n rakennushankkeen etenemisestä (2017-998)

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään selvitys Turun Toriparkki Oy:n rakennushankkeen nykyvaiheesta.

Rlupalk § 109

Kaupunkiympäristötoimiala, hallintojohtaja Harri Lehtinen ja tarkastusinsinööri Andreas Salonen 4.4.2019:

Rakennus- ja lupalautakunnan toimeksiannosta rakennusvalvonta on valmistellut selvitystä Turun Toriparkki Oy:n maanalaisen pysäköintihallin rakentamisvaiheista.

Rakennuslautakunta on 30.11.2017 § 517 myöntänyt Turun Toriparkki Oy:lle rakennusluvan maanalaisen pysäköintihallin rakentamiseksi sekä kauppatorilla sijainneiden torirakennusten purkamiseksi. Samalla on myönnetty vakuutta vastaan lupa suorittaa rakennustyöt ennen päätöksen lainvoimaisuutta. Päätöksestä valitettiin Turun hallinto-oikeudelle, joka ensin hylkäsi 2.3.2018 hakemuksen päätöksen täytäntöönpanon kieltämisestä sekä hylkäsi valituksen 21.9.2018. Korkeimman hallinto-oikeuden kirjaamosta puhelimitse saadun tiedon mukaan päätöksestä ei ole valitettu, joten rakennuslupapäätös on lainvoimainen.

Päätöksestä on myös kanneltu eduskunnan oikeusasiamiehelle, joka on antanut asiasta vastauksen 28.2.2019. Hallinto-oikeuden päätökset on tuotu lautakunnalle tiedoksi aikaisemmin. Eduskunnan oikeusasiamiehen vastaus on oheismateriaalina.

Rakennusluvassa on asetettu seuraavat ehdot koskien ympäristön seurantaa:

Ennen rakennustöiden aloittamista on esitettävä rakennusvalvonnalle selvitys rakentamisen vaikutuksista rakennuspaikan lähiympäristön pohjavesiolosuhteisiin ja seurantasuunnitelma.

 

Ennen rakennustöiden aloittamista on rakennusvalvonnalle esitettävä rakennustöistä mahdollisesti aiheutuvien vaurioiden arvioimiseksi selvitys ympäröivillä kiinteistöillä toteutetuista rakenteiden tarkastuksista ja seurantasuunnitelma.

 

Geoteknisessä suunnitelmassa tulee esittää ratkaisut luvan liitteessä "Toriparkin pohjarakentamisesta" esitettyihin toimenpiteisiin sekä osoittaa, ettei ortodoksikirkon pohjarakenteille aiheudu vahinkoa. Geotekniselle suunnitelmalle tulee suorittaa ulkopuolisen asiantuntijan tarkastus (MRL 150C §). Ulkopuolinen tarkastaja on hyväksytettävä rakennusvalvonnassa ennen tarkastuksen aloittamista.

 

Työn aikana on seurattava pohja- ja orsivesien tasoa sekä mitattava maamassojen siirtymiä ja lähirakennusten ja alueiden painumaa.

 

Rakennushankkeelle on hyväksytty vastaava työnjohtaja 10.10.2018 ja aloituskokous on pidetty 1.11.2018, jonka jälkeen rakennustyöt on aloitettu.

Lautakunnan kokouksessa ovat paikalla vastaava työnjohtaja, Skanskan geosuunnittelija sekä kaupungin edustajana projektijohtaja Janne Laine, jotka antavat tilannekatsauksen ja vastaavat lautakunnan jäsenten kysymyksiin.

Oheismateriaali 1Eduskunnan oikeusasiamiehen vastaus 28.2.2019

Oheismateriaali 2Aloituskokouspöytäkirja 1.11.2018

Oheismateriaali 3Selvitys Toriparkin kaivannon ympäristön liikkeistä 2.4.2019

Va. rakennustarkastaja Jonna Vinberg:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta merkitsee tiedoksi eduskunnan oikeusasiamiehen vastauksen sekä Turun Toriparkki Oy:n rakennushankkeen nykyvaiheesta saadun selvityksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Projektijohtaja Janne Laine sekä vastaava työnjohtaja Pasi Mäkinen ja geosuunnittelija Tarmo Tarkkio selostivat asiaa lautakunnalle kokouksessa klo 16.17-16.53. He poistuivat kokouksesta ennen päätöksentekoa.

Raekallion ehdotus raukesi kannattamattomana.

Raekallio jätti päätökseen eriävän mielipiteen.

Raekallion ehdotus:

"Rakennus- ja lupalautakunta esittää, että Turun Toriparkki Oy:n rakennushankkeen etenemistä ja toriparkin ympäristön liikkeiden seurantaa ja selvityksiä tekemään, päätetään valita Turun rakennusvalvonnan asiantuntija.

Rakennus- ja lupalautakunta esittää, että rakennusvalvonta valmistelee valinnan ja lopullisen päätöksen tekee lautakunta. Lautakunta painottaa asian kiireellisyyttä ja lisää että valintaa valmisteltaessa Turun rakennusvalvonnan tulisi tehdä hankkeen tiivistä seurantaa.

Rakennus- ja lupalautakunta esittää lisäksi, että työmaalle toimitetaan nopeassa aikataulussa lautakunnan katselmus."