Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta10004.04.20194

5323-2018 (10 03 00)

Lausunnon antaminen Turun hallinto-oikeudelle / Rakennuslupahakemus (2018-1135), Alfankatu 2

Tiivistelmä:

Rakennus- ja lupalautakunta on myöntänyt rakennusluvan uuden kerrostalon rakentamiseen, maalämpökaivojen tekemiseen sekä tontilla olevan talousrakennuksen purkamiseen osoitteeseen Alfankatu 2. Naapurikiinteistön omistaja on valittanut päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen, joka on pyytänyt rakennus- ja lupalautakunnan lausuntoa asiassa. Lautakunnalle esitetään annettavaksi lausunto, jonka mukaan valitus tulee hylätä.

Rlupalk § 100

Kaupunkiympäristötoimiala, valvontalakimies Esa Mettälä 27.3.2019:

Rakennus- ja lupalautakunta on 10.1.2019 § 8 myöntänyt rakennusluvan uuden kerrostalon rakentamiselle, maalämpökaivojen tekemiseen sekä tontilla olevan talousrakennuksen purkamiseen kiinteistöllä 81-23-40, osoitteessa Alfankatu 2.

Naapurikiinteistön omistaja on valittanut päätöksestä Turun hallinto-oikeudelle, joka on pyytänyt lautakunnalta lausuntoa asiassa 29.3.2019 mennessä. Lausunnon antamiselle on saatu lisäaikaa 12.4.2019 saakka.

Rakennusvalvonta esittää, että Turun hallinto-oikeudelle annettaisiin asiassa seuraava lausunto.

Lausuntoehdotus

Turun rakennus- ja lupalautakunta palauttaa viitelähetteet asiakirjoineen, liittää oheen pyydetyt asiakirjat sekä ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Kyseessä on asuinkerrostalon rakentaminen siten, että asemakaavassa osoitettu rakennusalue ylitetään osittain ja asuntorakennuksen rakennusoikeus ylitetään, mutta tontin kokonaisrakennusoikeutta ei kuitenkaan ylitetä. Kerrosluvun osalta jätetään rakennuksen toiseen päähän rakentamatta kaavan mahdollistama neljännen kerroksen ullakko kokonaisuudessaan. Rakennuksen toiseen päähän saisi kaavamääräyksen mukaan rakentaa kaksi kerrosta ja ullakon, mutta myönnetyn luvan mukaisesti rakennetaan kolme kerrosta, jolloin kolmannen kerroksen osalta ylitetään sallittu rakennusoikeus.

Hyväksytyn rakennusluvan mukaisesti rakennetaan yhteensä 2088 m2 kun kaavassa rakennuksen sallittu kerrosala on 2000 m2. Kaava sallii kuitenkin myös erillisen 100 m2 talousrakennuksen rakentamisen. Hyväksytyn luvan mukaan talousrakennusta ei rakenneta lainkaan vaan tarvittavat varastotilat on sijoitettu asuntorakennuksen kellaritiloihin. Rakennuspaikan kokonaisrakennusoikeutta 2100 m2 ei näin ollen ylitetä ja poikkeamista on pidettävä vähäisenä.

Rakennusalueen ylitystä hakija on perustellut rakennusteknisten seikkojen ja rakennuksen rungon syvyyden yhteensovittamisella. Rakennus on verrattuna tyypillisiin ratkaisuihin asuin- ja uudisrakentamisessa kooltaan, kerrosluvultaan ja runkosyvyydeltään poikkeuksellisen pieni. Tämä on seurausta asemaakaavassa tontille asetetuista ehdoista. Uudisrakennus seuraa rakennusalaa ja myös rakennusalan ylitys on rakennusalaa myötäilevä. Ylitys on suurimmillaan 3.2 metriä.

Kerrosluvuksi on kaavassa osaan rakennusalaan osoitettu IIIu2/3 ja osaan IIu2/3. Ullakkokerroksen tulkinnasta ja rakentamisen periaatteesta on käyty keskusteluja kaavoittajan sekä rakennusvalvonnan kanssa jo ennen lupahakemuksen jättämistä. Suunnitelma on toteutettu siten, että koko rakennusalalle toteutetaan kolme kerrosta, jolloin kokonaisuudessaan kolmanteen kerrokseen rakennetaan yhteensä 573 m2 kun kaavan sallima määrä on 508 m2. Hyväksytyn luvan mukainen rakentaminen sopeutuu korkeusasemaltaan ympäröivään rakennuskantaan ja maisemaan.

Kaupunkikuvatyöryhmä on päätöksellään 9.5.2018 § 48 puoltanut hanketta. Kaupunkikuva-arkkitehti on tehnyt tontilla paikallakäynnin lupavalmistelun aikana.

Hyväksytyn rakennusluvan mukainen suunnitelma kokonaisuudessaan huomioi alueen ominaispiirteet ja olemassa olevan monimuotoisen rakennuskannan sekä asemakaavan tarkoituksen toteutumisen tontille sijoittumisen, rakennuksen koon ja kerrosluvun sekä tontin puuston osalta. Myönnetyt poikkeukset eivät aiheuta haittaa kaavan toteutumiselle tai alueen käytön järjestämiselle eivätkä vaikeuta rakennetun kulttuuriympäristön säilymistä koskevien tavoitteiden saavuttamista.

Edellä esitetyn perusteella lautakunta katsoo, että valitus tulee hylätä.

Oheismateriaali 1Rakennus- ja lupalautakunnan päätös 10.1.2019 § 8

Oheismateriaali 2Valitus 15.2.2019

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Raekallion muutosehdotus raukesi kannattamattomana.

Raekallio jätti päätökseen eriävän mielipiteen.

Raekallion ehdotus:

"Turun rakennus- ja lupalautakunta palauttaa viitelähetteet asiakirjoineen, liittää oheen pyydetyt asiakirjat sekä ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Rakennus- ja lupalautakuntaviittaa asiasta 10.1.2019 tehtyyn päätökseen ja toteaa, että musta tiilitalo poikkeaa huomattavasti alueen muusta, punatiilisistä ja puutaloista koostuvasta rakennuskannasta ja muuttaisi täten alueelle ominaisen kaupunkikuvan täysin.

Maankäyttö- ja rakennuslain 118 pykälän mukaan rakentamisessa rakennuksen korjaus- ja muutostyössä ja muita toimenpiteitä suoritettaessa samoin kuin rakennuksen tai sen osan purkamisessa on huolehdittava siitä, ettei historiallisesti tai rakennustaiteellisesti arvokkaita rakennuksia tai kaupunkikuvaa turmella.

Rakennus- ja lupalautakunta viittaa lisäksi rakennusluvasta tehdyssä valituksessa esilletuotuun seikkaan että talo rakennettaisiin korkeimmalle ja näkyvimmälle paikalle, ja päättää edellä mainituin perustein puoltaa valitusta."

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus