Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta9421.03.201914

6078-2018 (10 03 00)

Rakennustöiden keskeytys / Eerik Pommerilaisen ranta 10 (2018-779)

Tiivistelmä: -

Rlupalk § 94

Kiinteistötunnus: 853-5-47-5, koskee myös korttelin 47 tontteja 2, 3, 4 ja 56

Osoite: Eerik Pommerilaisen ranta 10

Omistajat:

Kiinteistö Oy Turun Aurajoenranta

Asunto Oy Turun Sataman Loiste

Asunto Oy Turun Sataman Tähti

Kaupunkiympäristötoimiala, valvontalakimies Esa Mettälä 20.3.2019:

Suoritetut rakennustyöt ja niiden keskeyttäminen

Yllä mainitulle tontille on 28.6.2018 myönnetty rakennus- ja lupalautakunnan päätöksellä rakennuslupa mm. kallion louhintaan ja tukimuurin rakentamiseen, asuinrakennuksen muutos- ja laajennustyölle.

Turun Vesihuolto Oy (myöhempänä Vesihuolto) on saattanut 25.2.2019 rakennusvalvonnan tietoon, että kiinteistön 5-47-3 rajan tuntumassa sijaitseva pumppaamo on jäänyt louhinnasta syntyneen louhekasan alle. Tonttien 2 ja 3 rakennustöitä ei ole käyty läpi Vesihuollon kanssa myönnetyn rakennusluvan ehtojen mukaisesti.

Rakennusvalvonta teki paikalle 27.2.2019 tarkastuskäynnin, johon osallistui tarkastusinsinöörien lisäksi louhintatyöryhmän kärkimies. Vastaava työnjohtaja ei ollut paikalla kohteessa, eikä häntä tavoitettu puhelimitse.

Tarkastuskäynnillä todettiin, että Vesihuollon pumppaamo on jäänyt louhekasan alle ja louhintatyöt määrättiin keskeytettäväksi tonteilla 2 ja 3. Keskeytysmääräys annettiin kirjallisena louhintatyöryhmän kärkimiehelle. Pumppaamoon tulee olla esteetön käynti ja sen tulee olla huollettavissa koko ajan. Pumppaamo on kaivettava esiin sekä rakennustyöt tonteilla 2 ja 3 tulee käydä läpi Vesihuollon kanssa lupaehtojen mukaisesti.

Tarkastuskäynnillä havaittiin myös, että rakennuspaikalla oli valettu kymmeniä metrejä tukimuuria. Rakennusvalvonnan tarkastusinsinööri on suullisesti määrännyt työmaakäynnin yhteydessä 4.12.2018, että ennen tukimuurin valutöitä tulee suorittaa raudoituskatselmus rakennusvalvonnan toimesta. Katselmusta ei ollut suoritettu, joten tukimuurin valutyöt määrättiin kirjallisesti keskeytettäväksi. Valuja ei saa jatkaa, ennen kuin katselmus on suoritettu.

Maankäyttö- ja rakennuslain 180 §:n mukaan jos rakennustyöhön tai muuhun toimenpiteeseen ryhdytään tai se toteutetaan vastoin tämän lain tai sen nojalla annettuja säännöksiä tai määräyksiä taikka myönnetyn luvan tai viranomaishyväksynnän vastaisesti, rakennustarkastajalla tai rakennusvalvontaa suorittavalla kunnan muulla viranhaltijalla on oikeus kirjallisesti annettavalla määräyksellä keskeyttää työ.

Rakennustyön keskeyttämisestä on viipymättä ilmoitettava kunnan rakennusvalvontaviranomaiselle. Rakennusvalvontaviranomainen päättää, pysytetäänkö työn keskeyttäminen voimassa. Päätöstä on muutoksenhausta huolimatta noudatettava, jollei valitusviranomainen toisin määrää.

Keskeytysmääräys on annettu tiedoksi rakennuttajille ja samalla heille on varattu tilaisuus antaa kirjallinen vastine keskeytysmääräyksen johdosta viimeistään 15.3.2019.

Rakennuttajat ovat toimittaneet kirjalliset vastineet 15.3.2019.

Päätöksen perustelut

Louhinta- ja rakennustyötä on toteutettu myönnetyn rakennusluvan lupaehtojen vastaisesti kun Turun Vesihuollon kanssa ei ole käyty läpi rakentamista liittymien lähellä tonteilla 2 ja 3. Louhintamassoja ei ole lupaehdon mukaisesti toimitettu rakennuspaikalta pois asianmukaiseen paikkaan ainakaan siltä osin, kuin tontin 3 rajan tuntumassa sijaitseva pumppaamo on jäänyt louhinnasta syntyneen louhekasan alle.

Rakennus- ja louhintatyön jatkaminen ei ole tarkoituksenmukaista ennen kuin myönnetyn luvan mukaiset laiminlyödyt toimenpiteet on suoritettu ja edellytetty raudoituskatselmus on pidetty.

Rakennusvalvontaviranomainen päättää, pysytetäänkö viranhaltijan antama keskeytysmääräys voimassa. Rakennusvalvontaviranomaisen on myös ratkaistava, ilmoitetaanko asia poliisille syytteen nostamista varten.

Töiden keskeytyksen jälkeen rakennuttajat ovat käyneet lupaehdoissa edellytetyt neuvottelut Turun Vesihuolto Oy:n kanssa. Louhintamassoja on poistettu vesihuollon pumppaamoa suojaavan kontin päältä ja ympäriltä. Vesihuolto on osaltaan hyväksynyt tehdyt toimenpiteet riittäviksi. Rakennusvalvonnan keskeytysmääräyksen antanut tarkastusinsinööri on käynyt työmaalla ja 15.3.2019 on annettu lupa jatkaa louhintatöitä.

Tukimuurin osalta valutyöt on keskeytetty, koska edellytettyä raudoituskatselmusta ei ole pidetty. Katselmus on edelleen pitämättä, sen pitämistä ei ole edes pyydetty viranomaiselta. Tukimuurin valutöiden osalta keskeytysmääräys on syytä pitää voimassa edelleen kunnes vaadittu raudoituskatselmus on pidetty.

Oheismateriaali 1Keskeytysmääräys 27.2.2019

Oheismateriaali 2Vastine, Kiinteistö Oy Turun Aurajoenranta

Oheismateriaali 3Vastine, Asunto Oy Turun Sataman Loiste ja Asunto Oy Turun Sataman Tähti

Lupapäällikkö Maria Paukio:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta merkitsee asian tiedokseen ja päättää, että keskeytysmääräys pidetään voimassa tukimuurin valutöiden osalta siihen saakka, kunnes edellytetty raudoituskatselmus on pidetty.

Samalla rakennus- ja lupalautakunta päättää, että luvattomasta rakentamisesta ei ilmoiteta poliisille, koska tekoa on olosuhteet huomioon ottaen pidettävä vähäisenä.

Lisäksi lautakunta päättää, että tontin omistajalta peritään rakennustöiden keskeyttämisen johdosta rakennusvalvontataksan 22.1 §:n mukainen 630 euron maksu.

LAINKOHDAT:

Maankäyttö- ja rakennuslaki 141§, 150 a §, 180 § ja 186 §

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoAsunto Oy Turun Sataman Loiste
aoAsunto Oy Turun Sataman Tähti
aoKiinteistö Oy Turun Aurajoenranta