Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta8821.03.20198

12343-2015 (232, 021)

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös vesitalousasiaa koskevaan valitukseen, Koivulankaari 10

Tiivistelmä:

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on hylännyt energiakaivoa koskeneen vesitalouslupahakemuksen. Hakijat ovat valittaneet päätöksestä Vaasan hallinto-oikeuteen, joka on hylännyt valituksen. Hakijat ovat valittaneet Vaasan hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka on hylännyt valituksen.

Rlupalk § 88

Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristölakimies Nina Mattila 15.3.2019:

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on päätöksellään 26.5.2016 hylännyt Kaj Lindforsin ja Annica Lindforsin vesitalouslupahakemuksen energiakaivon rakentamiseksi kiinteistölle 853-35-3-3 Kaarningon I luokan pohjavesialueelle osoitteessa Koivulankaari 10, Turku. Pohjavesialueella sijaitsee kaupungin pohjavedenottamo (varakäytössä oleva).

Hakijat ovat valittaneet päätöksestä Vaasan hallinto-oikeuteen. Vaasan hallinto-oikeus on 12.3.2019 antamallaan päätöksellä hylännyt valituksen.

Vesitalousluvan myöntämisen edellytyksiä arvioidaan vesilain 3 luvussa säädetyn hyöty-haitta –vertailun perusteella. Vaasan hallinto-oikeus on todennut, että tässä tapauksessa hankkeesta saatavat hyödyt koituisivat ainoastaan yksityiselle edulle eli luvanhakijoiden kiinteistölle maalämpöjärjestelmästä saatavan energiatuotannon kautta. Tätä hankkeesta saatavaa yksityistä hyötyä on verrattava hankkeesta yleisille tai yksityisille eduille koituviin menetyksiin. Hallinto-oikeus on katsonut, että hanke voi muuttaa pohjaveden laatua tai määrää, ja tämä muutos huonontaa pohjaveden käyttökelpoisuutta taikka muulla tavalla aiheuttaa haittaa vedenotolle tai veden käytölle talousvetenä. Yleiseltä kannalta arvioituna hankkeesta yleisille tai yksityisille eduille saatava hyöty ei ole huomattava verrattuna siitä yleiselle tai yksityisille eduille koituviin menetyksiin. Luvan myöntämisen edellytyksiä ei näin ollen ole.

Hakijat ovat valittaneet Vaasan hallinto-oikeuden päätöksestä Korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Korkein hallinto-oikeus on hylännyt valituksen.

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan suunnitellun energiakaivon lähialueella jo ennestään sijaitsevat energiakaivot voivat lisätä pohjaveden pilaantumisvaaraa. Pohjaveden muodostumisalueella sijaitseva energiakaivo voi, ottaen huomioon pohjaveden virtaussuunnasta ja alueen maaperäoloista saatava selvitys, hallinto-oikeuden päätöksessä lausutuilla perusteilla lisätä pohjaveden pilaantumisvaaraa vedenhankintaan soveltuvalla pohjavesialueella. Hankkeesta pohjaveden laadulle pohjaveden muodostumisalueella aiheutuvaa vaaraa on vesilain mukaisessa intressivertailussa haittoja arvioitaessa pidettävä huomattavana haittana.

Korkein hallinto-oikeus on todennut myös, lupa-asian ratkaisu perustuu tapauskohtaiseen harkintaan vesilain säännösten nojalla, eikä valittajien viittaamalla muussa yksittäisessä tapauksessa maankäyttö- ja rakennuslain nojalla annetulla toimenpideluparatkaisulla ole oikeudellista merkitystä nyt kyseessä olevassa vesitalousasiassa.

Oheismateriaali 1Korkeimman hallinto-oikeuden päätös 12.3.2019

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.