Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta4921.02.20196

6667-2016 (241)

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös, kantelu / Kiinteistö Oy Turun Läntinenkatu 11 (2016-666)

Tiivistelmä: -

Rlupalk § 49

Kaupunkiympäristötoimiala, valvontalakimies Esa Mettälä 14.2.2019:

Toimialajohtaja on 20.4.2016 § 35 tekemällään päätöksellä hyväksynyt KOy Turun Brahentullin poikkeamishakemuksen rakentaa asuinkerrostalo asemakaavan vastaisesti kiinteistölle 6-19-8, osoitteessa Läntinen pitkäkatu 11. Rakennuslautakunta on 14.7.2016 § 334 myöntänyt Kiinteistö Oy Turun Läntinenkatu 11:lle ja KOy Turun Brahentullille rakennusluvan asuinkerrostalon ja maanalaisen autosuojan rakentamiseksi. Sekä poikkeamispäätös että rakennuslupa ovat lainvoimaiset.

Kiinteistö Oy Turun Läntinenkatu 11 on tehnyt päätöksestä ylimääräisenä muutoksenhakuna kantelun Turun hallinto-oikeudelle. Rakennuslautakunta on päätöksellään 9.3.2017 § 129 antanut asiassa lausunnon Turun hallinto-oikeudelle.

Turun hallinto-oikeus on päätöksellään 27.6.2018 hylännyt kantelun todeten, että asian käsittelyssä ei ole tapahtunut sellaista menettelyvirhettä, joka on voinut olennaisesti vaikuttaa päätökseen.

Hallinto-oikeuden päätöksen perusteluissa todetaan, mm. että rakennushanke on maanalaisilta osiltaan ulottunut kummankin yhtiön hallinnanjakosopimuksessa sovitulle hallinta-alueelle, joten rakennuspaikkana on ollut tontti 8 kokonaisuudessaan. Rakennuspaikan ollessa kahden yhtiön yhteisomistuksessa rakennusluvan myöntäminen on edellyttänyt lähtökohtaisesti yhteisomistajien yhdessä tekemää hakemusta tai yhteisomistajien suostumusta rakennushankkeeseen. Rakennuslupahakemukseen on ollut liitettynä muun ohella valtakirja, jolla KOy Läntisenkadun toimitusjohtaja on valtuuttanut Brahentullin toimitusjohtajan edustamaan KOy Läntistäkatua rakennuslupahakemukseen liittyvissä asioissa. Rakennuslupahakemuksen liitteistä on lisäksi käynyt ilmi, että KOy Läntinenkatu on myynyt määräosan tontista 8 rakentamista varten. Kiinteistökaupan yhteydessä on sovittu myös kiinteistön hallinnan jakamisesta, ja hallinnanjakosopimukseen on kirjattu sopimuksen tarkoitukseksi muun ohella molempien yhtiöiden hallinta-alueelle ulottuvan maanalaisen autohallin rakentaminen tontille 8. Hallinnanjakosopimuksessa osapuolet ovat myös sopineet sopimuksen sisällön täydentämisestä tarpeen vaatiessa. Vaikka valtakirjan sisältö on osin ristiriitainen ja tulkinnanvarainen, niin edellä mainitut seikat huomioon ottaen rakennuslautakunta on voinut näissä oloissa tulkita, että yhtiöt hakevat rakennuslupaa yhdessä, ja rakennuslupahakemus on voitu käsitellä rakennuspaikan omistajien yhteisenä hakemuksena.

KOy Läntisenkadun toimiala, rakennusluvan hakemista edeltäneiden sopimusten sisältö ja hankkeen aiemmat vaiheet huomioon ottaen rakennuslautakunnalla on ollut perusteet katsoa, että lupahakemusta koskevan valtuutuksen antaminen ei ole ollut sellainen toimitusjohtajan yleistoimivaltaan kuulumaton yhtiön toiminnan laajuus ja laatu huomioon ottaen epätavallinen tai laajakantoinen toimenpide, joka olisi edellyttänyt yhtiön hallituksen tai yhtiökokouksen valtuutusta. Koska Brahentullin ja KOy Läntisenkadun on edellä kerrotulla tavalla voitu tulkita hakeneen rakennuslupaa yhdessä, viimeksi mainittua yhtiötä ei ole ollut tarpeen erikseen kuulla lupahakemuksen johdosta.

Kiinteistö Oy Turun Läntinenkatu 11 on valittanut Turun hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka on päätöksellään 29.1.2019 hylännyt valituksen. Hallinto-oikeuden päätöksen lopputulosta ei muuteta.

Korkein hallinto-oikeus perustelee päätöstään hylkäämisen osalta seuraavasti:

KOy Läntinenkatu on jo yhtiökokouksessa hyväksymässään hallinnanjakosopimuksessa antanut suostumuksensa sille, että Brahentulli hakee yhtiöiden yhdessä omistamalle tontille rakennuslupaa kerrostalolle ja pysäköintihallille sekä sille, että mainittu pysäköintihalli sijoittuu osaksi KOy Läntisenkadun omistamalle kiinteistönosalle. Tähän nähden KOy Läntinenkadun toimitusjohtaja, jolla on ollut nimenkirjoitusoikeus yhtiön puolesta yksin, on voinut valtakirjallaan hyväksyä rakennuslupahakemuksessa yksilöidyn, pääosin hallinnanjakosopimuksen mukaisen hankkeen yhtiön puolesta. Näin ollen Turun rakennuslautakunta ei ole menetellyt virheellisesti, kun se ei ole pyytänyt hallinnanjakosopimuksen ja valtakirjan lisäksi muuta selvitystä KOy Läntinenkadun suostumuksesta rakennushankkeeseen tai muutoin kuullut KOy Läntinenkatua rakennushankkeen johdosta.

OheismateriaaliKorkeimman hallinto-oikeuden päätös 29.1.2019

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asian esitteli va. rakennustarkastaja Jonna Vinberg.