Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta3905.02.201910

158-2018 (07 02 01)

Rakennus- ja lupalautakunnalle tiedoksi annettavat kaupunkiympäristötoimialan viranhaltijoiden päätökset

Tiivistelmä:

Rakennus- ja lupalautakunnalle esitetään, että lautakunnan aikaisempaa päätöstä muutetaan siten, että valvonta- ja kaupungineläinlääkärin päätöksiä ei tarvitse tuoda lautakunnalle tiedoksi.

Rlupalk § 39

Kaupunkiympäristötoimiala, hallintojohtaja Harri Lehtinen:

Hallintosäännön 125 §:n mukaan lautakunnan alaisen viranomaisen on ilmoitettava lautakunnalle päätöspöytäkirjalla tekemistään päätöksistä. Lautakunta voi kuitenkin päättää, että joitakin asioita tai asiaryhmiä koskevia päätöksiä ei tarvitse ilmoittaa.

Ilmoitus on tehtävä neljän päivän kuluessa kokouksen pitämisestä tai päätöksen tekemisestä siitä riippumatta, onko pöytäkirja tarkastettu.

Päätökset niissä asioissa, joita ei tarvitse ilmoittaa, voidaan otto-oikeuden estämättä päätöksentekijän harkinnan mukaan panna täytäntöön, jollei täytäntöönpanosta ole muutoin säädetty tai määrätty tai jollei yksittäistapauksessa ole ilmoitettu asian ottamisesta kaupunginhallituksen tai lautakunnan käsiteltäväksi.

Rakennus- ja lupalautakunta on 11.1.2018 § 11 päättänyt, että lautakunnalle on tuotava tiedoksi kaikki luvat ja valvonta -palvelualueen viranhaltijoiden päätöspöytäkirjalla tehdyt päätökset lukuun ottamatta pysäköinninvalvontaa ja jätehuollon viranomaistehtäviä koskevia asioita. Tämän lisäksi lautakunnan tiedoksi on tuotava poikkeamis- ja suunnittelutarvepäätökset.

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää muuttaa aikaisempaa päätöstään siten, että valvontaeläinlääkärin päätöksiä ei tarvitse tuoda lautakunnalle tiedoksi. Myöskään kaupungineläinlääkärin päätöksiä ei tarvitse tuoda lautakunnalle tiedoksi hänen toimiessaan valvontaeläinlääkärin sijaisena.

Perustelut:

Valvontaeläinlääkärillä on lainsäädännön perusteella itsenäinen asema ja hänen päätöksistään valitetaan suoraan hallinto-oikeudelle. Lautakunnalla ei siten ole tarvetta saada tiedokseen valvontaeläinlääkärin yksittäisiä päätöksiä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Raekallion ehdotus raukesi kannattamattomana. Raekallio jätti päätökseen eriävän mielipiteen.

Raekallion ehdotus:

"Turun kaupunginvaltuusto on 29.5.2017 § 105 hyväksynyt hallintosäännön, jonka mukaan rakennus- ja lupalautakunnan tehtävät ja toimivalta on määritelty. Sen mukaan rakennus- ja lupalautakunta vastaa kaupunkiympäristötoimialan viranomaistehtävistä, ellei tehtäviä ole annettu muulle toimielimelle. Hallintosäännön 49 pykälässä määritetään rakennus- ja lupalautakunnan toimiminen:

 

  1. maankäyttö- ja rakennuslaissa tarkoitettuna rakennusvalvontaviranomaisena sekä hulevesi- ja ojittamisasioista vastaavana monijäsenisenä toimielimenä,
  2. kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta annetun lain sekä maankäyttö- ja rakennuslain 167.2 §:n mukaisena kunnan valvontaviranomaisena ja maisematyölupahakemuksen ratkaisevana viranomaisena, 
  3. ympäristönsuojelulaissa tarkoitettuna kunnan ympäristönsuojeluviranomaisena, luonnonsuojelulaissa tarkoitettuna kunnan viranomaisena ja ulkoilulaissa tarkoitettuna leirintäalueviranomaisena, sekä
  4. terveydensuojelulaissa tarkoitettuna terveydensuojeluviranomaisena, lääkelaissa tarkoitettuna kunnan viranomaisena sekä elintarvikelain, tupakkalain, eläinlääkintähuoltolain tarkoittamana valvontaviranomaisena.

Rakennus- ja lupalautakunta luottaa valvontaeläinlääkärin ja hänen sijaisenaan toimivan kaupungineläinlääkärin asiantuntemukseen. Samalla lautakunta katsoo tärkeäksi pitäytyä hallintosäännön puitteissa, joka määrittää lautakunnan tehtäväksi kaupunkiympäristötoimialan viranomaistehtävät ja eläinlääkintähuollon tarkoittamana valvontaviranomaisena toimimisen. Lautakunta katsoo, että valvontaviranomaisena toimiminen edellyttää päätöksistä tietoisena olemista ja päättää täten pitää myös valvontaeläinlääkärin sekä hänen sijaisenaan toimivan kaupungineläinlääkärin päätökset lautakunnalle tiedoksi merkittävinä asioina."

Jakelu

tiedKaupunkiympäristötoimiala, ympäristöterveys
tiedKemilä Sirpa
tiedKorte-Mattila Tiina