Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta48327.12.20183

2001-2018 (11 03 00)

Ilmanlaatu Turun kaupunkiseudulla marraskuussa 2018

Tiivistelmä:

Raportti ilmanlaadusta Turun kaupunkiseudulla marraskuussa 2018 on valmistunut. Hengitysilman tavallisin laatuluokitus vuorokausi-indeksillä määriteltynä oli Kauppatorilla tyydyttävä. Heikoimmillaan ilmanlaatu oli välttävää. Tyydyttäväksi ilmanlaatu luokiteltiin Turun Kauppatorilla 21 vuorokautena.

Rlupalk § 483

Ympäristönsuojelu, vs. ympäristötarkastaja Matias Saunamäki 11.12.2018

Ilmanlaadun kuukausiraportissa käsitellään Turussa, Raisiossa, Naantalissa, Kaarinassa ja Paraisilla sijaitsevien ilmanlaadun mittausasemien tuloksia. Turussa mittausasemat sijaitsevat keskustassa (Kauppatorilla) sekä Ruissalossa. Kauppatorin asema vaihtoi 24.9.2018 paikkaa torin pohjoislaidalle väliaikaiseen asemaan toriparkin rakennustöiden ajaksi. Turun Kauppatorilla mitataan typen oksideita sekä hengitettäviä hiukkasia ja toistaiseksi myös pienhiukkasia. Turun ilmanlaatuindeksin laskennassa käytetään näitä mittaustuloksia. Ruissalon asema on tyypiltään ns. kaupunkitausta-asema, jossa mitataan otsonia, rikkidioksidia sekä typen oksideita.

Marraskuussa hengitysilman laatu oli vuorokausi-indeksillä luokiteltuna Turun keskustassa useimmiten tyydyttävää. Tunti-indeksillä määriteltynä ilmanlaatu oli 76 % ajasta hyvää ja 23 % tyydyttävää. Heikoimmillaan ilmanlaatu Turun Kauppatorilla oli välttävää viitenä vuorokautena. Suurin indeksiarvo johtui hengitettävien hiukkasten kohonneesta pitoisuudesta.

Ilmanlaadun mittaustuloksia valvotaan ja verrataan kansallisiin Valtioneuvoston asettamiin ohjearvoihin sekä raja-arvoihin, jotka perustuvat EU-direktiiveihin. Typpidioksidin pitoisuudet Kauppatorilla olivat korkeimmillaan 51 % ja Ruissalossa 16 % ohjearvosta. Hengitettävien hiukkasten pitoisuudet olivat korkeimmillaan Kauppatorilla 34 % ohjearvosta. Ruissalossa otsonipitoisuudet olivat korkeimmillaan 59 % terveyshaittojen ehkäisemiseksi annetusta tavoitearvosta (120 µg/m3). Rikkidioksidipitoisuudet olivat Ruissalon mittausasemalla korkeimmillaan 3 % ohjearvosta.

Turun Kauppatorin mittausasema toimii alueen raja-arvon ylityksiä valvovana mittausasemana. Hengitettävien hiukkasten vuorokausipitoisuus saa ylittää arvon 50 µg/m3 korkeintaan 35 kertaa kalenterivuoden aikana (VNa 38/2011). Marraskuussa 2018 raja-arvon numeroarvoa ei ylitetty Turun keskustassa, yhteensä ylityksiä on tänä vuonna mitattu kolme. Vuonna 2017 ylityksiä oli kolme. Vuonna 2016 ylityksiä oli kaksi ja vuonna 2015 ylityksiä oli kahdeksan. Typpidioksidin tuntipitoisuuden raja-arvon numeroarvoa (200 µg/m3) ei ylitetty Turun keskustassa marraskuussa. Korkein typpidioksidin tuntipitoisuus oli 44 % raja-arvon numeroarvosta.  Myöskään rikkidioksidin tunti- tai vuorokausiraja-arvoja ei ylitetty Ruissalossa. Korkein rikkidioksidin vuorokausipitoisuus oli 4 % raja-arvosta.

Oheismateriaali 1Ilmanlaaturaportti marraskuu 2018

Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä marraskuun ilmanlaaturaportin tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asian esitteli va. rakennustarkastaja Jonna Vinberg.