Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta47413.12.20186

10500-2018 (10 03 00)

Lausunnon antaminen Turun hallinto-oikeudelle / rakennuslupahakemus Eliisa Kaari (Ylimaaria) 97-154-1 (2018-806)

Tiivistelmä:

Rakennuslautakunta on hylännyt rakennuksen laajentamista koskevan lupahakemuksen. Luvanhakija on valittanut päätöksestä hallinto-oikeudelle. Lautakunnalle esitetään lausuntoa, jonka mukaan valitus tulisi hylätä.

Rlupalk § 474

Kaupunkiympäristötoimiala, hallintojohtaja Harri Lehtinen 5.12.2018:

Rakennus- ja lupalautakunta on 4.10.2018 § 393 hylännyt rakennuslupahakemuksen, joka koski luvatta tehtyä omakotitalon laajennusta tontilla 97-154-1 osoitteessa Pyhän Äidin katu 10.

Luvanhakija on valittanut lautakunnan päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen, joka on pyytänyt rakennuslautakunnalta lausuntoa asiassa 13.12.2018 mennessä. Lausunnon antamiseksi on saatu lisäaikaa 21.12.2018 saakka.

Rakennusvalvonta esittää, että Turun hallinto-oikeudelle annettaisiin seuraava lausunto:

Lausuntoehdotus

Rakennus- ja lupalautakunta palauttaa viitelähetteen asiakirjoineen, liittää oheen pyydetyt asiakirjat ja piirustusjäljennökset myös aikaisemmin myönnetystä rakennusluvasta sekä ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Luvanhakija on hakemuksessaan hakenut lupaa asuinrakennuksen olemassa olevan terassin kattamiselle. Hakemuksen liitteenä olevien pääpiirustusten mukaan kyseessä on katsottu olevan asuinrakennuksen laajennus huolimatta siitä, että osa seinästä on esitetty avattavaksi. Piirustuksista ilmenee, että laajennus liittyy kiinteästi olemassa olevan rakennuksen massaan ja kyseessä on siten rakennuksen laajennus.

Terassi on aikaisemmin voitu myöntää asuinrakennuksen luvan yhteydessä rakennusalan ulkopuolelle, koska terassi on maan tasalla eikä olennaisesti vaikuta kaupunkikuvaan. Terassin päälle rakennettavan asuinrakennuksen laajennuksen kaupunkikuvalliset vaikutukset ovat aivan erilaiset eikä poikkeusta asemakaavan mukaisen rakennusalan ylityksestä voida pitää vähäisenä.

Valituksessa vedotaan myös siihen, että alueella on muille vastaaville rakennusalan ylityksille myönnetty vähäisiä poikkeuksia ja, että hakijoita tulee kohdella tasapuolisesti ja yhdenvertaisesti. Tältä osin lautakunta toteaa, että vähäisen poikkeuksen myöntäminen harkitaan aina yksittäistapauksessa rakennuspaikan olosuhteiden ja esitetyn suunnitelman perusteella. Poikkeuksen myöntämiseen pitää myös olla erityinen syy. Tässä tapauksessa erityisiä syitä ei ole esitetty. Hakijalla ei ole subjektiivista oikeutta poiketa asemakaavasta vaan harkinnan tekee aina rakennusvalvontaviranomainen. Harkintaan on vaikuttanut myös se seikka, että olemassa oleva asuinrakennus sijaitsee asemakaavassa talousrakennuksen rakennusalalla eikä rakennuksen laajuuden kasvattaminen rakennusalan ulkopuolelle siten vastaa asemakaavoituksen tavoitteita. Arviointiin on vaikuttanut myös se seikka, että tontilla sijaitsee toinen rakennusala asuinrakennuksen rakentamiseksi.

Edellä esitetyin perustein rakennus- ja lupalautakunta katsoo, että valitus tulee hylätä.

Lisätietoja antaa tarvittaessa hallintojohtaja Harri Lehtinen, puh. 050-558 9289, s-posti harri.lehtinen(at)turku.fi, osoite PL 355, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1Valituskirjelmä 7.11.2018  

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus