Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta44315.11.20184

1873-2016 (241)

Turun hallinto-oikeuden päätös 5.10.2018 koskien valitusta rakennusluvasta / ravintolarakennus kiinteistöllä 5-9901-0 (katualue) osoitteessa Itäinen Rantakatu 77, Itälaituri

Tiivistelmä:

Hallinto-oikeus on hylännyt naapurikiinteistön valituksen ja vaatimuksen oikeudenkäyntikuluista.

Rlupalk § 443

Ympäristölakimies Ville Erkkola 6.11.2018:

Rakennuslautakunta on myöntänyt rakennusluvan 31.5.2017 § 264 päätökseensä liittämillään ehdoilla. Lautakunta on myös vahvistanut ravintolasalin suurimmaksi sallituksi henkilömääräksi 77 ja terassien suurimmaksi sallituksi henkilömääräksi 28 ja 16 henkilöä.

Naapuri, As. Oy Turun Telakanportti, on tehnyt valituksen, jossa se vaatii rakennuslautakunnan päätöstä kumottavaksi ja lupahakemusta hylättäväksi. Valittaja vaatii myös Turun kaupunkia korvaamaan valittajan oikeudenkäyntikulut laillisine korkoineen.

Valittaja perustelee valitustaan:

Rakennushankkeen poikkeamiseen voimassa olevasta asemakaavasta on myönnetty maankäyttö -ja rakennuslain mukainen poikkeamispäätös. Poikkeamispäätöksellä on jo lainvoimaisesti ratkaistu, että asemakaavan satamatoimintojen alueelle voidaan sijoittaa ravintolarakennus myös alueen rakennussuojelua koskevat kaavamääräyksetkin huomioon ottaen. Rakennushanke on myönnetyn poikkeamisluvan mukainen. Kun otetaan huomioon rakennuslupapäätöksessä edellytetyt myöhemmin esitettävät ilmanvaihtosuunnitelmat ja muut selvitykset, lupapäätöksen kumoamiselle ei ole myöskään valituksessa esiin tuotuja paloturvallisuuteen taikka haju- ja hiukkaspäästöihin liittyviä perusteita. Hallinto-oikeus katsoo, että rakennuslupapäätöksen mukaista rakennusta ei sijoiteta tai rakenneta niin, että se tarpeettomasti haittaa naapuria tai vaikeuttaa naapurikiinteistön sopivaa rakentamista. Myöskään näköalamuutos tai valittajayhtiön asuntojen arvon mahdollinen aleneminen maisemanmuutoksen myötä ei vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan ole maankäyttö- ja rakennuslaissa tarkoitettu naapurille aiheutuva haitta. Rakennusluvan asemapiirroksesta käy riittävästi ilmi rakennuksen sijainti, hankkeen kannalta merkittävät etäisyydet sekä ajantasainen asemakaava. Kaupunkikuvaneuvottelukunta, johon Varsinais-Suomen maakuntamuseon edustaja kuuluu, on puoltanut rakennushanketta. Rakennuslautakunnan päätöstä ei ole syytä muuttaa.

Turun hallinto-oikeuden ratkaisu

Hallinto-oikeus hylkää valituksen sekä vaatimuksen oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli valvontajohtajan varahenkilönä ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki.