Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta43101.11.20184

11112-2018 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 § mukainen päätös Skanska Talonrakennus Oy:n meluntorjuntailmoituksesta koskien Toriparkin paalutusta ja rakentamistyötä (Kauppatori)

Tiivistelmä: -

Rlupalk § 431

Ympäristönsuojelu, ympäristöinsinööri Helena Pakkala 24.10.2018:

Skanska Talonrakennus Oy on 1.10.2018 jättänyt Turun kaupungin ympäristönsuojeluun ympäristönsuojelulain 118 § mukaisen ilmoituksen melua ja tärinää aiheuttavasta toiminnasta, joka koskee paalutusta, maansiirtotöitä ja toriparkin rakentamista Turun Kauppatorille.

Työn kokonaiskesto on 1.10.2018 – 31.12.2020. Työtä tehdään arkisin maanantaista perjantaihin pääsääntöisesti klo 7.00 – 18.00, hetkittäin klo 7.00 – 20.00 ja poikkeustapauksissa klo 7.00 – 22.00. Joissain tilanteissa työtä joudutaan tekemään lauantaisin klo 8.00 – 16.00.

Toiminta

Työvaiheita ovat katujen pintarakenteiden poisto (asfaltti- ja betonilaatat), kaivuutyö, tukiseinän asennus eli ponttaus, paalutus, parkkihallin rakennustyö ja ympärystäytöt. Osa tehtävistä töistä aiheuttaa häiritsevää melua ympäristöön.

Työvaiheet limittyvät toisiinsa ja niitä tehdään seuraavassa järjestyksessä (ajankohdat viitteellisiä):

Työvaiheet aloitetaan tukiseinän asennuksella väliaikaisen torin reunalta (entisen torin puoliväli) marraskuussa 2018 jatkuen Eerikinkadun reunaa, siitä edelleen Kauppiaskatua ylöspäin ja lopulta Yliopistonkadun tuntumaan.

Melupäästöt ja melun leviäminen

Työssä käytetään neljää kaivinkonetta, kuutta kuorma-autoa, yhtä ankkuriporavaunua ja yhdestä kahteen paalutuskonetta.

Käytettävien työkoneiden määrä vaihtelee työvaiheittain. Kaivinkoneista ja kuorma-autoista arvioidaan aiheutuvan noin 80 dB(A):n melutaso 10 metrin päähän. Vastaavasti pontitukseen käytettävästä vibrasta ja ankkuriporakoneesta arvioidaan aiheutuvan 90 dB(A):n ja paalutuskoneesta 100 dB(A):n melutaso.

Häiriintyvät kohteet

Kauppatorin ympärillä on liikekiinteistöjä, hotelli sekä asuinkiinteistöjä osoitteissa Kauppiaskatu 9a, Yliopistonkatu 15 ja Ortodoksisen kirkon takana Aurakatu 7. Häiriintyvät kohteet ovat noin 20 – 60 metrin päässä riippuen siitä, missä kohtaa työmaata työskennellään. Työmaan maanajoliikenne suuntautuu torilta reittiä Kauppiaskatu – Maariankatu.

Melun ja tärinän torjunta ja seuranta

Käytettävän työkaluston valinnassa kiinnitetään huomiota kaivinkoneiden, kuorma-autojen ja poravaunujen äänenvaimentimien ja muun tekniikan hyvään kuntoon. Paalutuskoneessa on vaimentava iskupesä. Työmaata ympäröivä aita toimii osaltaan melua vaimentavana rakenteena esim. torialueen suuntaan.

Kaikkein meluavimpien työvaiheiden (ponttaus, ankkurointi ja paalutus) alussa sekä niiden aikana tehdään melumittauksia ja reagoidaan niiden edellyttämällä tavalla. Mahdolliset tarvittavat keinot määritellään erikseen tapauskohtaisesti mittaustulosten mukaan.

Tärinämittauksia on tehty ennen töiden aloittamista ja niitä jatketaan kaivu- ja paalutustöiden ajan.

Tiedotus

Töiden edistymisestä työmaalla tiedotetaan viikkotiedotteella yhteistyössä Turun kaupungin ja Turun Toriparkki Oy:n kanssa. Lisäksi työmaan lähimpiin kiinteistöihin jaetaan talokohtainen tiedote.

Asuintaloihin ja hotelliin tiedotetaan erikseen erityisen meluavien työvaiheiden lähestyessä niitä.

Ilmoituksen vireillä olosta on kuulutettu 2. – 16.10.2018 Turun kaupungin ilmoitustaululla ja internetsivuilla. Muistutuksia ei jätetty määräaikaan mennessä.

Oheismateriaali 1Meluilmoitus liitteineen

Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää antaa Skanska Talonrakennus Oy:lle seuraavat Toriparkin rakentamista 31.12.2020 asti voimassa olevat määräykset:

Yleiset määräykset

Meluntorjunta

Toiminta-ajat

Meluseuranta

Tiedotus

Perustelut

Määräykset on annettu tilapäisestä toiminnasta ympäristölle aiheutuvien haittojen vähentämiseksi, jotta toiminnasta aiheutuisi mahdollisimman vähän haittaa ympäristöön. Työmaa sijaitsee kaupungin keskeisimmällä paikalla sisältäen useita ja pitkäaikaisia voimakasta melua aiheuttavia työvaiheita. Eniten haittaa aiheutuu ulkotiloissa työskenteleville torikauppiaille, jotka oleskelevat työmaan lähituntumassa ulkona huomattavasti pidempään kuin toriasiakkaat ja ohikulkijat. Mahdollisista työpäivän aikana pidettävistä kovaäänisten töiden tauoissa ja niiden ajoittamisessa tulee tarvittaessa kuulla esimerkiksi torikauppaa pitäviä henkilöitä. Kieltämällä meluavimpien työvaiheiden tekeminen klo 18.00 jälkeen ja lauantaisin pyritään vähentämään asukkaille koituvaa meluhaittaa.

Meluavimpien työvaiheiden aiheuttamaa haittaa vaikea torjua. Paalutusta ja pontitusta ei tehdä tauotta, mikä vähentää kokonaisaltistusta. Toiminnanharjoittaja seuraa melun yleistilannetta mittauksin. Tarve mittausten teettämiseen ulkopuolisella asiantuntijalla ja tulosten vertaamiseen terveydellisin perustein annettuihin raja-arvoihin syntyy, kun erittäin voimakkaasti meluavia työvaiheita tehdään tauotta ja lähellä Kauppatorin myyntikojuja. Mittausten nopea toimeenpano edellyttää etukäteisvarautumista mittausten teettämiseen, sillä tilanteen niin edellyttäessä selvitys on teetettävä viivytyksettä ja tarvittaessa ryhdyttävä toimenpiteisiin. Haitan arvioinnissa on huomioitava, miten pitkään esim. torikauppiaat voivat oleskella alueella ilman, että aiheutuu riskiä kuulovaurion syntymiseen.

Määräykset pölyntorjunnasta on annettu viihtyvyys- ja terveyshaittojen estämiseksi.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksen hausta huolimatta (YSL 199 §).

Päätöksestä peritään Turun kaupungin valtuuston hyväksymän taksan mukainen 580 euron maksu.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitos
aoSkanska Talonrakennus Oy
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus
tiedKaupunkiympäristötoimiala, rakennusvalvonta
tiedKaupunkiympäristötoimiala, ympäristönsuojelu
tpvMiettinen Tiina