Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta40518.10.20184

10385-2018 (11 01 05)

Puhdistettujen jätevesien johtaminen Tammistontien (12157) sivuojaan

Tiivistelmä: -

Rlupalk § 405

Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristönsuojelu vs. ympäristönsuojelusuunnittelija Liisa Vainio 4.10.2018

Asia

As Oy Kukkula (kiinteistö 853-452-1-66) hakee ympäristönsuojeluviranomaisen lupaa puhdistetun jäteveden johtamiseen Tammiston maantien 12157 sivuojaan. Kiinteistö sijaitsee Hirvensalossa, osoitteessa Tammistontie 339, 20900 Turku.

Asian ratkaisee kunnan ympäristönsuojeluviranomainen, joka Turun kaupungissa on rakennus- ja lupa-lautakunta.

Asian käsittely

Nykytilanne

As Oy Kukkula on hakenut Turun kaupungin rakennusvalvonnalta toimenpidelupaa jätevesijärjestelmän uusimiseksi. Nykyisin kiinteistöllä on jätevedenpuhdistamista varten käytössä sakokaivot. Kiinteistön nykyinen jätevesijärjestelmä ei täytä hajajätevesiasetuksen (157/2017) puhdistustehovaatimuksia. Toimenpidelupahakemuksessa esitetty jätevesiratkaisu täyttää ns. hajajätevesiasetuksen (157/2017) mukaiset puhdistustehovaatimukset.

Suunnitelman mukaan kiinteistön jätevedet johdetaan panospuhdistamon (Biokem 15) kautta kiinteistön rajalla kulkevaan maantien sivuojaan. Turun kaupungin ympäristönsuojelu on edellyttänyt hakijaa huolehtimaan maanomistajan suostumuksen vesien johtamiseen toisen maalla olevaan ojaan.

As Oy Kukkulan jätevesijärjestelmän suunnittelija on pyytänyt puhdistettujen jätevesien johtamisesta Tammiston maantie 12157 sivuojaan lausuntoa Varsinais-Suomen Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen L-vastuualueelta, joka edustaa maanomistajaa. Varsinais-Suomen ELY-keskuksen lausunnossa todetaan:

Maantien sivuojaan johdettavien vesien tulee olla sellaisia:

a) ettei niitä voida pitää jätevesinä

b) eivätkä ne määrältään ole niin suuria, että sivuojan toiminta voi vaarantua.

Kysymys on jätevesistä, joten tieviranomainen ei anna vesilain mukaista suostumusta niiden johtamiseen sivuojaan. Kuitenkin lausunnossa todetaan, että mikäli ympäristönsuojeluviranomainen tekee johtamisesta myönteisen päätöksen, sen jälkeen asiasta tehdään hakemuksesta sopimus ELY-keskuksen Lupapalvelukeskuksen kanssa.

Poikkeus ympäristönsuojelumääräysten vähimmäissuojaetäisyyksistä

Hakija on hakenut myös poikkeusta Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräyksistä siltä osin, että suunniteltu jäteveden käsittelylaitteisto sijaitsee lähempänä tontin rajaa kuin määräysten mukainen vähimmäissuojaetäisyys 5 m. Ympäristönsuojelupäällikkö on myöntänyt 4.10.2018 hakijalle luvan poiketa ympäristönsuojelumääräyksistä siten, että jätevesijärjestelmän saa sijoittaa 1 m:n etäisyydelle tontin rajasta. Poikkeaminen on myönnetty sillä perusteella, ettei siitä aiheudu merkittävää ympäristön pilaantumiseen vaaraa.

Ympäristönsuojelun näkemys

Toimenpidehakemuksessa esitetty jätevesiratkaisu täyttää hajajätevesiasetuksen (157/2017) mukaiset puhdistustehovaatimukset. Jatkossa ojaan johdettaisiin nykyistä puhtaampaa vettä. Oikein asennettuna ja huollettuna toimenpidehakemuksen mukaisesti toteutettu jätevesien käsittelyjärjestelmä puhdistaa jäteveden niin, ettei ympäristön pilaantumisen vaaraa ole.

Vesimäärän ollessa vähäinen, alle 1 m³ vuorokaudessa, ei ole syytä olettaa sen vaarantavan sivuojan toimintaa, eikä merkittävästi alentavan tieojan kuntoa, eikä siten lisäävän ylläpitokustannuksia nykyisestä. Lisäksi suunniteltu uusi panospuhdistamo ja puhdistettujen jätevesien purkupaikka sijoittuvat nykyisten saostuskaivojen kohdalle, joista sama määrä saostettua jätevettä on johdettu jo useamman kymmenen vuoden ajan samaan kohtaan tienvarsiojaan. Virtaaman määrä ei tule kasvamaan.

Hakijan kiinteistö rajoittuu pohjois- ja itäreunaltaan kallioon. Tontti ei sovellu maaperäolosuhteiltaan puhdistettujen jätevesien imeyttämiseen. Ainut mahdollinen reitti puhdistettujen jätevesien johtamiseksi kiinteistöltä on kiinteistön länsireunan viereinen Tammistontien tiealueen 12157 oja.

Hakemuksessa on esitetty purkuputken pää toteutettavaksi siten, ettei se estä koneellista ojanpenkan niittoa. Purkuputken pää tulee ulos ojapenkasta alle viisi senttimetriä ja se viistetään ojapenkereen suuntaiseksi. Lisäksi asennustyön yhteydessä ojaa hivenen syvennetään ja samalla perataan, jolloin vesien virtaus ojassa paranee. Esitetyn mukaisesti toteutettuna ei voida katsoa purkuputkesta aiheutuvan haittaa tieojan kunnolle tai ylläpidolle, eikä veden johtamisesta näin ollen aiheudu kohtuutonta haittaa.

Päätöksenteko vesien johtamiseen toisen maalle

Vesilain (587/2011) 5.luvun 5§:n mukaisesti kunnan ympäristönsuojeluviranomainen käsittelee ojitusta koskevan erimielisyyden, joka ei edellytä 3 §:n nojalla lupaa tai jota ei käsitellä 4 §:n mukaan ojitustoimituksessa, ja joka aiheutuu veden johtamisesta toisen maalla olevaan ojaan tai puroon.

Mikäli asiasta ei päästä sopimukseen, kunnan ympäristönsuojeluviranomainen voi hakemuksesta antaa oikeuden johtaa vettä toisen ojaan muustakin syystä kuin alueen käyttöä haittaavan veden poistamiseksi (VL 5:14.1). Edellytyksenä kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen myöntämälle tällaiselle oikeudelle johtaa vettä on, että se veden tarkoituksenmukaisen johtamisen vuoksi on tarpeen, eikä maanomistaja tai muu, jolla on oikeus ojan käyttämiseen, anna tähän suostumustaan (HE 277/2009).

Ympäristönsuojelulain (527/2014) 158 §:n mukaan jos toisen alueella olevaan ojaan johdetaan jätevettä, jätevettä johtava on osaltaan velvollinen huolehtimaan jäteveden johtamiseen käytetyn ojan kunnossapidosta. Jätevettä johtavan on suoritettava uoman suurentamis-, kunnostamis- ja kunnossapitotyöt, jotka aiheutuvat jäteveden johtamisesta, sekä muutoinkin huolehdittava siitä, ettei jäteveden johtamisesta aiheudu kohtuullisin kustannuksin vältettävissä olevaa haittaa. Jätevettä johtavan on lisäksi pidettävä kunnossa toisen alueella oleva viemäriputki sekä jäteveden johtamista varten rakennetut muut putket ja rakenteet.

Oheismateriaali 1As Oy Kukkulan hakemus

Oheismateriaali 2Asemapiirustus

Oheismateriaali 3Varsinais-Suomen Elinkeino-, Liikenne- ja Ympäristökeskuksen lausunto

Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää myöntää As Oy Kukkulalle vesilain 5.luvun 14 §:n mukaisen luvan johtaa puhdistetut jätevedet kiinteistöltä 853-452-1-66 tieviranomaisen ylläpitämään maantien 12157 sivuojaan seuraavin ehdoin:

Muutoksenhaku

Tähän vesilain 5. luvun 14 §:n nojalla kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen antamaan päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Vaasan hallinto-oikeuteen. Valitusosoitus on liitteenä

Perustelut

Vesilaki (587/2011) 5.luvun 5 §, 9 § ja 14 §

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) Luku 16.luvun 155 § ja 158 §

Hallintolaki (434/2003) 7.luvun 47§

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Raekallion ehdotus asian palauttamiseksi raukesi kannattamattomana.

Asian esitteli ympäristönsuojelupäällikön sijaisena vs. ympäristöinsinööri Jaana Gustafsson.

Jakelu

aoAs Oy Kukkula
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus
tiedKaupunkiympäristötoimiala, ympäristönsuojelu