Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta40818.10.20187

4035-2016 (242)

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös 27.9.2018 koskien valitusta kahden rakennuksen purkamisluvasta 1. kaupunginosan korttelin 48 tontilla 12

Tiivistelmä:

Rakennuslautakunta on päätöksellään 20.10.2016 myöntänyt Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:lle purkamisluvan Turun kaupungin 1. kaupunginosan korttelin 48 tontilla 12 sijaitsevan kahden rakennuksen purkamiseen. Rakennuslautakunnan päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen on valittanut Meidän Turku - Vårt Åbo ry. Turun hallinto-oikeus on päätöksellään 1.11.2017 hylännyt Meidän Turku - Vårt Åbo ry:n rakennuslautakunnan päätöksestä tekemän valituksen. Meidän Turku - Vårt Åbo ry on valittanut korkeimpaan hallinto-oikeuteen ja vaatinut hallinto-oikeuden ja rakennuslautakunnan päätösten kumoamista. Korkein hallinto-oikeus on tutkinut asian ja hylännyt valituksen. Hallinto-oikeuden päätöstä ei muuteta.

Rlupalk § 408

Ympäristölakimies Ville Erkkola 9.10.2018

Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu

Korkein hallinto-oikeus on tutkinut asian.

1.    Valitus hylätään. Hallinto-oikeuden päätöstä ei muuteta.

2.    Suomen Yliopistokiinteistöt Oy: n oikeudenkäyntikulujen korvaamista koskeva vaatimus hylätään.

Meidän Turku-Vårt Åbo ry on valituksessaan vaatinut hallinto-oikeuden ja rakennuslautakunnan päätösten kumoamista. Yhdistys on uudistanut hallinto-oikeudessa lausumansa sekä lausunut muun ohella seuraavaa:

Asemakaavassa ei ole riittävästi selvitetty alueen rakennusten rakennustaiteellisia ja kulttuurihistoriallisia arvoja eikä rakennusten suojelutarvetta. Asemakaava on vanhentunut, joten siinä tehdyt ratkaisut eivät voi olla perusteena rakennusten purkamiselle. MRL 60 §:n mukainen asemakaavan ajanmukaisuuden arviointi koskee rakentamisen lisäksi myös purkamista. Hallinto-oikeus ei ole ratkaisussaan ottanut huomioon MRL: n säännöksiä historiallisesti arvokkaiden rakennusten ja kaupunkikuvan vaalimisesta. Museovirasto on todennut rakennuksilla olevan kulttuurihistoriallista merkitystä. Rakennusten huono kunto ei ole peruste luvan myöntämiselle niiden purkamiseen.

Turun rakennus- ja lupalautakunta on selityksessään esittänyt, että valitus hylätään. Lautakunta on selityksessään viitannut hallinto-oikeudelle lausumaansa ja lausunut muun ohella seuraavaa:

Purkamisluvan kohteena olevien rakennusten arvo on ollut tiedossa asemakaavaa laadittaessa mutta yliopiston tilatarpeiden vuoksi on kaavassa päädytty nykyiseen ratkaisuun. Olosuhteissa tai rakennusten rakennustaiteellisessa tai kulttuurihistoriallisessa arvossa ei ole tapahtunut asemakaavan voimaantulon jälkeen sellaisia muutoksia, että tilannetta tulisi nyt arvioida toisin

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy on selityksessään esittänyt, että valitus hylätään. Yhtiö on lisäksi vaatinut yhdistyksen korvaamaan yhtiön oikeudenkäyntikulut ja on lausunut muun ohella seuraavaa:

Purkaminen ei merkitse rakennettuun ympäristöön sisältyvien arvojen hävittämistä eikä haittaa kaavan toteuttamista. Kaava-alueen suojeluarvot on arvioitu ja selvitetty asemakaavassa, johon ei sisälly purettaviin rakennuksiin kohdistuvia suojelumerkintöjä tai määräyksiä. Purettavien rakennusten alue on kaavassa osoitettu korkeakoulutoimintaa palvelevien rakennusten korttelialueeksi ja alue on varattu 4-kerroksisen yliopistorakennuksen korttelialueeksi. Purkamisen tarkoitus on mahdollistaa asemakaavan mukainen rakentaminen. Museovirasto on puoltanut purkamista. MRL: n asemakaavan ajanmukaisuuden arviointia koskevia säännöksiä ei sovelleta rakennuksen purkulupa-asiassa.

Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisun perustelut:

Kun otetaan huomioon hallinto-oikeuden päätöksen perustelut ja perusteluissa mainitut oikeusohjeet sekä korkeimmassa hallinto-oikeudessa esitetyt vaatimukset ja asiassa saatu selvitys, hallinto-oikeuden päätöksen muuttamiseen ei ole perusteita.

Oheismateriaali 1Korkeimman hallinto-oikeuden päätös 27.9.2018

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli valvontajohtajan sijaisena vs. rakennustarkastaja Jonna Vinberg.